Putovní výstava Voda a civilizace bude od 24. června k vidění v Olomouci.

123
ilustrační foto Pixabay.com

Výstava bude k vidění na Horním náměstí v Olomouci od 24. června do 14. července. Přístup na ní bude zdarma. Výstava má za cíl seznámit veřejnost s významem vody v lidských dějinách. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout zajímavé fotografie různých míst z celého světa, ale i z okolí Olomouce.

Výstava připomene také současné hrozby, které s vodou souvisí. Jako jsou znečištění životního prostředí nebo změny klimatu.

Voda je výrazně spjata také s městem Olomouc

V Olomouci a okolí najdeme řadu míst, která jsou s vodou spojena. Jde třeba o kašny, městské parky nebo chráněnou krajinu Litovelského Pomoraví. Do Olomouce se navíc letos vrátí jedna vodní atrakce, umělý vodopád v Bezručových sadech.

„Voda a řeka odjakživa patřily k životu Olomouce a myslím, že všichni Olomoučané i návštěvníci města vnímají jejich důležitost. Ať už proto, že jsme na úrodné Hané, kde se zemědělství bez vody zkrátka neobejde, nebo proto, že se snažíme řeku Moravu stále více zapojovat do života lidí a stala se tak důležitým prvkem i v poznávání krás našeho města. Jak už ale Olomoučané nejednou poznali, voda umí být i zlým pánem. Olomouc stojí na vodě, což vnímáme jak v období sucha, kdy mizí spodní voda a potýkáme se s nedostatkem vody ve studních, nebo naopak při deštivějším období, během kterého napjatě sledujeme zvyšující se hladinu řeky Moravy, Bystřice i Mlýnského potoka,“ Říká primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Výstava bude prostorem k zamyšlení

„Výstava Voda a civilizace nemůže změnit svět. Může ale každého z nás inspirovat k tomu, aby o vodě skutečně přemýšlel a v rámci svých možností pro ni něco dělal. Můžeme přitom udělat mnohé – změnit naše chování, budovat, ne ničit. Je to na každém z nás. Na základě současných trendů a dostupných vědeckých dat je totiž prakticky jisté, že v důsledku zvyšování hladin moří a oceánů budou podstatné části států a někdy i celé státy zanikat. A to již v reálném čase do roku 2050, pokud zůstanou zachovány dosavadní trendy. Scénáře píšeme společně,“ říká Miroslav Bárta, prorektor Univerzity Karlovy v Praze, kurátor a spoluautor výstavy.