Rychlejší a s bublinou. Na Červenohorském sedle staví novou lanovku

95
ilustrační foto Pixabay.com

Areál na Červenohorském sedle v Jeseníkách se pustil do dlouho plánované stavby nové lanovky o délce zhruba 1500 metrů. Sloupy na jednom ze severních svahů stavějí odborníci za pomoci vrtulníku a jeřábu. Novější typ čtyřsedačkové lanovky nahradí zastaralou lanovou dráhu A vedoucí na Velký Klínovec, náklady přesáhnou 30 milionů korun. Vedení areálu věří, že první lyžaři se svezou již nadcházející zimní sezónu.

Lanová dráha původem z italského střediska vymění dosavadní zastaralou lanovku na jednom ze severním svahů areálu. „Momentálně jsme ve fázi, že se betonuje horní a spodní patka, na kterých je umístěna celá technologie lanovky. Sloupy nám v nepřístupném terénu kladl vrtulník, ostatní obstará kolový jeřáb,“ řekl dnes šéf střediska Martin Dubský. Po postavení sloupů začne kompletování technologie a postupné uvádění lanovky v chod pro konečné zátěžové zkoušky.

Nová lanová dráha bude na místě původní čtyřsedačkové dráhy vyrobené v roce 1988. „Byla to jedna z posledních lanovek bez takzvaného odpojitelného systému, to znamená, že má maximální povolenou přepravní rychlost 2,4 metry za sekundy. Touto rychlostí stejně nikdy nejezdí, neboť nastupování je složité a menší děti nebo starší lidi měli s ním problém,“ doplnil Dubský. Lanová dráha, která ji nahradí, je vybavena poslední technologií, je rychlejší a má „bublinu“, která ochrání lyžaře od nepříznivého počasí. „Přepravní rychlost je taková, že lidé stráví na samotné lanovce polovinu dosavadního času,“ doplnil vedoucí střediska. Odpojitelný systém má na druhou stranu z bezpečnostních důvodů sedačky rozmístěny dále od sebe, přepravní kapacita tak zůstane stejná.

Stavbu nové lanovky plánovali zástupci areálu zhruba šest let, museli se přitom vypořádat s řadou překážek včetně povolení i pandemie koronaviru. Svézt by se na ní měli první lyžaři již tuto zimní sezonu. „Nedovedu si to představit, že bychom to neměli na Vánoce v provozu. Čeká nás ještě geodetické zaměřování, rozběhy, různé zkoušky,“ dodal Dubský.

Lyžařské areály loni přišly kvůli koronavirovým opatřením o celou sezonu. Na Červenohorském sedle po zrušení opatření spustili jako jediní vleky 10. května, lyžaři měli k dispozici modrou sjezdovku se zhruba 30 centimetry sněhu, lyžovali tehdy při téměř letních teplotách. Podle zástupců areálu to byl první a zároveň poslední den tehdejší zimní sezony, od té letošní si provozovatelé středisek slibují, že bude již zcela normální.