Pomozte ježkům ve volné přírodě, ne vždy musí do záchranné stanice

118

Záchranné stanice přijímají spoustu případů ježků, ne vždy je to ale potřeba. Ježci tak zabírají místo zvířatům, která to opravdu potřebují. Lidé mohou pomoci i jinými způsoby, než ježka odevzdat do záchranné stanice. Někdy jim stačí nechávat potravu.

Ježci potřebují k zimování váhu okolo půl kila. Rodí své mláďata až na konci prázdnin, takže teď tuto váhu malí ježci mít ještě nemohou. Do zimy to však ve většině případů stihnou nabrat. Začátkem října mláďata váží okolo 200 gramů, koncem října přibližně 400 gramů. Až v půlce listopadu dosahují váhy 600 gramů. Váhové údaje jsou orientační, záleží na mnoha faktorech.

Lidé mohou pomoci přikrmováním kočičími konzervami a granulemi či stravou určenou speciálně pro ježky. Někteří zaznamenávají, že jim do kočičích misek ježci chodí, takže účinek to má. Nedoporučuje se nechávat ježkům jablka a mléko.

Dotazy na ježky jsou opět tady! 🦔 Souhrnem: * buďte obezřetní, ať nezničíte hnízdo a neoddělíte matku od mláďat🦔 *…

Zveřejnil(a) Záchranná stanice pro volně žijící živočichy Němčice nad Hanou dne Pondělí 20. září 2021

Při nalezení malého ježka buďte opatrní ať nezničíte hnízdo a neoddělíte matku od mláďat. Když je mládě ježka samo, neznamená to, že matka poblíž není, možná jen utekla do povzdálí.

Kdy ježek potřebuje pomoc?

Když ho najdete v listopadu na sněhu a nemá dostatečnou váhu pro přežití (viz výše). Ježek je noční zvíře, ve dne spí. Pokud tedy přes den narazíte na ježka, který je slabý, zmatený, pohybuje se pomalu a třese se, tak potřebuje pomoc. Podrobný návod, jak v této situaci postupovat najdete zde.

Vždy je možné zavolat na záchrannou stanici, popsat situaci a poradit se s odborníkem.