Třináctiletá Viktorka dostala cenu za statečnost, zachránila lidský život

242

V pátek 22. října předal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek cenu za statečnost třináctileté Viktorii Kudrnové z Olomouce. Dívka na letním táboře na Šumpersku zachránila jedenáctiletého chlapce, který se topil. Bez jejího zásahu by příběh skončil pravděpodobně tragicky. Předávání proběhlo na Základní škole, kterou dívka navštěvuje.

Děti na letním táboře hrály hru. Jeden z chlapců se vydal k řece Moravě, kam měly děti zákaz. Uklouzl, spadl do vody a začal jej unášet proud. Viktorka chlapce viděla, nezaváhala, skočila pro něj a vytáhla ho na břeh. Její statečný čin chlapci zachránil život.

„Velká gratulace za to, co jsi udělala. Jsi velmi šikovná. Olomoucký kraj je rád, že tady takové šikovné děti máme,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje při předávání ocenění. Kromě poděkování sklidila Viktorka i velký potlesk.

Viktorka neabsolvovala nikdy žádný kurz první pomoci, i tak ale nezaváhala. „Nepřemýšlela jsem nad tím, co dělám. Myslím, že by to v mé situaci udělal každý. Kdybych to neudělala, tak by se utopil,“ popsala dívka své pocity ze záchrany života.

U předávání ocenění byla i Viktorčina maminka. „Plavat umí, ale myslím si, že to je hlavně o její povaze. Je statečná už odmala. Dnešní ceremoniál určitě budeme probírat doma a jsem sama zvědavá, jak to vnímá ona. Já jsem cítila velkou hrdost,“ sdělila nám své dojmy z ceremoniálu maminka dívky Veronika Kudrnová.