V dalších týdnech se bude počet hospitalizovaných zdvojnásobovat, říká ředitel FN Olomouc

109
Foto: FNOL

V Olomouckém kraji je ke včerejšímu dni 4. listopadu hospitalizovaných sto dvacet pacientů s onemocněním covid-19. Fakultní nemocnice má obsazených čtyřicet lůžek pacienty s covidem-19, vyčleněných intenzivních lůžek je zatím šest. Ředitel Fakultní nemocnice Roman Havlík prozradil strategii pro nárůst počtu hospitalizovaných.

„Lze předpokládat, že v následujících týdnech se bude každý týden počet hospitalizovaných zdvojnásobovat,“ sdělil pravděpodobný vývoj situace Havlík. Podle něj všechny nemocnice v kraji spolupracují a to napomáhá zvládnutí situace.

Standartní péče pacientům nakaženým covidem-19 je momentálně poskytovaná na dvou odděleních. Podle potřeby je připraven plán zajistit další tři oddělní. Dohromady bude k dispozici sto padesát lůžek. „To je zhruba tolik, kolik jsme potřebovali na vrcholech minulých epidemických vln,“ dodal ředitel FN Olomouc.

Průměrný věk hospitalizovaných pacientů je pětašedesát. „O vážnosti průběhu infekce výrazně spolurozhoduje aktuální fyzická a psychická kondice, stav imunitního systému a přítomnost dalšího onemocnění,“ řekl Havlík a zmínil, že to dokazují i celorepubliková data.

Ve FN Olomouc dochází k omezení plánované odkladné péče a platí zákaz návštěv.