‚Energošmejdi‘ zneužívají situace okolo ukončení dodávek energií. Jak se jim ubránit?

175
Ilustrační foto Pixabay.com

Zejména ukončení dodávek energií od společnosti Bohemia Energy zneužívají ‚energošmejdi‘. Nabízejí spotřebitelům pomoc s výběrem nového dodavatele, jejich služby ale nejsou výhodné a zákazníky mohou dostat ještě do větších potíží. Energetický regulační úřad (ERÚ) zaznamenal několik případů a stížností. ERÚ tak vydal desatero obrany před šmejdy v energetice, které se nachází níže.

„Je třeba apelovat na všechny občany, aby byli obezřetní a nenaletěli tzv. energošmejdům. Podvodníci využívají mnoha lživých argumentů, vydávají se za stávající dodavatele, pracovníky distribučních společností nebo úřadů,“ uvedl Ivo Slavotínek, první náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Mezi podezřelé znaky patří například nátlak na okamžité rozhodnutí a naléhání k podpisu smlouvy. Praktické rady a návody naleznete na webové stránce ERÚ, o negativní zkušenosti se lidé dělí zase zde.

Problémem může být i využití nebankovních půjček, které mohou vyřešit momentální situaci. Je to však jen krátkodobé řešení, které je v dlouhodobé budoucnosti nebezpečné. Lidé se tak často dostávají do velkých dluhů a exekucí. Rady pro tyto situace nabízí web Jak přežít dluhy Člověka v tísni.