V Jeseníku proběhne konference positivJE, zúčastní se i zástupce Googlu

181
Ilustrační foto Pixabay.com

Do Jeseníku zamíří ke konci listopadu odborníci z celé země, kteří zdejšímu regionu nabídnou své zkušenosti z podnikání i vzdělávání. Podělit se o ně chystají na konferenci jesenických patriotů s názvem positivJE se zdejšími starosty a zastupiteli, podnikateli a zaměstnavateli, a také s řediteli škol a pedagogy. Zúčastní se například zástupci ze Škoda Auto, Google, ministerstva pro místní rozvoj či ScioŠkoly. Konferenci pořádá platforma positivJE. Uskuteční se ve čtvrtek 25. listopadu v jesenickém kině. Navážou na ni inspirativní přednášky šesti zajímavých lidí z Jesenicka.

Ve třech diskusních panelech se budou experti zabývat třemi klíčovými oblastmi – regionálním rozvojem, úrovní podnikatelského sektoru a kvalitou vzdělávání, to vše se zaměřením na Jesenicko. „Konference bude mít tři diskusní panely – Smart region, Inovativní byznys, Moderní vzdělávání, na něž do Jeseníku dorazí 13 odborníků na dané oblasti,“ řekl ČTK zakladatel platformy Kamil Kavka.

Diskusní panel Smart region zdejším starostům a zastupitelům podle pořadatele naznačí směry, jakými se mají vydat, jestliže ze svých měst a obcí chtějí dělat atraktivnější místa k žití. Druhý panel bude zasvěcen transformaci zdejšího hospodářství.

„Pro všechny živnostníky, malé i střední firmy, ale i pro velké zaměstnavatele se o svůj pohled na výzvy Jesenicka podělí podnikatel a investor Jiří Hlavenka, manažerka inovací a průmyslu 4.0 ve Škoda Auto Jana Polášek Filová, manažer Inovačního centra Olomouckého kraje Tomáš Dostál a ze společnosti Google vystoupí odborník na digitální transformaci Petr Houzar,“ uvedl Kavka. V panelu na téma Moderní vzdělávání budou odborníci řešit, jak dostat do škol na Jesenicku inovativní formy vzdělávání.

Podle Kavky má konference místním lídrům nabídnout inspiraci, která jim může pomoci ze svých pozic starostů, ředitelů a majitelů dělat okres Jeseník lepším místem pro život. „Síla tohoto setkání kromě tří 90minutových debat tkví i v tom, že po skončení panelů zůstanou jeho aktéři k dispozici účastníkům konference a všichni asi tušíme, že právě možnost osobního setkání může být tou největší přidanou hodnotou akce,“ doplnil.

Na celodenní konferenci určenou lídrům regionu naváže šest přednášek lidí Jesenicka a premiéra dokumentu Chico Martina Chromky z Vápenné. Vystoupí například sládková Pivovaru Cestář z Ostružné Kateřina Nováková, designér a rodák z Vidnavy Roman Kvita, majitel kavárny Čajbaru Pangea Marian Hefka či bývalá reprezentantka ČR v cyklistice Veronika Bláhová, která dnes učí tělocvik na jesenické průmyslovce.