V Olomouckém kraji přibylo za sedm dní 6190 případů covidu, o 1660 více než předešlý týden

127
Ilustrační foto Pixabay.com

V Olomouckém kraji přibylo za týden 6190 případů nákaz koronavirem, v mezitýdenním srovnání je sedmidenní přírůstek vyšší o 1660 případů. V tomto týdnu byla také třikrát překročena hranice tisíce případů za den. Nejvíce jich do statistik přibylo ve středu, a to 1385, což je nejvyšší počet v letošním roce, vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví. V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomoucký kraj za poslední týden vykazuje 982 potvrzených nákaz koronavirem, což je v republice nejhorší údaj. Před týdnem jich bylo 718 a o týden dříve 407.

Počty onemocnění začaly v kraji výrazněji narůstat minulý týden, kdy ve třech případech přesáhly 900 případů. Tento týden počty případů v úterý, ve středu a ve čtvrtek překročily tisíc případů. Po rekordních 1385 úterních nákazách se do statistik ve středu zapsalo 1228 případů a za čtvrtek 1190 případů.

„Relativní pozitivita indikovaných testů v Olomouckém kraji je za uplynulých sedm dní 40,4 procenta. Nevětší podíl pozitivních osob se nachází v populaci dětí a mladistvých ve věku od 6 do 19 let, následuje věková skupina osob v produktivním věku od 30 do 49 let,“ sdělila dnes ČTK mluvčí olomoucké krajské hygienické stanice Markéta Koutná.

Situace ve školách a školských zařízeních se podle hygieniků dál výrazně zhoršuje. Od pátku 5. listopadu do čtvrtka hygienici řešili výskyt onemocnění covid-19 u dětí, žáků a zaměstnanců minimálně ve 195 školách a školských zařízeních Olomouckého kraje. „Podle dostupných údajů byla nařízena karanténní opatření kolektivům dětí/žáků v celkem 186 třídách, u kterých ředitelé potvrdili jejich uzavření pro prezenční výuku,“ upozornila Koutná.

Nejhorší situace je momentálně na Šumpersku, kde je evidováno v přepočtu na 100.000 obyvatel 1185 případů za uplynulý týden, nejvíce ze všech okresů v republice. Těsně za ním je Prostějovsko s 1182 případy, uvádějí statistiky. V kraji se zhruba 630.000 obyvateli bylo dosud aplikováno 667.282 dávek vakcíny. V posledních týdnech zájem o očkování začal opět růst.

V Nemocnici Šumperk má očkování proti koronaviru 70 procent z více než 1100 zaměstnanců. Nejvíc proočkovaných zaměstnanců, kteří se dostávají do kontaktu s pacienty, má nemocnice mezi farmaceuty (100 procent), lékaři (71 procent) a zdravotními sestrami (70 procent). „O něco nižší proočkovanost máme bohužel u pomocného zdravotnického personálu, a to zhruba 61 procent. Je třeba ale dodat, že řada našich zaměstnanců už si onemocněním covid-19 prošla a spoléhá zatím na protilátky,“ řekla dnes ČTK mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

Neočkovaní zaměstnanci Nemocnice Šumperk pravidelně podstupují testy na měření protilátek. „Přesto doufáme, že se i tito zaměstnanci naočkovat nakonec nechají. Snažíme se s neočkovanými zaměstnanci o prospěšnosti očkování diskutovat i s ohledem na jejich morální zodpovědnost vůči svým kolegům a pacientům, ale i osobní zodpovědnost vůči své rodině a okolí,“ dodala Hanke.