Tip na výlet: Vyrazte do světa vozů Tatra

142
Foto: Václav Horejš

Muzeum nákladních automobilů Tatra v Kopřivnici je otevřeno v nových prostorách. Do zrekonstruované budovy bývalé slévárny se návštěvníci podívali poprvé 17. listopadu 2021. Můžete zde vidět unikátní sbírku 80 nákladních vozidel a podvozků značky Tatra. Muzeum zaujme všechny věkové skupiny.

Muzeum je rozděleno do čtrnácti tematických sekcí, například vojenské automobily nebo závodní speciály. Zatím si návštěvníci expozici procházejí bez průvodce. Doplňující informace k vystaveným modelům poskytnou QR kódy, které poskytnou výklad.

Hlavním klenotem expozice je sbírka Jiřího Hlacha, kterou má Tatra od roku 2015. Tatra je nejstarší česká automobilka a přinesla řadu přelomových konstrukčních řešení. Zblízka se tak dostaneme do tatrováckého světa.

Návštěvníky také určitě zaujme opravená Slovenská strela, která se po dvou letech vrátila do Kopřivnice. Dříve stála venku před Technickým muzeem Tatry, teď je umístěna ve speciálním proskleném depozitáři u nového muzea.

Uvidíte zde i Drtilkolku, neboli sklápěč Tatra 813, která má 38 tun a všichni ji známe z filmu Prázdniny pro psa, kde ji řídila postava se jménem Drtikol.


Do muzea můžete zavítat říjen-duben od 9 do 16 hodin. Během května-září je otevírací doba 9-17 hodin. Pondělky je zavřeno.

Základní vstupné je 200 korun, snížené pro seniory, studenty a jiné skupiny je 150 korun. Děti do 6 let mají vstup zdarma.

K dispozici jsou i komentované prohlídky na prosinec. K jejich absolvování je ale nutná rezervace, konkrétní termíny a kontakt najdete zde.