Sváteční ležáky. Pivovary Olomouckého kraje vaří vánoční speciály

124
Foto: FB Pivovar Litovel

Pivovary v Olomouckém kraji v závěru roku zpestřily svoji nabídku vánočními pivními speciály, které uvařily v omezeném množství. Speciální piva jsou k dostání ve vybraných restauracích a v některých prodejnách.

Pivovary si pochvalují poptávku po vánočních speciálech, jejichž produkci v posledních letech postupně zvyšovaly. Například přerovský Pivovar Zubr u příležitosti adventu a vánočních svátků letos uvařil 1400 hektolitrů čtrnáctistupňového speciálu Zubr Maxxim, v roce 2013 ho připravil 1000 hektolitrů.

Pivo Maxxim je uvařeno dle tradiční receptury klasickým výrobním postupem. V ležáckých tancích zraje 90 dnů. Zhruba polovina z tohoto množství zamíří v sudech do restaurací a druhá část je stočena do lahví. „Zubr Maxxim uzavírá každoročně naši edici pivních speciálů. Skvěle se hodí do chladnějšího zimního období, kdy lidé preferují silnější a plná piva,“ řekla dnes ČTK ředitelka a sládková Pivovaru Zubr Nataša Rousková.

Pivovar Holba z Hanušovic na Šumpersku na závěr roku připravil zastudena chmelený sváteční ležák, který se vyznačuje výraznou hořkostí. „Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme zastudena. Tím docílíme zvýraznění vůně chmelu. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní,“ sdělil ČTK sládek Pivovaru Holba Luděk Reichl. Sváteční horský ležák si lidé mohou objednat na čepu v hospodách a restauracích, k dostání je také v několika variantách balení.

Závěr roku na pivním trhu je každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější a dražší piva, které před Vánoci do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů. Jde o ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka po pivu nejvyšší.

Pivovary Holba, Litovel a Zubr patří do skupiny Pivovary CZ Group, jejíž celkový roční výstav piva činí zhruba 700 000 hektolitrů. Téměř třetina produkce skupiny směřuje na zahraniční trhy. Trojice pivovarů vyváží například na Slovensko, do Německa, Polska, Maďarska, Itálie, Finska, Švédska, Litvy, Estonska či Ruska.