Přesnější testování. Vybrané školy Olomouckého kraje přechází na PCR testy

136
Ilustrační foto Olomoucký kraj

Olomoucký kraj zavádí na vybraných školách od pondělí 13. prosince testování kloktacími PCR testy. Dojde ke změně v testování, z antigenů se přechází na PCR testy, které mají podle dat přesnější výsledky. K tomuto rozhodnutí přistoupil Olomoucký kraj už podruhé.

Děti se ráno ve škole otestují a hned ten den budou mít výsledek. „Je to pro žáky výhodnější. Když zjistí, že jsou pozitivní, tak jdou do karantény. Ale už nemusí jako po pozitivním antigenním testu shánět volný termín na PCR test a někam se vydávat,“ říká ředitel Slovanského gymnázia Olomouc Radim Slouka. Právě Slovanské gymnázium je jedno z vybraných škol.

Ve škole jsou testováni pouze žáci, kteří neprodělali covid-19 a ti, kteří nejsou plně očkovaní. Na Slovanském gymnáziu se jedná o zhruba čtvrtinu. „Pravý smysl by to mělo tehdy, kdyby se testovali úplně všichni. Ale určitě je to lepší, než testování pochybnými antigeny,“ myslí si Slouka.

Slovanské gymnázium Olomouc zaznamenává radikální zlepšení co se týče počtu pozitivních žáků v posledních dnech. „Nejdramatičtější to bylo před třemi týdny, od té doby se situace zlepšuje,“ dodává ředitel olomouckého gymnázia.