Cizinec se pokusil vydírat ženu přes email, ta zachovala chladnou hlavu a obrátila se na policii

169
ilustrační foto, zdroj: Policie ČR

Podvodníci na internetu pracují každý den. Praktický každý se setkal s různou podobu emailových dopisů, ve kterém autor vyhrožuje, že zveřejní citlivá data příjemce. Podobně se jevil i případ třicetileté ženy, které se však cizinec doopravdy naboural do internetové pošty.

„Tento týden se na policii obrátila třicetiletá žena s tím, že se jí neznámý pachatel naboural do emailu. V anglickém jazyce jí poslal vzkaz, ve kterém sděloval, že ji několik měsíců sleduje a zálohuje všechny informace obsažené v emailové schránce. Dál si kladl podmínky a poškozenou vyzval k tomu, že pokud nechce, aby získané informace o její osobě zveřejnil, tak má uhradit částku 400 $ přes bitcoinovou peněženku. Aby ji vylekal a dal jasně najevo, že si nevymýšlí a myslí to vážně, zaslal jí správné přístupové heslo do jejího emailu, které, dle vyjádření poškozené, nikdo jiný neznal,“ uvedla mluvčí policistů Miluše Zajícová.

Žena naštěstí zachovala chladnu hlavu, změnila si přístupové údaje a nic nezaplatila. Policie tento případ šetří jako trestný čin neoprávněný přístup k počítači a také vydírání. Pokud i vám přijde mail, ve kterém po vás vyděrači chtějí peníze za to, že nezveřejní vaše citlivá data, rozhodně na mail nereagujte! Žádné peníze neposílejte a případně kontaktujte policii na čísle 158.