Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!
    Doporučujeme

    Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!

    Přemýšlíte nad nákupem hodinek, šperků nebo jiného doplňku? Ať už bude tikat nebo se má třpytit, právě teď je ta chvíle, kdy byste měli zpozornět. Na webu Helvetia dnes začínají velké slevy.

  • Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky
    Doporučujeme

    Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky

    Advent letos vychází až na neděli, už od čtvrtka 27. listopadu ovšem začínají adventní prohlídky radniční věže i slavnostního sálu ZŠ Komenium. Chcete se podívat na Olomouc z výšky?

  • My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost
    Doporučujeme

    My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost

    Galerie Šantovka se na jeden večer promění v netradiční divadelní scénu. Uskuteční se zde jedinečné uvedení slavného muzikálu My Fair Lady, na jehož přípravě spolupracují Konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži, Moravské divadlo Olomouc a Dětský sbor Andromeda. Projekt spojuje tři oblasti – umění, vzdělávání a charitu – a přináší divákům výjimečný kulturní zážitek.

  • Jedinečné chutě, hudba a nová atmosféra na jubilejní Slavnosti vína v Olomouci
    Doporučujeme

    Jedinečné chutě, hudba a nová atmosféra na jubilejní Slavnosti vína v Olomouci

    Jubilejní 10. ročník Slavnosti vína v Olomouci potvrdil svou pověst jedné z nejatraktivnějších společenských událostí moravského podzimu. V pátek 21. listopadu zaplnili prostory NH Collection Olomouc Congress návštěvníci toužící po dobrém víně, chutích i večeru plném energie. Letošní ročník přinesl rekordní rozmanitost vín, nový moderní kabát hotelu a silné emoce, které k této tradici neodmyslitelně patří.

Rychlovky

  • PŘEROVSKO
    Celá dálnice D1 bude brzy hotová. Po otevření úseku D35 u Globusu na Olomoucku se Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje na dokončení posledního úseku D1 u Přerova. Otevření plánují silničáři na 19. prosince. Více.
  • OLOMOUC
    Univerzita Palackého má svůj první památný strom. Pod ochranu státu se dostal asi 130 let starý dub letní v Botanické zahradě UP. Jde o nejstarší strom areálu. Nyní nese jméno moravského přírodovědce Heinricha Lause.
  • OLOMOUC
    Možnosti parkování v areálu zlepšuje FNOL. Je tu 133 nových míst u dokončovaného pavilonu onkologie. V areálu tak může stát až 1250 vozidel. Ve špičce totiž bývají parkovací místa téměř všechna obsazená.

Nejnovější

  • Kde ještě bouchne ohňostroj a kde už ne? Města mění podobu silvestrovských oslav
    Společnost

    Kde ještě bouchne ohňostroj a kde už ne? Města mění podobu silvestrovských oslav

    S blížícím se prosincem vstupuje do platnosti legislativní úprava pro zábavní pyrotechniku. Ta omezuje její využívání ve městech, zejména v okolí zdravotnických zařízení, domovů pro seniory nebo zvířecích útulků. Ohňostroje přitom patří ke způsobům, jak oslavit příchod Nového roku, od kterého města v Olomouckém kraji postupně upouští. Report sepsal přehled, jak budou probíhat silvestrovské oslavy v okresních městech.

  • Řidičům v Hranicích se ulevilo. Bělotínská ulice je bez semaforů a omezení
    Doprava

    Řidičům v Hranicích se ulevilo. Bělotínská ulice je bez semaforů a omezení

    Z Bělotínské ulice v Hranicích na Přerovsku zmizely semafory. Ulice je díky konci opravných prací opět průjezdná ve všech čtyřech pruzích bez zdržení. Dokončovací práce, které budou probíhat přes zimu, by měly mít jen minimální dopad na dopravu.

  • Správa železnic dokončila opravu trati poničené požárem cisterny s benzenem
    Doprava

    Správa železnic dokončila opravu trati poničené požárem cisterny s benzenem

    Správa železnic (SŽ) dokončila opravu železniční trati u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, kterou v únoru poničil mohutný požár cisternového vlaku s benzenem. Na dvoukolejné trati z Hranic do Valašského Meziříčí byl po požáru zastaven provoz vlaků, částečně ho SŽ obnovila v červnu po jedné koleji. Vlaky tam od té doby jezdily nižší rychlostí. Letní provizorní zprovoznění trati přišlo na 23 milionů, následná podzimní oprava stála 90 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí SŽ Dušan Gavenda. Omezení provozu na trati skončí dnes v podvečer.

  • Územní rozvoj města je veřejná věc, říká Pejpek. Město spustilo web se studiemi
    Společnost

    Územní rozvoj města je veřejná věc, říká Pejpek. Město spustilo web se studiemi

    Veřejnost v Olomouci má nově přístup ke klíčovým informacím o budoucím rozvoji města díky webu kam.olomouc.eu. Ten provozuje kancelář architekta města a podle náměstka primátora Tomáše Pejpka (ProOlomouc) má sloužit jako nástroj otevřené komunikace s občany. Pejpek o tom mluvil pro Radio Metropole. 

Doporučujeme

  • Přijíždí světová show. Cirkus Berousek je v Olomouci a zve na pár exkluzivních představení
    Doporučujeme

    Přijíždí světová show. Cirkus Berousek je v Olomouci a zve na pár exkluzivních představení

    Olomouc se může těšit na jedinečný cirkusový zážitek. Cirkus Rudolf Berousek přijíždí s úplně novou show a v Olomouci se zdrží pouze krátce – připravil pouhých 6 představení v termínu 22.–30. listopadu 2025. Cirkusový stan najdete na ulici 17. listopadu, hned vedle TJ Sokol.

  • Argema, Olga Lounová nebo Vilém Čok. Vánoční trhy v Hranicích nebudou jen hudební
    Doporučujeme

    Argema, Olga Lounová nebo Vilém Čok. Vánoční trhy v Hranicích nebudou jen hudební

    Pestrý kulturní program, vůně vánočního punče, dřevěný betlém i atmosféra tradičních trhů – to všechno letos čeká návštěvníky adventních oslav v Hranicích. Slavnostní zahájení proběhne v pátek 28. listopadu na Masarykově náměstí. Vánoční strom se rozsvítí v 17 hodin a první adventní podvečer zpestří Olga Lounová a zpěvák a houslista Jiří Erlebach.

  • Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici
    Doporučujeme

    Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici

    Trio regionálních stanic Radio Haná, SkyRock a Metropole potvrzuje svou pozici klíčového mediálního hráče v Olomouckém kraji a okolí. Nová data poslechovosti za druhý a třetí kvartál roku 2025 ukazují, že stanice společně zasáhnou 534 tisíc posluchačů měsíčně. Trojice spolu poprvé prolomila metu poslechovosti půl milionu posluchačů měsíčně  

  • Jak vypadaly zimní sporty v Jeseníkách? Mají vlastní knihu
    Doporučujeme

    Jak vypadaly zimní sporty v Jeseníkách? Mají vlastní knihu

    Zimní sporty mají v Jeseníkách dlouhou a pozoruhodnou tradici – a právě tu nyní oživuje nová publikace Na Jeseníky v zimě! Zimní sporty v Jeseníkách do roku 1945, kterou vydává Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Autorem knihy je historik Jiří Glonek, jenž se dlouhodobě věnuje dějinám sportu i regionální historii.

Nejčtenější

Seriály