Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • Čím dřív pacient přijde, tím lepší výsledek může čekat, říká doktorka Skálová z EuroPainClinics Olomouc
    Doporučujeme

    Čím dřív pacient přijde, tím lepší výsledek může čekat, říká doktorka Skálová z EuroPainClinics Olomouc

    Vysoce specializované pracoviště EuroPainClinics Olomouc se zaměřuje na precizní léčbu bolesti, a to hlavně v oblasti bederní páteře. Jaké výkony klinika nabízí? Kdo je nejčastějším pacientem? A jak bolestem předcházet? Ptali jsme se lékařky Jitky Skálové z EuroPainClinics Olomouc.

  • SOUTĚŽ: Metropol chystá exkluzivní předpremiéru. Vyhrajte volňásky
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Metropol chystá exkluzivní předpremiéru. Vyhrajte volňásky

    Olomoucké kino Metropol uvede 31. prosince 2025 předpremiéru historického dramatu Hamnet, které patří mezi nejočekávanější snímky konce roku. S Reportem teď můžete vyhrát lístky na libovolné představení do kina Metropol.

  • REDSTONE GROUP získala prestižní ocenění v soutěži Českých 100 nejlepších
    Doporučujeme

    REDSTONE GROUP získala prestižní ocenění v soutěži Českých 100 nejlepších

    Společnost REDSTONE GROUP získala ocenění v prestižní celonárodní soutěži Českých 100 nejlepších, která dlouhodobě vyzdvihuje mimořádné výsledky a inovativní aktivity českých firem napříč obory. V jubilejním 30. ročníku získal REDSTONE GROUP ocenění v oborové kategorii Stavebnictví & doprava, která vyzdvihuje společnosti významně ovlivňující rozvoj měst a kvalitu infrastruktury v České republice. Ocenění převzal zakladatel společnosti Richard Morávek na slavnostním galavečeru v pražském Obecním domě.

  • Večerní rituály pro klidný spánek: Co funguje a co ne
    Doporučujeme

    Večerní rituály pro klidný spánek: Co funguje a co ne

    Kvalitní spánek je velmi důležitou součástí zdravého životního stylu. Kdo spánek dlouhodobě šidí, riskuje, že se mu tento přístup časem vymstí. Jak si ke klidnému spánku pomoci? Podívali jsme se na rituály, které fungují, i na časté chyby, kterým je naopak lepší se vyhnout.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Čtyři desítky vánočních stromků věnují lidem bydlícím v historickém centru Olomouce organizátoři vánočních trhů. Chtějí tímto způsobem místním obyvatelům kompenzovat zvýšený ruch a hudební produkci na Horním a Dolním náměstí v adventním období. Více.
  • JESENÍK
    Odměna za nového občánka v Jeseníku. Zastupitelé opět schválili vyplácení městského porodného. Rodiče s trvalým bydlištěm ve městě obdrží v novém roce 10 tisíc korun. Tímto krokem podporuje Jeseník porodnost ve městě roky.
  • OLOMOUC
    Kde můžeme získat do lucerničky vánoční betlémské světlo? Přijede historickou tramvají. V neděli ho doveze na tři konečné zastávky. U Kapličky - před polednem. Na Nové ulici ve 12:30 a do Neředína po 13h.

Nejnovější

  • Hořelo celé patro. Na místě byl zraněný
    Krimi

    Hořelo celé patro. Na místě byl zraněný

    Hasiči v pátek odpoledne zasahovali u požáru budovy v Prostějově na ulici Rostislavova. Celé druhé patro bylo při příjezdu jednotek zasaženo plameny. Na místě je jedna zraněná osoba. 

  • Špenát jako z jídelny? Přerov zmodernizuje další dvě školní jídelny
    Společnost

    Špenát jako z jídelny? Přerov zmodernizuje další dvě školní jídelny

    Přerovská radnice se chystá příští rok zmodernizovat další dvě školní jídelny, rozsáhlá rekonstrukce tentokrát čeká stravovací prostory na Velké Dlážce a v ulici Za Mlýnem. Jejich modernizace podle zástupců města zásadně zlepší hygienické podmínky, energetickou náročnost a technické zázemí obou provozů, sdělila ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Náklady vyjdou na 18,5 milionu korun, část peněz pokryjí evropské dotace. Město již podobným způsobem rekonstruovalo letos dvě největší školní jídelny.

  • Betlémské světlo jede tramvají. Kde zapálit svíčku?
    Společnost

    Betlémské světlo jede tramvají. Kde zapálit svíčku?

    Olomoučané si budou moci na čtvrtou adventní neděli odnést do svých domovů Betlémské světlo. V neděli 22. prosince jej po městě rozveze historická tramvaj číslo 223, kterou vypraví Dopravní podnik města Olomouce ve spolupráci s Lidovým spolkem Olomouc.

  • Smutek k Vánocům patří, říká psycholog z Olomoucka. Radí, jak na deprese a vánoční melancholii
    Společnost
    Lifestyle

    Smutek k Vánocům patří, říká psycholog z Olomoucka. Radí, jak na deprese a vánoční melancholii

    Vánoce jako svátek oslavující rodinu, vztahy a blízkost. Jsou ale lidé, kteří jsou nejen na Štědrý den sami. Jak se vyhnout vánoční melancholii? Poradí psycholog z Olomouce, Gabriel Kňažek.

Doporučujeme

  • Sbírka Den zvířat míří k rekordu. Pomáhá útulkům napříč republikou
    Doporučujeme

    Sbírka Den zvířat míří k rekordu. Pomáhá útulkům napříč republikou

    Den zvířat je celorepubliková sbírka, která probíhá až do 31. prosince 2025. Jejím cílem je pomoci 160 útulkům pečujícím o týrané psy, kočky i další zvířata, která potřebují naši podporu víc než kdy jindy.

  • Nový rok, nový návyk: Začněte využívat benefity kreditní karty
    Doporučujeme

    Nový rok, nový návyk: Začněte využívat benefity kreditní karty

    Udělejte si s novým rokem pořádek nejen v šatníku, ale i ve financích. Zrevidujte staré produkty, ty nevyužívané odložte a uvolněte prostor pro řešení, která vám skutečně pomáhají. Nastal čas otevřít dveře novému finančnímu nástroji. Kreditní kartě.

  • Poslední šance na 10 tisíc korun. Stačí se do konce roku přihlásit k pobytu
    Doporučujeme

    Poslední šance na 10 tisíc korun. Stačí se do konce roku přihlásit k pobytu

    Jen do konce prosince mohou lidé využít motivační výzvu města a přihlásit si trvalý pobyt v Olomouci. Kampaň, která probíhá od konce srpna, se osvědčuje. Počet přihlášených každý měsíc stabilně roste oproti stejnému období loňského roku. Nadále platí, že každý, kdo si přihlásí trvalý pobyt do prosince 2025, získá od města finanční příspěvek ve výši 10 tisíc korun.

  • Betlémská stezka i vánoční trhy. Na Vánoce se připravuje také Konice
    Doporučujeme

    Betlémská stezka i vánoční trhy. Na Vánoce se připravuje také Konice

    Vánoční trhy míří i do Konice na Prostějovsku. Už v sobotu 13. prosince se na Masarykově náměstí uskuteční jarmark, kde si zájemci nakoupí ryby, stromky, ale mohou zajít i na vánočně laděnou výstavu.

Nejčtenější

  • Princezna zakletá v čase 2, která se natáčela na třech místech v Olomouckém kraji, jde do kin
    Doporučujeme

    Princezna zakletá v čase 2, která se natáčela na třech místech v Olomouckém kraji, jde do kin

    Bouzov, Helfštýn a Sobotín. Tyto tři významné památky budou brzy k vidění v pokračování úspěšné české fantasy pohádky Princezna zakletá v čase. Štáb zvolil tyto lokality pro natáčení již podruhé, a to kromě samotného kouzla míst i díky vstřícnému přístupu Olomouckého kraje a spolupráci s Filmovou kanceláří Olomouckého kraje. Film Princezna zakletá v čase 2, ve kterém se diváci mohou těšit na Elišku Křenkovou nebo Vojtu Kotka, zamíří do kin 17. listopadu. Olomoucká předpremiéra proběhne již tento pátek.

  • Branná ukazuje, že i malá obec může dělat velké kroky pro přírodu. Soutěží o Cenu kraje
    Doporučujeme

    Branná ukazuje, že i malá obec může dělat velké kroky pro přírodu. Soutěží o Cenu kraje

    Obec Branná v průběhu roku pořádá několik akcí, z nichž nejvýznamnější je tradiční Mariánská pouť. Na těchto událostech doposud probíhal prodej nápojů v jednorázových plastových kelímcích. Nákupem vratných kelímků a ruční myčky předešla obec vzniku plastových odpadů, čímž významně snížila environmentální zátěž spojenou s pořádáním akcí. Nyní pro ni můžete hlasovat v Cenách Olomouckého kraje za přínos v oblasti životního prostředí.

  • Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku
    Doporučujeme

    Nový McDonald's se otevře v úterý. Jubilejní pobočku hledejte na Prostějovsku

    Už 130. pobočka sítě McDonald's čeká na otevření. Oblíbený fastfoodový řetězec otvírá jubilejní pobočku na Prostějovsku, a to u obce Mořice. Blízko ji budou mít řidiči, McDonald's se totiž otevře na sjezdu z dálnice D1.

Seriály