Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • Historické hračky, betlémy a slavnostní atmosféra. Najdete je na hradě Šternberk
    Doporučujeme

    Historické hračky, betlémy a slavnostní atmosféra. Najdete je na hradě Šternberk

    Hrad Šternberk zve návštěvníky na tradiční Vánoční prohlídky, které se uskuteční během adventních víkendů a vánočních svátků. Atmosféra historického sídla ožije slavnostní výzdobou, betlémy, historickými hračkami i dalšími vánočními doplňky, které přenesou návštěvníky do sváteční nálady minulých staletí.

  • Nový rok na Helfštýně. Trumfnou návštěvníci rekord?
    Doporučujeme

    Nový rok na Helfštýně. Trumfnou návštěvníci rekord?

    Hrad Helfštýn se i na začátku roku 2026 stane cílem tisíců turistů. V sobotu 3. ledna 2026 se zde uskuteční 48. ročník tradičního novoročního výstupu, který každoročně patří k nejnavštěvovanějším zimním akcím v regionu.

  • Kouzlo Vánoc ožije na zámku v Náměšti na Hané
    Doporučujeme

    Kouzlo Vánoc ožije na zámku v Náměšti na Hané

    Městys Náměšť na Hané zve veřejnost na tradiční akci Vánoce na zámku, která se uskuteční v sobotu 27. prosince v prostorách místního zámku. Návštěvníci se mohou těšit na jedinečnou vánoční atmosféru v historických interiérech, které budou slavnostně vyzdobeny. Akce proběhne v čase od 14.00 do 21.00 hodin.

  • Policejní soutěž MÁŠ NA TO? Ukázala rychlost, sílu i vytrvalost
    Doporučujeme

    Policejní soutěž MÁŠ NA TO? Ukázala rychlost, sílu i vytrvalost

    Rychlost, síla, obratnost a vytrvalost a k tomu odhodlání zvítězit, skvělá atmoška a nadupaný doprovodný program plný akce. To všechno bylo BEST OF THE BEST v Kojetíně pod záštitou a za osobní účasti policejního prezidenta genpor. Mgr. Martina Vondráška.

Rychlovky

  • ŠUMPERSKO
    Výměnou statorového vinutí soustrojí TG1 ukončil ČEZ dvouletou modernizaci přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Skončily tím rozsáhlé plánované opravy, které zvýší bezpečnost a prodlouží životnost elektrárny. Více.
  • PROSTĚJOV
    Nemocnice AGEL Prostějov završila další etapu modernizace svého areálu a od soboty 20. prosince otevřela veřejnosti nové parkoviště. Více.
  • OLOMOUC
    Město Olomouc má oficiálně nového zahraničního partnera, upravilo spádové oblasti základních škol, řeší kapacity mateřských škol a na přelomu roku neplánuje tradiční ohňostroj. Více.

Nejnovější

  • Teplo a voda zdraží, odpad zatím ne. Obyvatelé Olomouckého kraje si příští rok připlatí
    Společnost

    Teplo a voda zdraží, odpad zatím ne. Obyvatelé Olomouckého kraje si příští rok připlatí

    Obyvatelé některých měst v Olomouckém kraji si příští rok připlatí za dodávky tepla či pitné vody, někde podraží i jízdenky na městskou hromadnou dopravu. Roční poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu po letošním růstu zůstanou v řadě měst beze změny, i když náklady radnic na tuto komunální službu stále rostou, vyplývá z ankety ČTK.

  • Advent byl plný čarování, říká Bronislava Millá
    Společnost
    Rozhovory

    Advent byl plný čarování, říká Bronislava Millá

    Vánoce na Hané neměly výlučně „regionální speciality“, přesto v sobě nesly silný smysl pro pospolitost, klid a úctu k práci i chlebu. O tajemném adventu, štědrovečerním stole plném obilí, betlémech v oknech i zapomenutém štěpánském koláči vypráví znalkyně hanáckého folkloru Bronislava Millá.

  • Vánoční jízda rozzářila Prostějov
    Společnost
    FotoReport

    Vánoční jízda rozzářila Prostějov

    První svátek vánoční je v Prostějově ve znamení motorů. Koná se zde již pravidelně Vánoční jízda, letos šlo už o 15. ročník. Oproti předchozím byla tentokrát trasa pozměněná, chyběl v ní okruh po hlavním náměstí, ale i přesto bylo kolem cest plno nadšených diváků.

  • V kraji se čekají v roce 2026 významné investice i kulturní akce
    Společnost

    V kraji se čekají v roce 2026 významné investice i kulturní akce

    Dokončení významných investičních akcí, ale i zahájení nových staveb patří mezi hlavní očekávané události v Olomouckém kraji v příštím roce. V Olomouci bude například dokončena rozsáhlá rekonstrukce Sloupu Nejsvětější Trojice zapsaného na seznam UNESCO za 30 milionů korun, v Přerově by měla být do konce roku hotova stavba nového magistrátu za 360 milionů korun, pokračovat by měly i přípravy stavby druhé poloviny dálnice D55 v úseku mezi obcí Kokory a Přerovem, zjistila ČTK. O svou dominantu naopak již v příštím roce přijde Velký Kosíř, kde se bude rozebírat rozhledna, která je v havarijním stavu.

Doporučujeme

Nejčtenější

  • Princezna zakletá v čase 2, která se natáčela na třech místech v Olomouckém kraji, jde do kin
    Doporučujeme

    Princezna zakletá v čase 2, která se natáčela na třech místech v Olomouckém kraji, jde do kin

    Bouzov, Helfštýn a Sobotín. Tyto tři významné památky budou brzy k vidění v pokračování úspěšné české fantasy pohádky Princezna zakletá v čase. Štáb zvolil tyto lokality pro natáčení již podruhé, a to kromě samotného kouzla míst i díky vstřícnému přístupu Olomouckého kraje a spolupráci s Filmovou kanceláří Olomouckého kraje. Film Princezna zakletá v čase 2, ve kterém se diváci mohou těšit na Elišku Křenkovou nebo Vojtu Kotka, zamíří do kin 17. listopadu. Olomoucká předpremiéra proběhne již tento pátek.

  • Dobrovolníci vybudovali tůňky nedaleko Konice. Teď bojují i o váš hlas
    Doporučujeme

    Dobrovolníci vybudovali tůňky nedaleko Konice. Teď bojují i o váš hlas

    Představujeme další z nominovaných projektů v Cenách kraje v oblasti životního prostředí. Tentokrát jde o Pozemkový spolek Mokřady – Mokřady z.s. Dobrovolníci ze spolku vybudovali na podzim tůně o ploše okolo 500 metrů čtverečních.

  • Výrobce vojenské techniky EXCALIBUR ARMY nabírá díky vysoké poptávce desítky nových zaměstnanců
    Doporučujeme

    Výrobce vojenské techniky EXCALIBUR ARMY nabírá díky vysoké poptávce desítky nových zaměstnanců

    Společnost EXCALIBUR ARMY (EA) byla založena v roce 1995 a, byť historicky pochází z pardubického kraje, svého největšího rozvoje dosáhla až po úspěšném nákupu areálu bývalého Vojenského opravárenského podniku ve Šternberku v roce 2013. Od té doby patří mezi největší a nejatraktivnější zaměstnavatele v Olomouckém kraji a nabízí zajímavé uplatnění uchazečům z širokého spektra zejména technických profesí.

Seriály