Jak Koza zůstala celá? Vegetariánskou oázu hledejte ve vodních kasárnách

Do naší hospůdky, vedou jen tři schůdky… Do podniku Koza zůstala celá v bývalých vodních kasárnách vede schodů víc, než do hospody ze seriálu, výstup tady ale rozhodně stojí za to. Restaurace totiž nasytí nejen vegetariánskou, či bezlepkovou klientelu, jak láká cedule před vstupem z Pavelčákovy ulice v Olomouci.

Prostorem nás provádí Martin Kulich, který původně otevřel stejnojmenný podnik v Prostějově. „V roce 2015 jsme začali v Prostějově, potom přišla nabídka prostor do Olomouce a já jsem měl plány dělat franšízu, a tak jsme 2018 otevřeli v Olomouci. Přišel covid, a tak nějaká větší franšíza šla do pozadí,“ říká majitel firmy Vlk se nažral. Právě ta provozuje obě restaurace s názvem Koza zůstala celá.

Názvy, které dávají dohromady známé rčení, odkazují na hlavní důvod, proč si Kulich restauraci otevřel. „My se označujeme jako vegetariánská restaurace. Nejsme striktně veganská, ani striktně bezlepková. Tím zase zasáhneme větší množinu lidí, která si u nás vybere,“ vysvětluje Kulich s tím, že každý den jsou na menu tři hlavní jídla, polévka, přílohy, dezerty i nápoje.

Každý den máme jiné menu. Obměňujeme hodně saláty a hodně dezerty. Není úplně šance, že by tady během dvou týdnů byla dvě stejná jídla. Většinou se točí až po šesti nebo sedmi týdnech,“ dodává majitel.

Unikátní prostor vodních kasáren láká i na výhledy

Kromě nabídky je unikátní i prostor, ve kterém se Koza nachází. Jde o budovu vodních kasáren, kam se jen tak návštěvník podívat nemohl. To se ale změnilo v roce 2017, kdy Martin Kulich prostor získal. A mohl si jej uzpůsobit podle svých představ. „Strhla se hlína, protože dobově to byl jen hliněný val a pod ním stavba. Museli jsme dodržet původní vzhled, tak se vybetonoval jen tento betonový skelet. Majitel nabízel prostor nejdřív jako kavárnu, ale ta by se neuživila, tak nám navrhli provozovat druhou Kozu,“ vysvětluje Kulich.

Nedá mi to a ptám se na schody do restaurace. Aby se totiž člověk do Kozy dostal, musí jich pár vystoupat a známá architektonická poučka restauratérům radí, aby zákazník do podniku nemusel po schodech. „Je to tak. Vždycky je to něco za něco. Je to úžasné místo a když už lidi ví, kam jít, tak se tady cítí velmi dobře, i na terase, mají tady pocit nadhledu nad ulicemi. Pro úplně nové zákazníky je to ale zásadní problém. Volají, kde jsme, chodí okolo a neví kudy k nám. Kdo už tady byl, tak chodí dál a vodí třeba i další lidi,“ potvrzuje Martin Kulich.

A kdo je typickým návštěvníkem Kozy? „Pro nás je nejdůležitější mít klíčové zákazníky, což jsou úředníci, bankéři, kteří se naobědvají během půl hodiny a vrací se do práce. A pak se zas další den vrací k nám. A my jim chceme poskytnout ten komfort, že si vyberou, co chtějí a kolik toho chtějí,“ popisuje majitel restaurace.

Právě jídlo na váhu podle Kulicha funguje. Zákazníci tak mohou zkoušet, kombinovat a ochutnávat. „Máme lokální dodavatele třeba konkrétně na houby, tam je nabídka veliká. Jablka zase kupujeme ze sadů,“ upřesňuje mně Martin Kulich.

Nebylo se kde najíst, tak jsem si otevřel podnik

Já se vždycky zabývám tím, čemu věřím. Moje vegetariánství vzniklo dřív než restaurace, a to asi v roce 2013. Byla to taková životní situace, kdy člověk začne přemýšlet jinak, takže jsem se vlastně ze dne na den rozhodl pro vegetariánství,“ odpovídá mi Kulich na otázku, kde se vlastně vzala myšlenka otevřít vegetariánskou restauraci: „Najednou zjišťujete, že potřebujete jiný druh jídla a před deseti lety byl problém se kdekoliv najíst, abych byl spokojený. Takže přirozeně, protože se pohybuji v obchodu, přišel nápad udělat malý podnik, kde bych se mohl najíst.“

Druhá, tedy původně první restaurace Koza zůstala celá, je ve zmíněném Prostějově. Odtud Martin Kulich také do Olomouce dojíždí. V olomoucké Koze pak vítá jeho bodrý hlas každého zákazníka hned u dveří.

Když porovnám Prostějov a Olomouc, jsou to dva naprosto odlišné světy. Úplně jiná povaha lidí a úplně jiná konkurence. V Prostějově ji nemáme, tam jsou úplně jiné druhy podniků, takže tam jsme na tom obchodně velmi dobře,“ srovnává Kulich a dodává: "V Olomouci je situace složitější. Už tím, že k nám nechodí čistě vegetariáni, to už bychom dávno neexistovali.“

Připravují catering, chystají snídaně

Zákazníci mohou s výhledem na pěší zónu v centru Olomouce sedět na terase pod deštníky, nebo uvnitř. „Teď jsme tu měli na konci června akci pro 80 lidí a lidi seděli venku na schodech a bylo to perfektní,“ pochvaluje si Kulich koncept. Koza zůstala celá nabízí i catering pro vlastní večírky. Zákazníci v restauraci najdou také vlastní nabídku chlebů, každý den si mohou zakoupit jiný druh.

Od září pak restaurace plánuje novinku v podobě snídaní. „Chystáme je od 2. září tady v Olomouci, spustíme je od půl osmé, zase způsobem rautu. A pak necháme otevřeno až do oběda, klidně si dáte dopolední kávu ke schůzce,“ popisuje majitel. Otevírací doba restaurace se tak prodlouží, provoz od pondělí do pátku pojede do 16 hodin.

Související

  • SOUTĚŽ: Vyhrajte lístek na Masters of Rock
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Vyhrajte lístek na Masters of Rock

    Vizovice na Zlínsku se i v roce 2025 stanou dějištěm jednoho z největších rock-metalových festivalů ve střední Evropě. Masters of Rock se v areálu likérky R. Jelínek uskuteční od čtvrtka 10. července do neděle 13. července a půjde už o 21. ročník. Nyní může jeden z vás vyhrát lístek na Masters of Rock.

  • KAFEC soutěží v Cenách kraje. Hlasovat můžete i vy
    Doporučujeme

    KAFEC soutěží v Cenách kraje. Hlasovat můžete i vy

    V srdci Olomouce, v nádherné vile Primavesi, vytvořili prostor se zahrádkou, který hosté nazývají jedním z nejkrásnějších v celém městě. KAFEC Olomoucký je místem, kde se potkává výběrová káva s nezaměnitelnými waflemi, atmosféra klidu s radostí z každého sousta. Nyní můžete pro KAFEC hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

  • Letní osvěžení v éteru! Rádia Haná, SkyRock a Metropole spouští prázdninový Letní servis
    Doporučujeme

    Letní osvěžení v éteru! Rádia Haná, SkyRock a Metropole spouští prázdninový Letní servis

    S příchodem léta a prázdninového období startují Radia Haná, SkyRock a Metropole, jediné lokální rozhlasové stanice v Olomouckém kraji, speciální programový prvek s názvem „Letní servis“. Ten nabídne od 1. července nejméně třikrát denně užitečné tipy, aktuální informace i pozitivní energii, která k létu neodmyslitelně patří.

  • Kavárna Forhaus bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Získá váš hlas?
    Doporučujeme

    Kavárna Forhaus bojuje o Cenu Olomouckého kraje. Získá váš hlas?

    Kavárna Forhaus vznikala několik let a její inventář je z velké části poskládaný z autentických dobových prvků kolem roku 1819, kdy byl Ehrenstammův dům, ve kterém sídlíme, postaven. Zakládáme si na prvotřídní kvalitě všech výrobků, které nabízíme. Naše zákusky jsou domácí, z másla, smetany a pravé čokolády. Nyní můžete pro prostějovskou kavárnu Forhaus hlasovat v Cenách Olomouckého kraje.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Jak vypadal červen v olomoucké porodnici? Zatímco loni byl červen ve fakultce co do porodnosti slabým, dokonce nejslabším měsícem, ten letošní předčil očekávání. Narodilo se tu 171 dětí. Více.
  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Letní prázdniny znamenají pro nemocnice úbytek příchozích dárců krve. Řada lidí totiž vyráží na cesty do zahraničí, přičemž po návratu z některých zemí musí dárci dodržovat karanténní přestávku. Podrobnosti.
  • OLOMOUC
    Město se chystá na opravy části třídy Kosmonautů v Olomouci. Podle vyjádření radnice má rekonstrukce zabránit dalšímu poškození vozovky. Olomouc začne s opravami úseku v pondělí 14. července, práce pak potrvají do konce srpna. Více.

Nejnovější

  • AKTUÁLNĚ: Hasiči likvidují požár na Bouzovsku
    Krimi

    AKTUÁLNĚ: Hasiči likvidují požár na Bouzovsku

    Hned osm jednotek hasičů likviduje požár rodinného domu na Bouzovsku. Hořet začal přístřešek se dřevem a části rodinného domu v Blažově, místní části Bouzova. Kvůli klimatickým podmínkám a odlehlosti oblasti byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu.

  • Brankář Hruška: Těším se na ligu i evropské poháry
    Sport
    Rozhovory

    Brankář Hruška: Těším se na ligu i evropské poháry

    Jednou z letních posil SK Sigma Olomouc je slovenský brankář Matúš Hruška. Na Andrův stadion se přesunul z pražské Dukly, podepsal smlouvu na dva roky. Pražanům pomohl k záchraně v nejvyšší soutěži, nyní si v Olomouci zahraje evropské poháry. „Určitě se těším a věřím, že to výborně dopadne,“ uvedl Matúš Hruška.

  • Mlžítka na náměstí? Až v příštím roce
    Společnost

    Mlžítka na náměstí? Až v příštím roce

    Město Olomouc v souvislosti se zvyšujícím se počtem tropických dnů chystá na Horním náměstí vybudování systému mlžných sprch. Vzhledem k náročnosti instalace technologie by se systém měl spustit v příštím roce, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Jan Horejš. Vysokou teplotu na rozpáleném náměstí tak do té doby pocitově snižují alespoň kropicí vozy, které projíždějí i ostatními ulicemi města. Mlžné brány osvěžují v těchto dnech například obyvatele Prostějova či Přerova, zjistila ČTK. Rozpálené ulice také častěji kropí cisterny s vodou.

  • Prostějovské volejbalistky mají kompletní kádr
    Sport

    Prostějovské volejbalistky mají kompletní kádr

    Během uplynulého měsíce oznámilo vedení volejbalového klubu VK Prostějov veškeré změny v realizačním týmu i hráčském kádru družstva žen, kterých je pro příští sezónu 2025/26 celá řada. V kolektivu úřadujících šampionek došlo k výrazné a razantní obměně.

Doporučujeme

  • Komentované prohlídky Olomouce aneb staňte se turistou ve vlastním městě
    Doporučujeme

    Komentované prohlídky Olomouce aneb staňte se turistou ve vlastním městě

    Jaké jsou nejvýznamnější památky v centru Olomouce? Proč z domu na Dolním náměstí vyskakuje černý kůň? A jak to bylo s olomouckou synagogou? Nejen to, prozradí tradiční komentované prohlídky, které i na tuto letní sezonu připravilo Informační centrum Olomouc. Mezi pravidelnými prohlídkovými okruhy je letos i jedna novinka.

  • Olomouc hostí světový unikát. Ženský paraatletický Grand Prix startuje ve čtvrtek
    Doporučujeme
    Sport

    Olomouc hostí světový unikát. Ženský paraatletický Grand Prix startuje ve čtvrtek

    Světový pohár v paraatletice žen startuje už ve čtvrtek 3. července v Olomouci. Jedná se o jeden z devíti závodů prestižní paraatletické série World Para Athletics Grand Prix, která je obdobou atletické Diamantové ligy. Zahájení proběhne za účasti hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), primátora Olomouce Miroslava Žbánka (ANO) a první dámy Evy Pavlové.

  • Eleanor Cafe Žulová soutěží v Cenách kraje. Získá váš hlas?
    Doporučujeme

    Eleanor Cafe Žulová soutěží v Cenách kraje. Získá váš hlas?

    Malá rodinná kavárna v divokém prostředí Rychlebských hor, umístěná v jednom z nejmenších měst Česka - v centru Žulové. Pracují s výběrovou kávou, pečou si své dorty, koláče a zákusky, vaří krémovou polévku a k tomu všemu ještě rozdávají milé úsměvy. Nyní můžete kavárnu podpořit v Cenách Olomouckého kraje.

  • Jízda králů v Doloplazích bude i s hodovou zábavou
    Doporučujeme

    Jízda králů v Doloplazích bude i s hodovou zábavou

    Na první červencový víkend připravili v Doloplazích Jízdu králů a hodovou zábavu. Kromě krásných krojů nebo ušlechtilých koňů toho bude k vidění ještě mnohem více. V programu nechybí ani pestrá a atraktivní kulturní pasáž.

Nejčtenější

  • Elfové, bardi a medovina. Fantasy festival oživí Zámek Ptení
    Doporučujeme

    Elfové, bardi a medovina. Fantasy festival oživí Zámek Ptení

    Festival Tam a zase zpátky přináší nezapomenutelné dobrodružství, které vás vtáhne do děje a nedovolí Vám zůstat jen pasivními diváky. Připravte se na víkend, kdy se hranice mezi realitou a fantazií stírají! Na festivalu nebudete jen přihlížet – zapojíte se. Interaktivní program vás provede světem plným elfů, trpaslíků i skřetů, kteří Vás přizvou k plnění úkolů, řešení záhad a objevování neznámého. Vše probíhá v kulisách fantasy tábořiště, kde ožívají příběhy a legendy.

  • Jeden guláš za druhým? V Bohuňovicích se chystá gulášfest
    Doporučujeme

    Jeden guláš za druhým? V Bohuňovicích se chystá gulášfest

    Už příští sobotu se koná Bohuňovický gulášfest. Sedmý ročník oblíbené akce láká kuchtíky, kteří mohou soutěžit v přípravě pokrmů i jedlíky, kteří si chtějí pochutnat. Vůně smažené cibule, dobře natočené pivo a nejlepší guláše se po roce vrací na hřiště u Kulturního domu v Bohuňovicích.

  • Brníčko jako nejromantičtější místo v kraji? Můžete pro něj hlasovat i vy
    Doporučujeme

    Brníčko jako nejromantičtější místo v kraji? Můžete pro něj hlasovat i vy

    Málokterá ze severomoravských hradních zřícenin je tak známým a oblíbeným výletním místem, jako hrad Brníčko. Asi je to dáno již jeho polohou nad obcí Brníčkem, které romantické trosky hradu, poměrně dobře viditelné z důvodu odlesnění hradního kopce, výrazně vévodí, snad k tomu přispěla i mezi lidem stále živá tradice někdejšího tunklovského sídla, zejména proslulého Jiříka st. Tunkla z Brníčka, dodnes známého z řady pověstí, lidových vyprávění i básní. Nyní soutěží zřícenina hradu Brníčko v Cenách Olomouckého kraje.

Seriály