Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve čtvrtek 17. srpna na deset dní uzavřela Pohostinství Pod Lipou ve Lhotě nad Moravou nedaleko Olomouce. Podle inspektorů zde došlo k výskytu myšího trusu nebo hmyzu, rovněž byl výrazně zanedbaný úklid. Po nápravě došlo k částečnému otevření restaurace.
Na webu inspekce je celkem devatenáct bodů, které popisují stav uvnitř zařízení. Například výskyt plísní v chladicích zařízeních, výskyt hmyzu, mrtvých hlodavců a jejich trusu. „Inspektoři zde zjistili výskyt myšího trusu či těla mrtvého hlodavce. Potvrdili i přítomnost živého hmyzu, který přicházel do přímého kontaktu s potravinami,“ píše se ve zprávě potravinářské inspekce na jejím webu.
„Mezi zjištěné nedostatky patřil také zápach a výrazně zanedbaný úklid, a to včetně nečistot na podlaze či na sporáku; plísní na stěnách či v chladicích zařízeních; nebo koroze kovových konstrukcí – radiátorů,“ uvedla dále inspekce s tím, že navíc došlo k nevhodnému skladování potravin, to mohlo být špatný vliv na jejich kvalitu. Od 28. srpna došlo k částečnému otevření restaurace, protože se některé nedostatky podařilo napravit.