Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Stavební úřady v Olomouckém kraji letos od ledna do září vydaly 2595 stavebních povoleni, meziročně o 16,2 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o čtvrtinu na 12,977 miliardy korun. Více.
  • OLOMOUCKO
    Město Litovel chystá revitalizaci sídliště Novosady. Začít chce v příštím roce. Vedení města chce zohlednit názory obyvatel sídliště k revitalizaci. Zve je následující pondělí v 16 hodin do Městského klubu k jednání.
  • OLOMOUC
    Hned tři vánoční tramvaje budou letos jezdit Olomouce a dotvářet vánoční atmo města. Svátečně nazdobené soupravy uvidíme nejprve ve spanilé jízdě - vyrazí do centra v neděli 23. 11. v 16:30 od nádraží. Více. 

Nejnovější

  • Galavečer boxu Spider fight night bude opět v sále RCO
    Sport

    Galavečer boxu Spider fight night bude opět v sále RCO

    Olomoucký Spider box club opět pořádá galavečer boxu. Spider Fight Night se uskuteční v sobotu 6. prosince v Regionálním centru Olomouc. Začátek je v 18.00. A jako obvykle bude mít akce charitativní podtext.

  • Sigma začne prodávat lístky na Spartu, hosté mají jen svůj sektor
    Sport

    Sigma začne prodávat lístky na Spartu, hosté mají jen svůj sektor

    Letošní poslední domácí utkání Chance Ligy budou hrát fotbalisté SK Sigma Olomouc doma proti pražské Spartě. Zápas je na programu v sobotu 6. prosince s výkopem od 18:00. A lístky jsou prodeji už nyní, předprodej začne v pátek 21. listopadu. Na Andrově stadionu to bude s jednou novinkou – na rozdíl od předchozích let tentokrát Sigma neposkytla hostům severní tribunu, ale pouze sektor pro hosty, jak jí ukládá reglement soutěže.

  • Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici
    Doporučujeme

    Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici

    Trio regionálních stanic Radio Haná, SkyRock a Metropole potvrzuje svou pozici klíčového mediálního hráče v Olomouckém kraji a okolí. Nová data poslechovosti za druhý a třetí kvartál roku 2025 ukazují, že stanice společně zasáhnou 534 tisíc posluchačů měsíčně. Trojice spolu poprvé prolomila metu poslechovosti půl milionu posluchačů měsíčně  

  • Olomouc má hotový západní obchvat. ŘSD spustilo klíčový úsek D35 o pět měsíců dřív
    Doprava

    Olomouc má hotový západní obchvat. ŘSD spustilo klíčový úsek D35 o pět měsíců dřív

    Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes se zhruba pětiměsíčním předstihem otevřelo poslední část západního dálničního obchvatu Olomouce. Nový úsek D35 na trase mezi Křelovem a Slavonínem měří 3,2 kilometru a odvede tranzitní dopravu z Olomouce. Stavba poslední části obchvatu začala loni v únoru a vyžádala si investici 903 milionů korun bez DPH. Původní harmonogram počítal s tím, že provoz na tomto úseku D35 bude zahájen na jaře příštího roku, díky rychlejšímu postupu prací mohl být otevřen dříve. Stavební firma za to dostane odměnu 24 milionů korun.

Doporučujeme

  • Na zdraví: Desátý jubilejní ročník Slavnosti vína je tu!
    Doporučujeme

    Na zdraví: Desátý jubilejní ročník Slavnosti vína je tu!

    Slavnost vína v Olomouci vstupuje do své jubilejní desáté kapitoly. I letos nabídne hostům výjimečný večer plný chutí, vůní, hudby i nezapomenutelné atmosféry. Akce se uskuteční v pátek 21. listopadu 2025 v hotelovém komplexu NH Collection Olomouc Congress.

  • SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup

    Jak fungují partnerství v kreativních profesích? A co dělat, když důvěra přeroste v konflikt? Tématem letošního ročníku Open Space, který se uskuteční 29. listopadu ve Vault 42 v Olomouci, je dynamika spolupráce v kreativních odvětvích. Akci organizuje nezisková organizace Kreativní Olomouc a zve kreativce z regionu ke společné diskuzi, sdílení a networkingu. 

  • Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu
    Doporučujeme

    Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu

    Letošní jubilejní XXV. Městský bál se ponese v duchu královské noblesy. Téma „Královská Olomouc“ propojí bohatý kulturní program s historickými motivy a slavnostní výzdobou, která připomene slavné dějiny města. Bál se uskuteční v sobotu 10. ledna 2026 v pavilonu A na Výstavišti Flora Olomouc a už nyní je možné zakoupit vstupenky.

  • Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník
    Doporučujeme

    Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník

    Další ročník kroměřížského Háčkovacího maratonu potvrdil rostoucí zájem veřejnosti o smysluplné dobrovolnické aktivity. Akce, která navázala na loňský úspěšný premiérový ročník, překonala v mnoha ohledech všechna očekávání – a to jak v počtu účastníků, tak množství hotových výrobků. Další ročník proběhne už 14. listopadu.

Nejčtenější

  • Ceny garáží na Olomoucku stoupají. Kam se odstěhovat, abyste ušetřili?
    Společnost

    Ceny garáží na Olomoucku stoupají. Kam se odstěhovat, abyste ušetřili?

    Stejně jako byty, i garáže se zdražují. Vychází to z průzkumu Sreality.cz. Garáže se zdražují nejen v Olomouci, ale i jiných krajích, v Praze až o pětinu. Stává se tak z garáží dobrá investice?

  • Spádové oblasti se mění. Jak vypadá mapa pro žáky ZŠ?
    Společnost

    Spádové oblasti se mění. Jak vypadá mapa pro žáky ZŠ?

    Město Olomouc zveřejnilo aktualizovanou spádovou vyhlášku základních škol, která začne platit od ledna 2026. Reaguje tak na rozvoj města, nerovnoměrné vytížení škol a změny v legislativě. Nová mapa spádovosti je dostupná veřejnosti ve formátu otevřených dat. Viktor Tichák (Piráti) o tom mluvil pro Radio Haná.

  • Stavebních povolení ubylo. I v Olomouckém kraji
    Společnost

    Stavebních povolení ubylo. I v Olomouckém kraji

    Stavební úřady v Olomouckém kraji letos od ledna do září vydaly 2595 stavebních povoleni, meziročně o 16,2 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o čtvrtinu na 12,977 miliardy korun. Počet vydaných stavebních povolení v Olomouckém kraji klesá od roku 2022. Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Seriály