Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Fórum OR: Jaké mají být vánoční trhy 21. století? Zastupitelé hodnotí letošní advent v Olomouci
    Společnost
    Fórum OR

    Fórum OR: Jaké mají být vánoční trhy 21. století? Zastupitelé hodnotí letošní advent v Olomouci

    Vánoční trhy v Olomouci patří k nejnavštěvovanějším městským akcím roku – a zároveň k těm nejvíce diskutovaným. Jsou letos povedené? A co od nich očekávat do budoucna? Oslovili jsme olomoucké zastupitele s otázkou, jak hodnotí současný ročník a jak by podle nich měly vypadat vánoční trhy 21. století. Odpovědi jsou zveřejněny v pořadí, v jakém je zastupitelé zaslali.

  • Výdaje města porostou, vzrostou i příjmy. Jak vypadá návrh rozpočtu Olomouce?
    Společnost

    Výdaje města porostou, vzrostou i příjmy. Jak vypadá návrh rozpočtu Olomouce?

    Návrh rozpočtu Olomouce na příští rok počítá s růstem příjmů o půl miliardy korun na 4,010 miliardy korun z letošních 3,505 miliardy korun. Výdaje stotisícového města mají ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok vzrůst o 415 milionů korun na 4,503 miliardy korun. Schodek 492 milionů korun město plánuje pokrýt pomocí 450milionového úvěru a přebytku loňského hospodaření. ČTK dnes informaci získala z návrhu rozpočtu, který 12. prosince projedná olomoucké zastupitelstvo.

  • Chyběl nám festival, tak jsme si ho udělali, říkají nadšenci ze spolku Sudetikus
    Společnost
    Rozhovory

    Chyběl nám festival, tak jsme si ho udělali, říkají nadšenci ze spolku Sudetikus

    Komunitní akce, pouliční slavnosti i festival Jesnění. Spolek Sudetikus z Jeseníku proměňuje každodenní prostor v místo setkávání a kulturního dění. V rozhovoru pro Report mluví Matěj Podhola a Martina Seidlerová o tom, proč spolek vznikl, jak oslovují dobrovolníky a co chystají v nejbližší době.

  • Kousek Itálie v Olomouci? Není problém, nabídka je pestrá!
    Lifestyle
    Společnost

    Kousek Itálie v Olomouci? Není problém, nabídka je pestrá!

    Na každém rohu pizzerie, italské bistro nebo kavárna s výběrovou italskou kávou. Pochoutky, které zná celý svět, není těžké v ulicích Olomouce sehnat. Miluje Haná Itálii tak moc, že se bez ní neobejde?

Rychlovky

  • PŘEROV
    Vedení Přerova řeší nekontrolované umisťování výdejních boxů ve veřejném prostoru. Aby se zamezilo vytváření optických bariér a zvyšování reklamního smogu mění Přerov svůj tržní řád. Stejné opatření provedlo vedení Olomouce už v červnu letošního roku. Více.
  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    Přibývá černé zvěře v kraji. Statistici letos v březnu odhadli 3080 kusů divokých prasat, loni 2936 - navzdory každoročnímu odstřelu několika tisíců jedinců. Divočáci se častěji přibližují k obydlím – např. v Hlubočkách museli na podzim odstřelit mysliv několik jedinců, kteří se usadili na louce u domů.
  • PROSTĚJOVSKO
    Moravská vodárenská zvýší od 1. ledna na Prostějovsku vodné a stočné o 2,3 % na 127,31 Kč za kubík bez daně.

Nejnovější

  • Olomoucká ulice v Prostějově se znovu otevře. Železničáři dokončili opravy dříve
    Doprava

    Olomoucká ulice v Prostějově se znovu otevře. Železničáři dokončili opravy dříve

    Na ulici Olomoucká v Prostějově prováděli železničáři rekonstrukci železničního přejezdu, a to za úplné uzavírky. Dopravní omezení mělo původně trvat až do 5. prosince a ovlivněná měla být hromadná i soukromá doprava. Železničářům se podařilo práce dokončit s výrazným předstihem.

  • Od Divokého Billa k princeznám. Jak Roman Procházka složil hudbu i pro Zrození alchymistky
    Kultura

    Od Divokého Billa k princeznám. Jak Roman Procházka složil hudbu i pro Zrození alchymistky

    Temný král, Srdce tvý a teď nejnověji V dobrém i zlém. Do kin přichází pokračování o alchymistce z příběhu Princezna zakletá v čase, která se natáčela i na hradě Bouzov. Nový film doprovází píseň Romana Procházky z kapely Divokej Bill. Jak vzniká píseň do fantasy příběhu? Zeptali jsme se autora hudby Romana Procházky.

  • V Olomouci jsem šťastný, říká Ahmad Ghali
    Sport
    Rozhovory

    V Olomouci jsem šťastný, říká Ahmad Ghali

    Záložník Ahmad Ghali se po příchodu do SK Sigma Olomouc začíná stávat hanáckou ofenzivní zbraní. V závěru podzimu se rozehrál k dobrým výkonům, které podpořil i produktivitou. Naposledy v utkání Konferenční ligy proti NK Celje znamenaly jeho dvě branky vítězství 2:1. „Jsem hlavně šťastný, že jsme vyhráli, protože utkání nebylo jednoduché. Vítězství je to nejpodstatnější,“ řekl Ahmad Ghali.

  • V Jeseníkách startuje lyžařská sezona, první vleky se rozjedou v pátek
    Společnost

    V Jeseníkách startuje lyžařská sezona, první vleky se rozjedou v pátek

    V Jeseníkách začíná lyžařská sezona, první vleky by se měly rozjet v pátek ráno v Branné na Šumpersku. Od večerního lyžování spustí provoz také Karlov a s přípravami finišují i další střediska. Kromě umělého zasněžování jim v tom významně pomáhá také příroda. Do hor se již mohou vydat také běžkaři, stopu mají upravenu například v areálu Nová Ves u Rýmařova. V noci na dnešek vyrazili rolbaři upravit trať z Ovčárny na Praděd a Švýcárnu. Na hřebenech hor leží až 30 centimetrů sněhu, řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby Martin Chalupa.

Doporučujeme

  • Odborníci poradí přímo v Olomouci. Poradenský den k důchodům je tady
    Doporučujeme

    Odborníci poradí přímo v Olomouci. Poradenský den k důchodům je tady

    Už po dvacáté se v Olomouci uskuteční česko-slovenský poradenský den k důchodům. Klienti, kteří pracovali nebo pracují v České i Slovenské republice, mohou získat bezplatné informace o svých důchodových nárocích od odborníků z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a Sociálnej poisťovne. Akce se koná ve čtvrtek 27. listopadu 2025 v prostorách OSSZ Olomouc.

  • Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!
    Doporučujeme

    Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!

    Přemýšlíte nad nákupem hodinek, šperků nebo jiného doplňku? Ať už bude tikat nebo se má třpytit, právě teď je ta chvíle, kdy byste měli zpozornět. Na webu Helvetia dnes začínají velké slevy.

  • Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky
    Doporučujeme

    Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky

    Advent letos vychází až na neděli, už od čtvrtka 27. listopadu ovšem začínají adventní prohlídky radniční věže i slavnostního sálu ZŠ Komenium. Chcete se podívat na Olomouc z výšky?

  • My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost
    Doporučujeme

    My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost

    Galerie Šantovka se na jeden večer promění v netradiční divadelní scénu. Uskuteční se zde jedinečné uvedení slavného muzikálu My Fair Lady, na jehož přípravě spolupracují Konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži, Moravské divadlo Olomouc a Dětský sbor Andromeda. Projekt spojuje tři oblasti – umění, vzdělávání a charitu – a přináší divákům výjimečný kulturní zážitek.

Nejčtenější

Seriály