Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Olpranu rostou tržby, ale padá zisk. Olomoucký výrobce kol doplácí na složitou situaci v cykloprůmyslu
    Společnost

    Olpranu rostou tržby, ale padá zisk. Olomoucký výrobce kol doplácí na složitou situaci v cykloprůmyslu

    Výrobce jízdních kol Olpran zvýšil v roce 2024 tržby na 701 milionů korun z předloňských 681 milionů korun. Čistý zisk olomoucké společnosti loni ale klesl na 4,7 milionu korun z 25,9 milionu korun v roce 2023. ČTK informaci získala z účetní závěrky společnosti. Vedení firmy loňské hospodaření ve výroční zprávě nekomentovalo. Stoprocentním majitelem Olpranu byl do jara 2018 podnikatel Jaroslav Luňák, který firmu založil na začátku 90. let. V současnosti se o vlastnictví dělí s několika dalšími lidmii.

  • První na Moravě. Perk získal světové ocenění
    Společnost

    První na Moravě. Perk získal světové ocenění

    Výjimečná úroveň služeb, designu a pohostinnosti. To má potvrzené šumperský hotel Perk, který získal ocenění One MICHELIN Key. Hotel se tak umístil v průvodci Michelin Guide a zařadil se mezi deset takto hodnocených hotelů v České republice. Šumperský hotel je jediným oceněným hotelem na Moravě.

  • Ve městě žijí, ale občanku si měnit nechtějí. Ani za 10 tisíc
    Společnost

    Ve městě žijí, ale občanku si měnit nechtějí. Ani za 10 tisíc

    V Olomouci žije podle dat Ministerstva vnitra 115 tisíc lidí. Trvalé bydliště tady má ale pouze 102 tisíc obyvatel. To teď chce město změnit, když zveřejnilo nabídku příspěvku 10 tisíc korun pro ty, kdo se při splnění podmínek přihlásí k trvalému bydlišti v Olomouci. Report se ve dvou dílech zaměřil na lidi, kteří v Olomouci dlouhodobě žijí, trvalé bydliště tu ale nemají. Proč si ani po několika letech nechtějí lidé vyměnit občanku a může to změnit příspěvek města?

  • Termín už má Olomouc i Prostějov. Kdy začnou vánoční trhy
    Společnost

    Termín už má Olomouc i Prostějov. Kdy začnou vánoční trhy

    Tradiční Vánoční jarmark v Prostějově letos potrvá od pondělí 24. listopadu do 23. prosince a zaplní centrální náměstí vůní punče, vánočních specialit a sváteční atmosférou. Termín vánočních trhů už má i Olomouc.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Fakultní nemocnice chystá stavbu nového pavilonu C1 pro porodnicko-gynekologickou kliniku, která nyní sídlí ve více než sto let staré budově. Projekt si vyžádá investici až dvě miliardy korun. Více.
  • OLOMOUC
    Město motivuje své obyvatele k přihlášení trvalého bydliště. Ve městě žije asi 115 tisíc lidí, ale trvalý pobyt má jen 102 tisíc. Město nabízí příspěvek 10 tisíc korun tomu, kdo se nahlásí k pobytu. Někomu to i tak nestačí. Proč? Důvody lidí najdete zde.
  • JESENÍK
    Své funkce protřídí nově zvolená poslankyně Zdeňka Blišťanová z Olomouckého kraje. Rozhodla se odstoupit z postu krajské zastupitelky - a to v lednu 2026. Funkci starostky města Jeseník hodlá vykonávat dál.

Nejnovější

  • Bílou zeď půjčili dětem. A rostou na ní malby místních dominant
    Kultura

    Bílou zeď půjčili dětem. A rostou na ní malby místních dominant

    Kostel, zámek, synagoga, ale i Plovárna nebo Hranická propast. Na třicet dětí mohou obyvatelé Hranic na Přerovsku potkat v Komenského ulici. Tam, v prostoru u letního kina, se totiž pustily do výmalby hranických dominant na připravenou zeď.

  • Deset let zpronevěřovala peníze obce. Soud dnes rozhodl
    Krimi

    Deset let zpronevěřovala peníze obce. Soud dnes rozhodl

    Za zpronevěru téměř 24 milionů korun z konta obecního úřadu v Jindřichově na Šumpersku si účetní Jana Baslerová pravomocně odpyká ve vězení 6,5 roku. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Olomouci, zamítl tak odvolání obžalované. Účetní sice přiznala vinu, podala však odvolání proti výroku o trestu a náhradě škody. Soud ženě také potvrdil pětiletý zákaz činnosti a nařídil, aby veškerou škodu obci uhradila.

  • Sigma bude hrát doma dva top zápasy během čtyř dnů
    Sport

    Sigma bude hrát doma dva top zápasy během čtyř dnů

    Po reprezentační přestávce čeká fotbalisty SK Sigma Olomouc opět poněkud hustější program. Je před nimi další z podzimních anglických týdnů. Začínat ho budou v sobotu v Karviné, pak je čekají dva zápasy doma na Andrově stadionu. A v obou případech jde o utkání, při kterých by mělo být v ochozech plno. Nejprve to bude v Konferenční lize proti polskému Rakowu, pak s pražskou Slavií.

  • Sestry Kubálkovy z DHK Zora jsou v národním týmu
    Sport

    Sestry Kubálkovy z DHK Zora jsou v národním týmu

    České házenkářky čeká ostrá prověrka v cestě za domácím mistrovstvím Evropy 2026. Účast i vzhledem k pořadatelství turnaje už mají jistou, místo kvalifikačních bojů tak budou soupeřit v EHF EURO Cupu. V nominaci na první ze zápasů této sezony jsou také dvě hráčky DHK Zora Olomouc – sestry Kubálkovy, Anna a Klára, v obou případech levá křídla.

Doporučujeme

  • Stará Masna Grill&Music je skvělým místem pro milovníky hudby a dobrého jídla
    Doporučujeme

    Stará Masna Grill&Music je skvělým místem pro milovníky hudby a dobrého jídla

    Spojení dobré hudby a dobrého jídla. Přesně tohle nabízí kroměřížský podnik Stará Masna Grill&Music. Hudebně zábavný klub s denním menu, kde nabízejí také burgery a sandwiche, pravidelně pořádá vystoupení rockových, metalových nebo bluesových kapel.

  • V prostějovském divadle se objeví Beckham
    Doporučujeme

    V prostějovském divadle se objeví Beckham

    Fotbalová hvězda David Beckham se objeví na Hané. Tedy ne úplně přímo osobně, ale bude tady. V prostějovském divadle se totiž ve čtvrtek 23. října bude hrát představení Beckham, tedy komedie ze světa bulváru.

  • Voňavý jarmark plný čokolády? Už brzy v Troubelicích
    Doporučujeme

    Voňavý jarmark plný čokolády? Už brzy v Troubelicích

    Přijďte si užít podzimní den plný vůní, chutí a pohody na jarmark v Čokoládovně Troubelice! V sobotu 18. října od 10 do 17 hodin pro vás chystají v Troubelicích voňavé stánky, sladké i slané dobroty, zábavu pro děti a samozřejmě spoustu čokolády. Vstup je jako vždy zdarma.

  • 30 let v čele ambulantní péče: SPEA Olomouc staví na komplexnosti a lidském přístupu
    Doporučujeme

    30 let v čele ambulantní péče: SPEA Olomouc staví na komplexnosti a lidském přístupu

    Poliklinika SPEA Olomouc letos slaví významné 30. výročí a upevňuje svou pozici klíčového hráče v regionálním zdravotnictví. Jak říká výkonný ředitel Martin Pavlíček, úspěch nespočívá jen v moderním vybavení, ale především v přístupu. „Klademe důraz na lidský přístup, empatii a pochopení individuálních potřeb každého pacienta,“ uvádí Pavlíček.

Nejčtenější

Seriály