Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Žijete v zahraničí? Nezapomeňte se přihlásit ke korespondenční volbě do sněmovny
    Společnost

    Žijete v zahraničí? Nezapomeňte se přihlásit ke korespondenční volbě do sněmovny

    Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se uskuteční 4.–5. října 2025. Pokud budete v době voleb v zahraničí, můžete hlasovat korespondenčně. Letos je tato možnost zavedená pro voliče poprvě. Zásadní je přihlásit se k tomuto způsobu hlasování včas – nejpozději do 24. srpna 2025 do 16:00 hodin.

  • Práce je náročná, ale smysluplná, říkají organizátoři akcí o kulturním létě v Olomouci
    Společnost
    Kultura

    Práce je náročná, ale smysluplná, říkají organizátoři akcí o kulturním létě v Olomouci

    Olomoucké léto je i kulturním létem. Oddělení organizace společenských akcí magistrátu připravilo festival Pohoda u Trojice, tradiční Festival vojenských hudeb i zářijové Dny evropského dědictví. „Příprava začíná minimálně půl roku dopředu,“ říká Lucie Rozbořilová z oddělení organizace společenských akcí pro Pondělní podcast radia Metropole. Jak dodává David Ševčík: „Začínáme lednovým plesem a končíme vánočním ostrovečkem. Ale když pak na náměstí vidíš davy spokojených návštěvníků, řekneš si, že to mělo smysl.“

  • Hejtman Okleštěk žádá další prodloužení stavu nebezpečí kvůli havárii s benzenem
    Společnost

    Hejtman Okleštěk žádá další prodloužení stavu nebezpečí kvůli havárii s benzenem

    Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) kvůli likvidaci následků nehody vlaku s benzenem u Hustopečí nad Bečvou po vládě žádá další prodloužení stavu nebezpečí. ČTK dnes řekl, že postupuje podle požadavků České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Stav nebezpečí u Hustopečí nad Bečvou, kde se nehoda stala koncem února, vláda naposled prodlužovala před dovolenou ministrů, a to do 25. srpna. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) dnes ČTK potvrdil, že kabinet se situací bude znovu zabývat na prvním setkání po třítýdenním volnu 20. srpna. O prodloužení stavu bude rozhodovat popáté.

  • Zvýšený hluk z prostějovského letiště. Speciálové budou testovat zbraně
    Společnost

    Zvýšený hluk z prostějovského letiště. Speciálové budou testovat zbraně

    Prostějované by se měli připravit na zvýšený hluk, který se bude během úterý 19. srpna odpoledne ozývat ze zdejšího letiště. Armádní 601. skupina speciálních sil zde bude provádět zkoušky zbraní se cvičnou municí. Zkoušky budou trvat od 13 do 17 hodin.

Rychlovky

  • JESENÍKY
    Lidé mohou od pondělka znovu získat vouchery pro pobyt v Jeseníkách. Cenově zvýhodněné poukazy chtějí navrátit do záplavami postižené oblasti turistický ruch, ve druhém kole bude program cílit na období podzimu. Podrobnosti.
  • OLOMOUCKO
    Vedení Litovle během týdne oznámilo, že se školní rok v základní škole v Nasobůrkách s největší pravděpodobností letos v září nerozjede. Nyní ale společně s ředitelkou školy našli řešení, díky kterému bude provoz školy s největší pravděpodobností pokračovat. Více.
  • PŘEROV
    Velkou proměnou projde v Přerově sídliště budovatelů. Město plánuje v následujících letech jeho revitalizaci. Nově již vybralo zpracovatele projektové dokumentace.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Na Sokoláku bude 6. ročník Nemilanského gulášfestu
    Doporučujeme

    Na Sokoláku bude 6. ročník Nemilanského gulášfestu

    Nejen o dobrém jídle bude akce, které se chystá v sobotu 23. srpna v hospůdce na Sokoláků v Olomouci-Nemilanech. V pořadí již 6. ročník Nemilanského gulášfestu má charitativní podtet, výtěžek pořadatelé věnují ve prospěch nemocného čtyřletého Kubíka.

  • Vydejte se z pohádky do pohádky v Náměšti na Hané
    Doporučujeme

    Vydejte se z pohádky do pohádky v Náměšti na Hané

    Skvělá akce pro celou rodinu se chystá v sobotu 23. srpna v Náměšti na Hané. V prostorách zámku je připraven program s názvem Z pohádky do pohádky. Účastníci se můžou těšit na hned několik dnes již klasických a slavných pohádek.

  • Byli jsme překvapení a nadšení, říká Anna Lukášová o výhře v soutěži Radiotalent
    Doporučujeme

    Byli jsme překvapení a nadšení, říká Anna Lukášová o výhře v soutěži Radiotalent

    Všehoschopné uskupení z malebné podhorské vísky Loučná nad Desnou, které rádo přelézá ploty okolních žánrů. To má alespoň v popisku kapely napsané Anna Lukášová & Litera. Nyní vyhrála skupina soutěž Radiotalent Radia Haná v kategorii Objev roku. Přinášíme rozhovor právě s Annou Lukášovou.

  • Vojenské hudby rozezní centrum Olomouce
    Doporučujeme

    Vojenské hudby rozezní centrum Olomouce

    Poslední srpnový pátek bude centrum Olomouce patřit Festivalu vojenských hudeb. Zatímco na Horním náměstí se můžete těšit na koncerty Vojenské hudby Olomouc, kostel svatého Mořice rozezní Hudba Hradní stráže.

Nejčtenější

  • Olomoucké tajemno: Strašidlo z Jakubského mlýna dodnes chodí parkem
    Společnost

    Olomoucké tajemno: Strašidlo z Jakubského mlýna dodnes chodí parkem

    Každé správné město musí mít i své strašidlo. V dnešním dílu olomouckého tajemna se podíváme na to, jak se zrodilo olomoucké strašidlo, které dodnes na Silvestra obchází Bezručovy sady.

  • Ubytování na olomouckých kolejích studentům od září podraží až o 500 Kč měsíčně
    Společnost

    Ubytování na olomouckých kolejích studentům od září podraží až o 500 Kč měsíčně

    O 100 až 500 korun měsíčně se podle typu pokoje prodraží olomouckým vysokoškolským studentům od nadcházejícího akademického roku ubytování na tamních kolejích. Univerzita Palackého (UP) k tomuto kroku přistoupila po třech letech, důvodem je především nárůst nákladů, řekl ČTK její mluvčí Egon Havrlant. Univerzita disponuje kapacitou 4600 lůžek, poptávka stále převyšuje nabídku. Střechu nad hlavou si tak řada vysokoškoláků zajišťuje i prostřednictvím pronájmů.

  • Lidé mohou znovu získat vouchery na pobyt v Jeseníkách
    Společnost

    Lidé mohou znovu získat vouchery na pobyt v Jeseníkách

    Lidé budou moci od pondělka znovu získat vouchery pro pobyt v Jeseníkách. Cenově zvýhodněné poukazy chtějí navrátit do záplavami postižené oblasti turistický ruch, ve druhém kole bude program cílit na období podzimu. Poukázky lze využít v období od 15. září do konce listopadu. V Olomouckém kraji je budou moci uplatnit u 382 registrovaných ubytovatelů, v sousedním Moravskoslezském kraji u 146 penzionů, hotelů či chat, uvádí na stránkách jesenické sdružení cestovního ruchu.

Seriály