Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Konec silvestrovských ohňostrojů na Pradědu. V CHKO Jeseníky platí nový zákaz
    Společnost

    Konec silvestrovských ohňostrojů na Pradědu. V CHKO Jeseníky platí nový zákaz

    V Chráněné krajinné oblasti Jeseníky se omezí používání pyrotechniky. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky (AOPK) nastavila pravidla, díky čemuž by se mělo zamezit situacím, jako se stala na konci loňského roku. Tehdy jedna z horských chat odpálila silvestrovský ohňostroj přímo v národní přírodní rezervaci Praděd.

  • Poplatky za odpady jdou nahoru. Kolik zaplatí Přerov a kolik Olomouc?
    Společnost

    Poplatky za odpady jdou nahoru. Kolik zaplatí Přerov a kolik Olomouc?

    Přerovští obyvatelé si budou od nového roku muset zvyknout na nový systém v odpadech. Čekají na ně novinky v třídění odpadu, poplatek za odpad by ale měl zůstat na tisícovce na občana. A Olomouc? Rozhodnutí o zvýšení poplatku nebo jeho zachování teprve padne.

  • Už sedmnáct let pomoci. Vánoční balíčky z Olomouce míří na Ukrajinu
    Společnost

    Už sedmnáct let pomoci. Vánoční balíčky z Olomouce míří na Ukrajinu

    Nákladní auto naložené téměř 500 balíčky s vánočními dárky pro chudé děti na Ukrajině vyjelo dnes dopoledne z areálu Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Na korbu auta pracovníci charity naložili také společné dárky pro dětské domovy a různé hygienické potřeby. Zásilka váží rekordních 2,9 tuny. ČTK to dnes sdělil ředitel ACHO Robert Neugebauer.

  • Temenice prochází proměnou. Město investuje do bezpečnosti i nových cest
    Společnost

    Temenice prochází proměnou. Město investuje do bezpečnosti i nových cest

    Šumperská městská část Temenice prochází poslední měsíce proměnou. Radnice realizuje několik investic do modernizace komunikací, zlepšení bezpečnosti i komfortu pro obyvatele. V oblasti tak vznikají fotovoltaické panely a nové dopravní hřiště.

Rychlovky

  • OLOMOUCKO
    Více než pětina českých dospívajících má nadváhu nebo obezitu. Ukazuje to nejnovější mezinárodní studie a jak zjistila redakce Reportu, trend potvrzují i data z Fakultní nemocnice Olomouc. Více.
  • OLOMOUC, PŘEROV
    Přerovští obyvatelé si budou od nového roku muset zvyknout na nový systém v odpadech. Čekají na ně novinky v třídění odpadu, poplatek za odpad by ale měl zůstat na tisícovce na občana. A Olomouc? Rozhodnutí o zvýšení poplatku nebo jeho zachování teprve padne. Více.
  • PŘEROV
    Začala velká obnova parku na náměstí Svobody. Kácí se keře a některé stromy. Stavební práce začnou na jaře, park dostane nové cesty, mobiliář, herní i workoutové prvky, altán i kavárnu se zelenou střechou. Hotovo má být na podzim 2026 a přerované si nový kvetoucí park užijí na jaře 2027.

Nejnovější

  • Už jen 9 dní a řidiči projedou. ŘSD připravuje velké investice i na další rok
    Doprava

    Už jen 9 dní a řidiči projedou. ŘSD připravuje velké investice i na další rok

    Už za pár dní se otevře poslední úsek dálnice D1. Částí mezi ŘÍkovicemi a Přerovem projedou řidiči už 19. prosince. Další z velkých investic Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak bude dokončená. Na příští rok připravuje ŘSD opravy úseků za 450 milionů korun.

  • Mora má zase hráče v reprezentaci
    Sport

    Mora má zase hráče v reprezentaci

    Hokejová extraliga má poslední reprezentační přestávku v tomto roce. Tým HC Olomouc se na ni dobře naladil domácí výhrou 4:1 nad Kladnem. Pauzu Mora přečká na desátém místě, když na první čtyřku ztrácejí jen čtyři body. A národním tým se bude týkat i jednoho člena hanáckého týmu.

  • Dvě nehody na přechodech za dva týdny. Tatínek s dítětem skončil v nemocnici
    Krimi
    Doprava

    Dvě nehody na přechodech za dva týdny. Tatínek s dítětem skončil v nemocnici

    Dopravní nehoda na přechodě pro chodce co týden? V posledních dvou týdnech řešili policisté hned dvě nehody, které se odehrály na přechodech pro chodce. Na neopatrnost řidičů reagoval spolek Do práce na kole.

  • Sigma může potvrdit postup v Konferenční lize
    Sport

    Sigma může potvrdit postup v Konferenční lize

    Fotbalisté SK Sigma Olomouc můžou kolo před koncem skupinové fáze Konferenční ligy slavit postup do jarní části soutěže. Stačí jim k tomu relativně málo, zabodovat na Gibraltaru. Utkání proti Lincolnu tam hrají ve čtvrtek od 21 hodin.

Doporučujeme

  • Poslední šance na 10 tisíc korun. Stačí se do konce roku přihlásit k pobytu
    Doporučujeme

    Poslední šance na 10 tisíc korun. Stačí se do konce roku přihlásit k pobytu

    Jen do konce prosince mohou lidé využít motivační výzvu města a přihlásit si trvalý pobyt v Olomouci. Kampaň, která probíhá od konce srpna, se osvědčuje. Počet přihlášených každý měsíc stabilně roste oproti stejnému období loňského roku. Nadále platí, že každý, kdo si přihlásí trvalý pobyt do prosince 2025, získá od města finanční příspěvek ve výši 10 tisíc korun.

  • Betlémská stezka i vánoční trhy. Na Vánoce se připravuje také Konice
    Doporučujeme

    Betlémská stezka i vánoční trhy. Na Vánoce se připravuje také Konice

    Vánoční trhy míří i do Konice na Prostějovsku. Už v sobotu 13. prosince se na Masarykově náměstí uskuteční jarmark, kde si zájemci nakoupí ryby, stromky, ale mohou zajít i na vánočně laděnou výstavu.

  • FOTO: Hosté po měsíci potvrzují, že změny dávají smysl. Lobster má novou tvář
    Doporučujeme

    FOTO: Hosté po měsíci potvrzují, že změny dávají smysl. Lobster má novou tvář

    Začátkem listopadu znovu otevřel Lobster Restaurant a Bowland Bowling Center ve 2. patře Galerie Šantovka po několikaměsíční rekonstrukci. Facelifty, technologické úpravy i koncepční změny přinesly všem podnikům modernější vzhled, vyšší komfort a efektivnější provoz. První měsíc od znovuotevření ukazuje, že nová podoba je krok správným směrem – hosté oceňují praktičnost Bowlandu, příjemnější prostředí restaurace i svěží energii nového Bistra.

  • Studenti i veřejnost pomáhali Centru Ostrůvek
    Doporučujeme

    Studenti i veřejnost pomáhali Centru Ostrůvek

    V pátek 28. listopadu ožila Galerie Šantovka a Horní náměstí v Olomouci hned dvěma dobročinnými událostmi, které spojil společný cíl – podpořit olomoucké Centrum Ostrůvek. Studentské představení slavného muzikálu My Fair Lady a tradiční adventní Dobropunč přilákaly desítky návštěvníků. Celý výtěžek z dobrovolného vstupného i prodeje punče byl věnován Centru Ostrůvek, které poskytuje zázemí lidem se zdravotním postižením, dětem vyžadujícím okamžitou pomoc a nabízí také odlehčovací a rehabilitační služby.

Nejčtenější

  • Po svátcích ještě poslouží. Co bude se Štědřínkem po Vánocích?
    Společnost

    Po svátcích ještě poslouží. Co bude se Štědřínkem po Vánocích?

    Olomoucké Horní náměstí zdobí smrk z obce Líšná. Dominanta vánočních trhů dostala jméno Štědřínek a její příběh ještě může pokračovat. Co bude se stromem po Vánocích, vysvětlil v rozhovoru pro Radio Metropole vedoucí odboru kultury cestovního ruchu města Radim Schubert.

  • Čtyři týdny v uniformě a za peníze. Armáda spustila registraci na další cvičení
    Společnost

    Čtyři týdny v uniformě a za peníze. Armáda spustila registraci na další cvičení

    Armáda České republiky (AČR) spustila registrace na další ročník letního Dobrovolného vojenského cvičení (DVC) pro středoškoláky. Příští rok nabídne armáda 800 míst u deseti jednotek napříč republikou. Letos mohli středoškoláci cvičit také ve Vojenském újezdu Libavá, a to u 72. mechanizovaného praporu v Přáslavicích a 102. průzkumného praporu v Prostějově.

  • ANKETA: Pouliční umění ovládá Olomouc. Co na to olomoučtí
    Společnost
    Ankety

    ANKETA: Pouliční umění ovládá Olomouc. Co na to olomoučtí

    Má pouliční umění nějakou hodnotu, nebo by se to vše mělo vymazat? Na to jsme se ptali místních a snažili jsme se zjistit, co se jim líbí a co považují za zbytečné.

Seriály