Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

Rychlovky

  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    S blížícím se prosincem vstupuje do platnosti legislativní úprava pro zábavní pyrotechniku. Ta omezuje její využívání ve městech, zejména v okolí zdravotnických zařízení, domovů pro seniory nebo zvířecích útulků. Ohňostroje přitom patří ke způsobům, jak oslavit příchod Nového roku, od kterého města v Olomouckém kraji postupně upouští. Více.
  • PŘEROVSKO
    Řidiči, nový most v Dřevohosticích na trase z Přerova do Bystřice pod Hostýnem se otevře v prosinci. Nyní tu probíhají finální práce, o víkendu se bude asfaltovat a značit. Provoz se má spustit začátkem měsíce.
  • OLOMOUCKO
    Na Cukrovarské ulici v Uničově v uplynulých dnech otevřelo nové obchodní centrum. Jmenuje se Klokan a nese řadu značek spojených s drogerií, domácími potřebami, léky, elektronikou, oblečením či potravinami.

Nejnovější

  • Nejlepší péče v kraji míří do hor. Nemocnice AGEL Jeseník vyhrála hodnocení pacientů
    Zdraví

    Nejlepší péče v kraji míří do hor. Nemocnice AGEL Jeseník vyhrála hodnocení pacientů

    Nemocnice AGEL Jeseník získala ocenění v kategorii Ambulantní pacienti v rámci celostátního projektu Nemocnice ČR 2025. Soutěž každoročně pořádá organizace HealthCare Institute (HCI) a v rámci ankety mapuje kvalitu a bezpečnost zdravotní péče skrze přímou zpětnou vazbu od pacientů. Právě jesenická nemocnice se umístila na prvním místě v Olomouckém kraji.

  • Osmifinále evropského poháru začalo pro volejbalistky VK Olomouc prohrou
    Sport

    Osmifinále evropského poháru začalo pro volejbalistky VK Olomouc prohrou

    Volejbalistky VK Šantovka Olomouc UP odehrály první zápas osmifinále CEV Volleyball Cup v polské Radomi. Úvodní duel se Hanačkám výsledkově nepovedlo, domácí tým vyhrál 3:0.

  • Divočáci se přibližují k domům. V kraji se řeší rostoucí populaci prasat
    Krimi

    Divočáci se přibližují k domům. V kraji se řeší rostoucí populaci prasat

    Populace divokých prasat v lesích Olomouckého kraje navzdory každoročnímu odstřelu několika tisíců jedinců pozvolna roste. Letos na konci března statistici v kraji odhadovali početní stav divočáků na 3 080 kusů, o rok dříve jich bylo 2 936 a předloni 2 718. Divoká prasata se při hledání potravy přibližují k obydleným oblastem. Například v Hlubočkách na Olomoucku na podzim museli odstřelit několik divočáků, kteří se zabydleli na louce nedaleko domů.

  • Hasiči v Hranicích si ještě před spuštěním vyhlídkového kola vyzkoušeli evakuaci
    Krimi

    Hasiči v Hranicích si ještě před spuštěním vyhlídkového kola vyzkoušeli evakuaci

    Ještě před zahájením provozu Bělotínského vyhlídkového kola v Hranicích na Přerovsku si hasiči vyzkoušeli evakuaci osob z výškové atrakce. Podle místní televize Mach ale cvičný zásah nesouvisí s tím ostrým, který proběhl o víkendu na olomoucké tržnici. Podle vyjádření velitele hranických hasičů Tomáše Pazdery se zdejší sbor setkal s podobnou atrakcí poprvé.

Doporučujeme

  • Odborníci poradí přímo v Olomouci. Poradenský den k důchodům je tady
    Doporučujeme

    Odborníci poradí přímo v Olomouci. Poradenský den k důchodům je tady

    Už po dvacáté se v Olomouci uskuteční česko-slovenský poradenský den k důchodům. Klienti, kteří pracovali nebo pracují v České i Slovenské republice, mohou získat bezplatné informace o svých důchodových nárocích od odborníků z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) a Sociálnej poisťovne. Akce se koná ve čtvrtek 27. listopadu 2025 v prostorách OSSZ Olomouc.

  • Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!
    Doporučujeme

    Tik tak tik tak. Black Friday začíná v pondělí!

    Přemýšlíte nad nákupem hodinek, šperků nebo jiného doplňku? Ať už bude tikat nebo se má třpytit, právě teď je ta chvíle, kdy byste měli zpozornět. Na webu Helvetia dnes začínají velké slevy.

  • Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky
    Doporučujeme

    Olomoucká Sixtinská kaple i město jako na dlani. Vyrazte na adventní prohlídky

    Advent letos vychází až na neděli, už od čtvrtka 27. listopadu ovšem začínají adventní prohlídky radniční věže i slavnostního sálu ZŠ Komenium. Chcete se podívat na Olomouc z výšky?

  • My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost
    Doporučujeme

    My Fair Lady V Šantovce: když se spojí umění, obchodní centrum a dobročinnost

    Galerie Šantovka se na jeden večer promění v netradiční divadelní scénu. Uskuteční se zde jedinečné uvedení slavného muzikálu My Fair Lady, na jehož přípravě spolupracují Konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži, Moravské divadlo Olomouc a Dětský sbor Andromeda. Projekt spojuje tři oblasti – umění, vzdělávání a charitu – a přináší divákům výjimečný kulturní zážitek.

Nejčtenější

  • Má 130 let a dostal státní ochranu. Univerzita má první památný strom
    Společnost

    Má 130 let a dostal státní ochranu. Univerzita má první památný strom

    Univerzita Palackého (UP) v Olomouci má svůj první státem chráněný strom rostoucí na jejích pozemcích. Stal se jím více než stoletý dub letní v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UP. Jde o nejstarší strom v areálu zahrady. Na seznam se dostal zhruba po ročním procesu, je na něm informační cedule nesoucí malý státní znak. Strom, který je zřejmě starší než samotná zahrada založená v roce 1901, nese jméno významného moravského přírodovědce Heinricha Lause, sdělil dnes ČTK mluvčí UP Egon Havrlant.

  • Územní rozvoj města je veřejná věc, říká Pejpek. Město spustilo web se studiemi
    Společnost

    Územní rozvoj města je veřejná věc, říká Pejpek. Město spustilo web se studiemi

    Veřejnost v Olomouci má nově přístup ke klíčovým informacím o budoucím rozvoji města díky webu kam.olomouc.eu. Ten provozuje kancelář architekta města a podle náměstka primátora Tomáše Pejpka (ProOlomouc) má sloužit jako nástroj otevřené komunikace s občany. Pejpek o tom mluvil pro Radio Metropole. 

  • Místo kasáren mohou vyrůst byty. Radní záměr schválili
    Společnost

    Místo kasáren mohou vyrůst byty. Radní záměr schválili

    Prostějovští radní schválili prodej pozemků v areálu bývalých Jezdeckých kasáren nedaleko centra města. Developerské společnosti tam plánují výstavbu sedmi domů až se 119 byty. Za prodej tří stavebních parcel město od investorů získá do svého rozpočtu zhruba 50 milionů korun. Realitní transakci příští týden v pondělí ještě projedná prostějovské zastupitelstvo. ČTK dnes informaci získala z podkladů pro zastupitele.

Seriály