Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Vyhlídkové kolo v Olomouci opět jezdí. Technici opravili závadu po výkyvu napětí
    Společnost

    Vyhlídkové kolo v Olomouci opět jezdí. Technici opravili závadu po výkyvu napětí

    Příčinou poruchy 33 metrů vysokého vyhlídkového kola v Olomouci, v jehož kabinách v sobotu večer uvízlo 34 lidí, byla závada bezpečnostního systému způsobená výkyvem elektrického napětí. Technik dnes poruchu odstranil a po dopoledních testovacích jízdách vyhlídkové kolo vysoké 33 metrů opět vozí návštěvníky vánočních trhů. S evakuací uvízlých návštěvníků v sobotu večer pomohli hasiči, nikdo nebyl zraněn. ČTK to řekla mluvčí trhů Monika Řehulková.

  • Olomoucký kraj plánuje úspornější rozpočet. Příjmy i výdaje klesnou o stovky milionů
    Společnost

    Olomoucký kraj plánuje úspornější rozpočet. Příjmy i výdaje klesnou o stovky milionů

    S nižšími příjmy i výdaji počítá návrh rozpočtu Olomouckého kraje na příští rok. Konsolidované příjmy kraje včetně účelových dotací státu mají ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok klesnout o 586 milionů korun na 22,926 miliardy korun a výdaje o 626 milionů korun na 24,563 miliardy korun. Plánovaný schodek 1,637 miliardy korun hejtmanství plánuje pokrýt pomocí letošního a loňského zůstatku na svých bankovních účtech. ČTK dnes informaci získala z návrhu rozpočtu, který v prosinci projedná krajské zastupitelstvo.

  • Do Olomouce dorazil nový samec levharta mandžuského. Chovatelé věří v narození mláďat
    Společnost

    Do Olomouce dorazil nový samec levharta mandžuského. Chovatelé věří v narození mláďat

    Samec levharta mandžuského přicestoval ze Zoo Ecozonia ve Francii do té olomoucké na Svatém Kopečku. Po prvotním pobytu v izolaci už obývá výběh s dalšími levharty a zoologové doufají ve zvýšení jejich počtu o jeho mladé. Dosud se v Zoo Olomouc narodilo 12 mláďat levharta.

  • Olomouc žije v každém ročním období. Co lidé mohou navštívit?
    Společnost
    Lifestyle

    Olomouc žije v každém ročním období. Co lidé mohou navštívit?

    I na podzim zůstává Olomouc barevná a plná života. Opalovat se v Botanické zahradě už sice nedá, město ale nabízí spoustu dalších akcí, které stojí za to navštívit. Co mezi nimi lidé nejen z Olomouce najdou?

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Sigma Olomouc dostala od UEFA pokutu za výtržnosti fanoušků při utkání Konferenční ligy na stadionu arménského Noahu. Součástí trestu je i podmínečný zákaz prodeje vstupenek vlastním příznivcům na příští venkovní zápas v evropských pohárových soutěžích. Více.
  • PROSTĚJOV
    Prostějovské místní nádraží má nově jen plechovou zastávku. Historická budova z roku 1889 je mimo provoz. Správa železnic s budouvou dlouhodobě nepočítala a jedná s městem o jejím převodu a o budoucím využití.
  • PŘEROVSKO
    Trojice větrných elektráren vyroste u Potštátu u Hranic. Jejich stavbu plánuje společnost RenoEnergie. Dohodla se na tom s místní radnicí. Ta z provozu získá peníze do rozpočtu a obyvatelé levnější elektřinu.

Nejnovější

  • AKTUÁLNĚ: Na Šumpersku hoří stodola. Na místě jsou čtyři jednotky hasičů
    Krimi

    AKTUÁLNĚ: Na Šumpersku hoří stodola. Na místě jsou čtyři jednotky hasičů

    Během náročného víkendu zasahují čtyři jednotky hasičů u požáru stodoly na Šumpersku. Podle mluvčího hasičů Petra Běhala byla po příjezdu jednotek celá stodola v plamenech. Hasiči zasahují za pomoci dýchací a výškové techniky.  

  • AKUTÁLNĚ: Hasiči zasahovali u dopravní nehody u Výšovic. Dva zraněné transportoval vrtulník
    Krimi

    AKUTÁLNĚ: Hasiči zasahovali u dopravní nehody u Výšovic. Dva zraněné transportoval vrtulník

    Během nedělního odpoledne zasahovaly složky IZS u dopravní nehody na Prostějovsku. Kvůli kluzké vozovce narazilo jedno vozidlo do stromu. V autě cestovaly dvě osoby, které transportoval vrtulník letecké záchranné služby do nemocnice. Dnes v dopoledních hodinách došlo na silnici II433 u Výšovic k dopravní nehodě, kdy vozidlo narazilo z důvodu kluzké vozovky do stromu. Ve vozidle cestovaly dvě osoby, které byly s lehkými zraněními převezeny leteckou záchrannou službou do nemocnice.

  • Hasiči zasahovali na olomoucké Tržnici. Na ruském kole uvízly desítky lidí
    Krimi

    Hasiči zasahovali na olomoucké Tržnici. Na ruském kole uvízly desítky lidí

    Více než 30 lidí uvízlo na ruském kole, které je v rámci vánočních trhů na olomoucké Tržnici. Podle mluvčího hasičů Petra Běhala došlo k poruše vyhlídkového kola. Část pasažérů se podařilo evakuovat ještě před příjezdem hasičů. Podle zástupců Vánočních trhů Olomouc šlo o technickou závadu v elektrickém vedení.

  • Jedinečné chutě, hudba a nová atmosféra na jubilejní Slavnosti vína v Olomouci
    Doporučujeme

    Jedinečné chutě, hudba a nová atmosféra na jubilejní Slavnosti vína v Olomouci

    Jubilejní 10. ročník Slavnosti vína v Olomouci potvrdil svou pověst jedné z nejatraktivnějších společenských událostí moravského podzimu. V pátek 21. listopadu zaplnili prostory NH Collection Olomouc Congress návštěvníci toužící po dobrém víně, chutích i večeru plném energie. Letošní ročník přinesl rekordní rozmanitost vín, nový moderní kabát hotelu a silné emoce, které k této tradici neodmyslitelně patří.

Doporučujeme

  • Přijíždí světová show. Cirkus Berousek je v Olomouci a zve na pár exkluzivních představení
    Doporučujeme

    Přijíždí světová show. Cirkus Berousek je v Olomouci a zve na pár exkluzivních představení

    Olomouc se může těšit na jedinečný cirkusový zážitek. Cirkus Rudolf Berousek přijíždí s úplně novou show a v Olomouci se zdrží pouze krátce – připravil pouhých 6 představení v termínu 22.–30. listopadu 2025. Cirkusový stan najdete na ulici 17. listopadu, hned vedle TJ Sokol.

  • Argema, Olga Lounová nebo Vilém Čok. Vánoční trhy v Hranicích nebudou jen hudební
    Doporučujeme

    Argema, Olga Lounová nebo Vilém Čok. Vánoční trhy v Hranicích nebudou jen hudební

    Pestrý kulturní program, vůně vánočního punče, dřevěný betlém i atmosféra tradičních trhů – to všechno letos čeká návštěvníky adventních oslav v Hranicích. Slavnostní zahájení proběhne v pátek 28. listopadu na Masarykově náměstí. Vánoční strom se rozsvítí v 17 hodin a první adventní podvečer zpestří Olga Lounová a zpěvák a houslista Jiří Erlebach.

  • Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici
    Doporučujeme

    Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici

    Trio regionálních stanic Radio Haná, SkyRock a Metropole potvrzuje svou pozici klíčového mediálního hráče v Olomouckém kraji a okolí. Nová data poslechovosti za druhý a třetí kvartál roku 2025 ukazují, že stanice společně zasáhnou 534 tisíc posluchačů měsíčně. Trojice spolu poprvé prolomila metu poslechovosti půl milionu posluchačů měsíčně  

  • Jak vypadaly zimní sporty v Jeseníkách? Mají vlastní knihu
    Doporučujeme

    Jak vypadaly zimní sporty v Jeseníkách? Mají vlastní knihu

    Zimní sporty mají v Jeseníkách dlouhou a pozoruhodnou tradici – a právě tu nyní oživuje nová publikace Na Jeseníky v zimě! Zimní sporty v Jeseníkách do roku 1945, kterou vydává Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Autorem knihy je historik Jiří Glonek, jenž se dlouhodobě věnuje dějinám sportu i regionální historii.

Nejčtenější

Seriály