Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Hasičské hadice a fotbalové míče našly nový domov v olomoucké zoo
    Společnost

    Hasičské hadice a fotbalové míče našly nový domov v olomoucké zoo

    Olomoučtí dobrovolní hasiči věnovali zoologické zahradě na Svatém Kopečku 40 kusů vyřazených hadic. Ty Zoo Olomouc využije k takzvanému enrichmentu, tedy obohacení života zvířat v zajetí. Hadice nyní místo hasičů využijí zejména primáti.

  • Billboardy, mítinky i ostré střety. Předvolební kampaň v Olomouckém kraji vrcholí
    Společnost

    Billboardy, mítinky i ostré střety. Předvolební kampaň v Olomouckém kraji vrcholí

    V Olomouckém kraji se naplno rozjela kampaň před nadcházejícími sněmovními volbami. Doprovází ji řada billboardů, které lemují silnice kolem velkých měst, ale i zaplněné poštovní schránky letáky politiků či jejich mítinky v ulicích měst. Politici přitom sázejí na osobní setkávání s voliči, z pódia do davu mezi obyvatele sestoupil tento týden například i premiér Petr Fiala (ODS), který se s koalicí Spolu vydal do Přerova, Olomouce i Prostějova. V Přerově jej však čekal i tábor odpůrců. Mítinky poznamenal i útok na jeho protikandidáta, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten cestu do Olomouckého kraje na doporučení lékařů minulý týden zrušil.

  • Rok od ničivých povodní na Jesenicku. Hasiči bilancují tisíce zásahů
    Společnost

    Rok od ničivých povodní na Jesenicku. Hasiči bilancují tisíce zásahů

    V neděli 14. září to bude rok, co Českou republiku, a zejména potom sever Moravy, zasáhly ničivé povodně. Rozbouřené řeky strhly řadu domů, zdevastovaly silniční i železniční spojení se zbytkem republiky, lámaly stromy i sloupy elektrického vedení a vyžádaly si také několik lidských životů. Podle hasičů byly ale následky mnohem horší než během povodní v roce 1997.

  • Zoo Olomouc se stala domovem největších dravců na světě, voliéru jim opravila na míru
    Společnost

    Zoo Olomouc se stala domovem největších dravců na světě, voliéru jim opravila na míru

    Další z projektů olomoucké zoo přenese návštěvníky do Jižní Ameriky. Opravená Voliéra Colca se stala sídlem páru kondorů andských, největších dravců na světě. Náklady vystoupaly na 5 milionů korun, ale zato poskytnou ptákům vhodný prostor k životu.

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Neznámý pachatel se vyřádil na centrálním hřbitově v Olomouci. V noci na čtvrtek 11. září poškodil okolo 50 hrobů. Policie odhaduje škodu na 400 tisíc korun. Více.
  • OLOMOUC
    Další z projektů olomoucké zoo přenese návštěvníky do Jižní Ameriky. Opravená Voliéra Colca se stala sídlem páru kondorů andských, největších dravců na světě. Náklady vystoupaly na 5 milionů korun, ale zato poskytnou ptákům vhodný prostor k životu. Více.
  • JESENICKO
    V České Vsi na Jesenicku dnes začala po dlouhých letech příprav stavba krytého plaveckého areálu. Bude na místě předchozího bazénu, jehož halu stavbaři v uplynulých měsících zbourali. Tečku za jeho provozem udělaly loňské povodně, byly také důvodem prodražení stavby o zhruba 60 milionů korun. Více.

Nejnovější

Doporučujeme

  • Podzimní trhy v Bělkovicích-Lašťanech nabídnou regionální speciality i soutěž o nejlepší chléb
    Doporučujeme

    Podzimní trhy v Bělkovicích-Lašťanech nabídnou regionální speciality i soutěž o nejlepší chléb

    Do Bělkovic na Olomoucku míří tradiční Podzimní trhy. V neděli 21. září 2025 se na parkovišti před koupalištěm v Bělkovicích-Lašťanech uskuteční tradiční Podzimní trhy. Akce proběhne od 8:00 do 12:00 a nabídne široký výběr regionálních potravin, místních produktů i kulturní program.

  • Kapela Kryštof, Argema i dožínkový program. Přerov zažije velkolepou podzimní slavnost
    Doporučujeme

    Kapela Kryštof, Argema i dožínkový program. Přerov zažije velkolepou podzimní slavnost

    Přerovské výstaviště se o víkendu 20. – 21. září 2025 promění v centrum zábavy, hudby, tradic i chovatelského umění. Na návštěvníky čeká pestrý program v rámci 55. celostátní výstavy mladých králíků, 17. výstavy mladé drůbeže, okresních dožínek i hudebního maratonu, jehož vrcholem bude vystoupení populární kapely Kryštof.

  • Život je smysluplný, když se snažíme dělat dobro, říká Marian Jurečka
    Doporučujeme

    Život je smysluplný, když se snažíme dělat dobro, říká Marian Jurečka

    Marian Jurečka v rozhovoru otevírá osobní rovinu svého života. Ministr práce a sociálních věcí mluví o tom, co by si přál slyšet od svých dětí, až vyrostou, vzpomíná na vztah se svým otcem a sdílí své životní motto. Řeč přišla i na radost z práce na poli, smysl života i nepsané pravidlo, které ho provází při důležitých rozhodnutích. 

  • Olomouc slaví 25 let sloupu Nejsvětější Trojice na seznamu UNESCO
    Doporučujeme

    Olomouc slaví 25 let sloupu Nejsvětější Trojice na seznamu UNESCO

    Olomouc si letos připomíná čtvrtstoletí od chvíle, kdy byl Čestný sloup Nejsvětější Trojice zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Oslavy výročí se nesou v duchu Dnů evropského dědictví, které nabídnou koncerty, přednášky i speciální prohlídky. Co čeká návštěvníky?

Nejčtenější

  • Přerov a Šumperk ztrácí obyvatele stěhováním. Přirozený úbytek hlásí i další města
    Společnost

    Přerov a Šumperk ztrácí obyvatele stěhováním. Přirozený úbytek hlásí i další města

    V Olomouckém kraji žilo na konci června 630.024 obyvatel, o 1476 méně než na začátku roku. Obyvatele kraj ztratil přirozenou cestou, ale i stěhováním. V kraji více lidí zemřelo, než se narodilo. Také se víc lidí vystěhovalo, než přistěhovalo. Vyplývá to z předběžných dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V Olomouckém kraji se počet obyvatel podle statistiků snížil ve všech okresech, přirozený úbytek vykázaly všechny okresy, migrační úbytek byl evidován pouze v okresech Přerov a Šumperk.

  • Horní náměstí se zazelená. U sochy Jana Blahoslava rozkvetou růže
    Společnost

    Horní náměstí se zazelená. U sochy Jana Blahoslava rozkvetou růže

    Už příští týden začne na přerovském Horním náměstí obnova prostoru u sochy Jana Blahoslava. Dlouho plánovaná revitalizace nahradí stávající zeleň novými trvalkovými záhony a trávníkem. Město za úpravy zaplatí 342 tisíc korun.

  • Studenti na léto odjíždí. Jak se olomoucké podniky vyrovnaly s prázdninami?
    Společnost

    Studenti na léto odjíždí. Jak se olomoucké podniky vyrovnaly s prázdninami?

    V Olomouci se přes léto mění tvář místní gastronomie. Zatímco během akademického roku město žije studenty a podniky jsou plné, s příchodem prázdnin přichází pro mnohé z nich útlum. Studenti odjíždějí, jejich místa částečně zaplňují turisté, ale pro většinu hospodských to nestačí. Jak se mění skladba návštěvníků, které podniky zavírají a které naopak těží z letní sezony? A jak se na proměny chování hostů snaží majitelé reagovat – úpravami nabídky, zahrádkami nebo novými službami? A jak léto ovlivňuje noční život v rámci klubů?

Seriály