Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

Rychlovky

  • PROSTĚJOV
    Novou střechu a krov má kostel sv. Bartoloměje ve Vrahovicích. Obnova trvala 10 let. Během 10 stavebních etap došlo na postupnou výměnu vadných prvků krovu a pokrytí střechy břidlicí.
  • OLOMOUCKO
    Úsek dálnice D35 Křelov–Slavonín se plně otevře 20. listopadu včetně nové místní územní komunikace Křelov. Dělníci jsou již v závěru práce. Než bude úplně hotovo, mohou se tu řidiči potýkat se změnami v dopravě.
  • PŘEROVSKO
    Hotová galerie maleb dominant města vznikla na parkovišti u letního kina v Hranicích. 30 dětí místní ZUŠ zobrazilo na zdi v Komenského ulici kostel, zámek, synagogu, plovárnu, propast a další dominanty.

Nejnovější

  • Middle Of The Sandwich nově jako Sakai Club. Proč změnili název?
    Kultura

    Middle Of The Sandwich nově jako Sakai Club. Proč změnili název?

    Olomoucká kapela Middle Of The Sandwich, která v roce 2022 zvítězila v hudební anketě RadioTalent Radia Haná, prošla zásadní proměnou. Skupina se po pěti letech rozhodla pro nový název — Sakai Club. V rozhovoru pro radio Haná to vysvětlil frontman kapely Martin Kapek.

  • Volejbalistky VK Šantovka poprvé bodovaly naplno
    Sport

    Volejbalistky VK Šantovka poprvé bodovaly naplno

    Předehrávka 10. kola DATART volejbalové extraligy žen 2025/26 patřila ve šternberské sportovní hale Ecce Homo souboji VK Šantovka Olomouc UP s Národním volejbalovým centrem, nováčkem soutěže. Domácí hráčky zapsaly druhou výhru v sezoně, poprvé to ale bylo za plný počet bodů. Hanačky zvítězily 3:0.

  • Olomouc ožije studentskou kreativitou. FFest nabídne čtení, divadlo i film
    Kultura

    Olomouc ožije studentskou kreativitou. FFest nabídne čtení, divadlo i film

    Autorská čtení, stand up, výstavy, workshopy, přednášky a prezentace nabídne letošní ročník olomouckého festivalu studentské kreativity s názvem FFest. Koná se na 15 místech v Olomouci, v pěti desítkách programových bloků se mohou návštěvníci těšit také na soutěžní slam poetry, filmový festival studentské tvorby či divadelní představení. Akce se uskuteční od 7. do 17. listopadu, sdělila ČTK mluvčí pořádající Filozofické fakulty Univerzity Palackého (FF UP) Lucie Suková.

  • Senior za volantem Seatu narazil do škodovky. Dva lidi skončili v nemocnici
    Krimi

    Senior za volantem Seatu narazil do škodovky. Dva lidi skončili v nemocnici

    Policisté vyjížděli k dopravní nehodě u obce Hrabišín na Šumpersku. Senior za volantem Seatu si při výjezdu horizontu všiml stojícího vozidla a ihned začal brzdit, přesto došlo ke střetu přední části Seatu a zadní části škodovky. Záchranáři odvezli dva lidi do nemocnice.

Doporučujeme

  • Cosplay Festival v Šantovce vtáhne příchozí  do světa Japonska, mangy a anime
    Doporučujeme

    Cosplay Festival v Šantovce vtáhne příchozí do světa Japonska, mangy a anime

    Galerie Šantovka se v sobotu 8. listopadu promění v centrum japonské kultury, fantazie a popkultury. Uskuteční se zde devátý ročník oblíbeného Cosplay Festivalu, největší akce svého druhu na Moravě, která propojuje fanoušky anime, komiksů, her i filmů. Festival nabídne bohatý celodenní program pro všechny generace – od workshopů japonských tradic až po velkolepý průvod kostýmů. Vstup na akci je zdarma.

  • Mapexo Catering, to jsou nejen obědy, lahůdky a rauty
    Doporučujeme

    Mapexo Catering, to jsou nejen obědy, lahůdky a rauty

    Svačiny, obědy, lahůdky, rauty, oslavy a večírky. Tak přesně na takové příležitosti připraví skvělé a chutné jídlo z čerstvých surovin společnost Mapexo Catering, kterou najdete v Kroměříži na adrese Havlíčkova 2887. 

  • Nakoukněte do základní školy KSOR, škola zve na den otevřených dveří
    Doporučujeme

    Nakoukněte do základní školy KSOR, škola zve na den otevřených dveří

    Soukromá základní škola KSOR je první svého druhu v Kroměříži. A jaké to v ní je a co nabízí pro vaše potomky, to se můžete dozvědět nejen on-line, tedy na webu nebo sociálních sítích, ale také osobně. KSOR totiž připravil dny otevřených dveří.

  • Zazní i Mandolína? Velká Morava Fest láká na levnější vstup i slovenské hvězdy
    Doporučujeme

    Zazní i Mandolína? Velká Morava Fest láká na levnější vstup i slovenské hvězdy

    Zatancuj si so mnou, Horehronie nebo Po schodoch. Festival Velká Morava Fest se uskuteční i v letošním roce a vy můžete být u toho. Jednodenní přerovský festival se koná v parku Michalov 11. července 2026. A přitáhne nejen slovenské hvězdy. 

Nejčtenější

  • Olomouc hledá pořadatele vánočních trhů na pět let. Zakázka má hodnotu 101 milionů korun
    Společnost

    Olomouc hledá pořadatele vánočních trhů na pět let. Zakázka má hodnotu 101 milionů korun

    Olomoucká radnice zahájila koncesní řízení na organizaci vánočních trhů v centru města v letech 2026 až 2030. Pětiletá zakázka má hodnotu 101 milionů korun, což je odhadovaný obrat budoucího pořadatele vánočních trhů. ČTK dnes informaci získala z databáze veřejných zakázek. Předchozí pětiletý tendr na vánoční trhy v Olomouci skončí letos. V koncesním řízení zakázku získala obecně prospěšná společnost Kulturní Olomouc, která trhy pořádala i v předchozích letech. Vánoční trhy v centru Olomouce každoročně navštíví desítky tisíc lidí.

  • Vlčí máky i hořící srdce. Přerov si připomene temné kapitoly české historie
    Společnost

    Vlčí máky i hořící srdce. Přerov si připomene temné kapitoly české historie

    Hymna České republiky, položení květin k pamětní desce, slavnostní proslovy i pietní akty. Přerovští si za pár dní připomenou historické události z našich dějin, na které vzpomíná celý národ. Zazní také notoricky známá Modlitba pro Martu.

  • Olomouc se zahalí do vánoční nálady. Kdo vystoupí na vánočních trzích?
    Společnost

    Olomouc se zahalí do vánoční nálady. Kdo vystoupí na vánočních trzích?

    Doba, kdy se olomoucká náměstí zaplní stánky se blíží. Olomoucké vánoční trhy začnou 21. listopadu, od neděle 23. listopadu to bude i s kulturním programem. 

Seriály