Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Olomouc žije v každém ročním období. Co lidé mohou navštívit?
    Společnost
    Lifestyle

    Olomouc žije v každém ročním období. Co lidé mohou navštívit?

    I na podzim zůstává Olomouc barevná a plná života. Opalovat se v Botanické zahradě už sice nedá, město ale nabízí spoustu dalších akcí, které stojí za to navštívit. Co mezi nimi lidé nejen z Olomouce najdou?

  • U Potštátu vyrostou tři větrné elektrárny. Radnice vyjednala lepší podmínky
    Společnost

    U Potštátu vyrostou tři větrné elektrárny. Radnice vyjednala lepší podmínky

    Společnost RenoEnergie plánuje u Potštátu na Přerovsku postavit tři větrné elektrárny. Na projektu se už zástupci firmy dohodli s místní radnicí, která z provozu trojice větrníků získá peníze do svého rozpočtu a obyvatelé Potštátu budou moci čerpat levnější elektrickou energii. Město se navíc stane spoluvlastníkem důležitých pozemků a bude moci razantněji bránit stavbě dalších větrných elektráren na svém katastru. ČTK to dnes řekl starosta Potštátu René Passinger.

  • Bílé Vánoce nebo jarní zimy? Některé pranostiky neplatí, říká Honsová
    Společnost

    Bílé Vánoce nebo jarní zimy? Některé pranostiky neplatí, říká Honsová

    Šance na bílé Vánoce v nížinách jsou letos podle meteoroložky Dagmar Honsové mizivé. Poslední opravdové sněhové Vánoce jsme zažili v roce 2010. Důvodem je klimatická změna a rostoucí teploty, které mění i zimní charakter počasí.

  • Brownfield u Hradiska nahradí oáza. Podívejte se na vizualizace
    Společnost

    Brownfield u Hradiska nahradí oáza. Podívejte se na vizualizace

    Na nevyužité ploše s nelegálními skládkami vznikne nový lesopark. Lokalita u Klášterního Hradiska má jasné vizualizace. Podívejte se, jak může dlouhodobě zanedbávaná lokalita vypadat. 

Rychlovky

  • OLOMOUC
    Sigma Olomouc dostala od UEFA pokutu za výtržnosti fanoušků při utkání Konferenční ligy na stadionu arménského Noahu. Součástí trestu je i podmínečný zákaz prodeje vstupenek vlastním příznivcům na příští venkovní zápas v evropských pohárových soutěžích. Více.
  • PROSTĚJOV
    Prostějovské místní nádraží má nově jen plechovou zastávku. Historická budova z roku 1889 je mimo provoz. Správa železnic s budouvou dlouhodobě nepočítala a jedná s městem o jejím převodu a o budoucím využití.
  • PŘEROVSKO
    Trojice větrných elektráren vyroste u Potštátu u Hranic. Jejich stavbu plánuje společnost RenoEnergie. Dohodla se na tom s místní radnicí. Ta z provozu získá peníze do rozpočtu a obyvatelé levnější elektřinu.

Nejnovější

  • Mosty v Domašově jsou hotové. Končí měsíce kyvadlové dopravy na silnici I/44
    Doprava

    Mosty v Domašově jsou hotové. Končí měsíce kyvadlové dopravy na silnici I/44

    V Domašově na Jesenicku probíhala od letošního srpna rozsáhlá oprava mostů, jejichž zbytky připomínaly spíše zbytky stavebních materiálů. Nyní jsou mosty opravené a připravené na obousměrnou dopravu, díky čemuž skončí kyvadlový provoz na silnici I/44. Cena prací přesáhla 25 milionů korun.    

  • Přijíždí světová show. Cirkus Berousek je v Olomouci a zve na pár exkluzivních představení
    Doporučujeme

    Přijíždí světová show. Cirkus Berousek je v Olomouci a zve na pár exkluzivních představení

    Olomouc se může těšit na jedinečný cirkusový zážitek. Cirkus Rudolf Berousek přijíždí s úplně novou show a v Olomouci se zdrží pouze krátce – připravil pouhých 6 představení v termínu 22.–30. listopadu 2025. Cirkusový stan najdete na ulici 17. listopadu, hned vedle TJ Sokol.

  • Sigma bude platit, a ne málo. Klub dostal od UEFA pokutu za výtržnosti
    Sport

    Sigma bude platit, a ne málo. Klub dostal od UEFA pokutu za výtržnosti

    Sigma Olomouc dostala od UEFA pokutu 10.000 eur (242.000 korun) za výtržnosti fanoušků při utkání Konferenční ligy na stadionu arménského Noahu. Součástí trestu je i podmínečný zákaz prodeje vstupenek vlastním příznivcům na příští venkovní zápas v evropských pohárových soutěžích. V platnost vstoupí, pokud se diváci obdobně proviní v následujících dvou letech. UEFA o rozhodnutí disciplinární komise informovala na svém webu.

  • Argema, Olga Lounová nebo Vilém Čok. Vánoční trhy v Hranicích nebudou jen hudební
    Doporučujeme

    Argema, Olga Lounová nebo Vilém Čok. Vánoční trhy v Hranicích nebudou jen hudební

    Pestrý kulturní program, vůně vánočního punče, dřevěný betlém i atmosféra tradičních trhů – to všechno letos čeká návštěvníky adventních oslav v Hranicích. Slavnostní zahájení proběhne v pátek 28. listopadu na Masarykově náměstí. Vánoční strom se rozsvítí v 17 hodin a první adventní podvečer zpestří Olga Lounová a zpěvák a houslista Jiří Erlebach.

Doporučujeme

  • Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici
    Doporučujeme

    Radio Haná, SkyRock a Metropole - trojitá síla regionálního vysílání prolomila půlmilionovou hranici

    Trio regionálních stanic Radio Haná, SkyRock a Metropole potvrzuje svou pozici klíčového mediálního hráče v Olomouckém kraji a okolí. Nová data poslechovosti za druhý a třetí kvartál roku 2025 ukazují, že stanice společně zasáhnou 534 tisíc posluchačů měsíčně. Trojice spolu poprvé prolomila metu poslechovosti půl milionu posluchačů měsíčně  

  • Jak vypadaly zimní sporty v Jeseníkách? Mají vlastní knihu
    Doporučujeme

    Jak vypadaly zimní sporty v Jeseníkách? Mají vlastní knihu

    Zimní sporty mají v Jeseníkách dlouhou a pozoruhodnou tradici – a právě tu nyní oživuje nová publikace Na Jeseníky v zimě! Zimní sporty v Jeseníkách do roku 1945, kterou vydává Vědecká knihovna v Olomouci (VKOL). Autorem knihy je historik Jiří Glonek, jenž se dlouhodobě věnuje dějinám sportu i regionální historii.

  • Na zdraví: Desátý jubilejní ročník Slavnosti vína je tu!
    Doporučujeme

    Na zdraví: Desátý jubilejní ročník Slavnosti vína je tu!

    Slavnost vína v Olomouci vstupuje do své jubilejní desáté kapitoly. I letos nabídne hostům výjimečný večer plný chutí, vůní, hudby i nezapomenutelné atmosféry. Akce se uskuteční v pátek 21. listopadu 2025 v hotelovém komplexu NH Collection Olomouc Congress.

  • SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup

    Jak fungují partnerství v kreativních profesích? A co dělat, když důvěra přeroste v konflikt? Tématem letošního ročníku Open Space, který se uskuteční 29. listopadu ve Vault 42 v Olomouci, je dynamika spolupráce v kreativních odvětvích. Akci organizuje nezisková organizace Kreativní Olomouc a zve kreativce z regionu ke společné diskuzi, sdílení a networkingu. 

Nejčtenější

Seriály