Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Roučka Slévárna po dvou letech v zisku loni znovu vykázala ztrátu
    Společnost

    Roučka Slévárna po dvou letech v zisku loni znovu vykázala ztrátu

    Brněnská huť Roučka Slévárna po dvou letech v zisku vykázala loni znovu ztrátu, a to 14,2 milionu korun. Tržby za prodej zboží a služeb meziročně klesly o 13,5 procenta na 257 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy dostupné ve Sbírce listin. Společnost má výrobní podniky na Hané – v Olomouci a Lutíně.

  • Chtěly jsme vyzdvihnout tichá hrdinství, popisuje autorka únikovku v Krytu
    Společnost

    Chtěly jsme vyzdvihnout tichá hrdinství, popisuje autorka únikovku v Krytu

    Den studentstva, připomínka Sametové revoluce a Den boje za svobodu a demokracii. Události 17. listopadu připomíná i šifrovací hra, kterou vymyslely pro Paměť národa studentky Adéla Pustějovská a Valentýna Himmelová. Hra Operace svoboda: Odvaha v podzemí totality probíhá v Krytu civilní obrany v Bezručových sadech a pracuje s příběhy místních pamětníků. Jak vzniká taková únikovka? Přečtěte si rozhovor s Adélou Pustějovskou.

  • Highlighty týdne: Hasiči cvičili na jeřábu, začátek vánočních trhů se blíží
    Společnost

    Highlighty týdne: Hasiči cvičili na jeřábu, začátek vánočních trhů se blíží

    Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty týdne si můžete pustit i do uší ve formátu Podcastu Olomouckého Reportu.

  • Olomoucký vánoční stromek už je na místě
    Společnost

    Olomoucký vánoční stromek už je na místě

    Vánoční atmosféra v Olomouci už je téměř připravená. Strom už je na Horním náměstí, jako obvykle přímo u orloje. Je to stříbrná jedle, která pochází z obce Líšná na Přerovsku.

Rychlovky

  • JESENICKO
    Ocenění Nejromantičtější místo roku 2025 v rámci Cen Olomouckého kraje letos získala kaple svaté Anny v Horním Údolí u Zlatých Hor. Historická stavba uprostřed přírody přitahuje nejen zamilované páry, ale i turisty a milovníky duchovní atmosféry. Více. 
  • OLOMOUCKO
    Řidiči, uzavírka nás čeká mezi Olomoucí a Přerovem. Kvůli napojování nové dálnice D55 na silnici 55. Bude mezi obce Krčmaň a Kokory od 15. do 17. listopadu a znovu od 22. do 23. listopadu. Bude tu značená objížďka.
  • JESENICKO
    Nový dálkový autobus bude jezdit mezi Prahou a Jeseníky. Linka Praha - Hradec Králové - Mohelnice - Rýmařov - Bruntál a Karlova Studánka bude běžně končit v Bruntále, ale v případě včasné objednávky pojede až do Karlovy Studánky. První autobus vyjede na trasu v pátek 21. listopadu.

Nejnovější

  • AKTUÁLNĚ: Pod Pradědem boural kamion s osobním autem
    Krimi

    AKTUÁLNĚ: Pod Pradědem boural kamion s osobním autem

    Dopravní nehodu nákladního s osobním automobilem řeší složky Integrovaného záchranného systému u Domašova, místní části Bělé pod Pradědem. Bouračka si vyžádala jedno zranění. Komunikace je uzavřena v obou směrech.

  • Zimní sporty v Jeseníkách ožívají v nové publikaci a výstavě
    Kultura

    Zimní sporty v Jeseníkách ožívají v nové publikaci a výstavě

    Historie lyžování, sáňkování i dalších zimních aktivit v Jeseníkách se představuje v nové publikaci Na Jeseníky v zimě! Zimní sporty v Jeseníkách do roku 1945, kterou vydala Vědecká knihovna v Olomouci. Kniha bude slavnostně uvedena 20. listopadu 2025 v 17 hodin při vernisáži stejnojmenné výstavy v Červeném kostele. Kmotrem publikace bude Ondřej Bank, bývalý reprezentant a olympionik v alpském lyžování.

  • Festival Blues Alive přilákal do Šumperka zhruba 1400 návštěvníků
    Kultura

    Festival Blues Alive přilákal do Šumperka zhruba 1400 návštěvníků

    Třídenní festival Blues Alive letos přilákal do Šumperka zhruba 1400 návštěvníků, stejně jako loni. Dům kultury byl s předstihem vyprodaný. Přehlídka věnovaná blues a příbuzným žánrům končí v noci na pondělí. Pořadatelé už oznámili termín příštího ročníku. Uskuteční se 12. až 14. listopadu 2026, vstupenky jsou již v prodeji, řekl ČTK za organizátory Jiří Sedlák.

  • Šternberské volejbalistky vyhrály první set, pak Šelmy potvrdily roli lídra
    Sport

    Šternberské volejbalistky vyhrály první set, pak Šelmy potvrdily roli lídra

    Sokolky po cenné výhře v prvním utkání osmifinále Českého poháru proti Frýdku-Místku nastoupily v dalším domácím duelu týdne proti vedoucím Šelmám z Brna. Úvod zvládl Šternberk výborně, ale favorizované Brňanky postupně převzaly kontrolu nad zápasem a zvítězily 3:1.

Doporučujeme

  • SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Pro kreativce je tu Open Space. Vyhrajte vstup

    Jak fungují partnerství v kreativních profesích? A co dělat, když důvěra přeroste v konflikt? Tématem letošního ročníku Open Space, který se uskuteční 29. listopadu ve Vault 42 v Olomouci, je dynamika spolupráce v kreativních odvětvích. Akci organizuje nezisková organizace Kreativní Olomouc a zve kreativce z regionu ke společné diskuzi, sdílení a networkingu. 

  • Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu
    Doporučujeme

    Vytáhněte oblek a připravte šaty. Městský bál nabídne královskou zábavu

    Letošní jubilejní XXV. Městský bál se ponese v duchu královské noblesy. Téma „Královská Olomouc“ propojí bohatý kulturní program s historickými motivy a slavnostní výzdobou, která připomene slavné dějiny města. Bál se uskuteční v sobotu 10. ledna 2026 v pavilonu A na Výstavišti Flora Olomouc a už nyní je možné zakoupit vstupenky.

  • Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník
    Doporučujeme

    Háčkovací maraton táhne. Chystá se další ročník

    Další ročník kroměřížského Háčkovacího maratonu potvrdil rostoucí zájem veřejnosti o smysluplné dobrovolnické aktivity. Akce, která navázala na loňský úspěšný premiérový ročník, překonala v mnoha ohledech všechna očekávání – a to jak v počtu účastníků, tak množství hotových výrobků. Další ročník proběhne už 14. listopadu.

  • Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia
    Doporučujeme

    Fanoušci Queen si přijdou na své. Doplňky prodává i Helvetia

    The show must go on. Patříte mezi fanoušky skupiny Queen a potrpíte si na kvalitní doplňky? Pak by vám neměla uniknout značka Montblanc, která nyní nabízí speciální edici na počest rockerů. Sběratelské kousky teď seženete i v prodejně Helvetia v Olomouci.

Nejčtenější

  • Jubilejní ročník ankety Alej roku zahájil hlasování. Olomoucký kraj přihlásil čtyři aleje
    Společnost

    Jubilejní ročník ankety Alej roku zahájil hlasování. Olomoucký kraj přihlásil čtyři aleje

    V jubilejním 15. ročníku ankety Alej roku, kterou organizuje ekologická organizace Arnika, se představují čtyři olomoucké aleje a stromořadí. Od 6. listopadu 2025 až do 28. ledna 2026 může veřejnost hlasovat pro svou oblíbenou alej na webových stránkách alejroku.cz.

  • Hasiči cvičili záchranu z jeřábu vysokého pětapadesát metrů
    Společnost

    Hasiči cvičili záchranu z jeřábu vysokého pětapadesát metrů

    Jak se říká, trénink dělá mistra. A přípravu, tu mají členové Hasičského záchranného sboru (HZS) Olomouckého kraje na špičkové úrovni. K tomu, aby se zlepšovali, využívají každou příležitost. Zkušenosti z výcviku se jim pak skvěle hodí v praxi. Naposledy nacvičovali záchranu muže z jeřábu. A nebylo to rozhodně nic pro ty, kdo trpí závratěmi.

  • Otevřeno nebo zavřeno? Na 17. listopadu nakoupí i zapomnětliví
    Společnost

    Otevřeno nebo zavřeno? Na 17. listopadu nakoupí i zapomnětliví

    Zákon provozovatelům uzavření prodejen na 17. listopadu nenařizuje, většina obchodů tak bude v pondělí otevřena. Nakupující by však měli počítat s tím, že některé prodejny otevírací dobu kvůli státnímu svátku upraví – zkrátí ji, nebo zůstanou zavřené.

Seriály