Šla jsem do MasterChefa ukázat, že by se lidé neměli bát projevit, říká Nikola Němcová

Jaké to je vařit pod profesionálním dohledem ostřílených šéfkuchařů si letos zkouší amatérští kuchaři v soutěži MasterChef už posedmé. Mezi soutěžícími byla i Nikola Němcová, kterou mohou znát Olomoučané třeba z její kavárny a baru DVĚ v centru města. V rozhovoru pro Olomoucký Report se rozpovídala o soutěži i podnikání v srdci Hané.  

Jaké to je pracovat pod dohledem kamer? 

První natáčecí den byl pro mě úplně takový wow efekt. Já jsem sice celkem zvyklá, co se týče kamery a tady těch věcí, jelikož se snažím natáčet vlastní tvorbu i na sociální sítě. Pro mě byl spíše výstup z komfortní zóny něco dělat pod nějakým dozorem. Někdo vás prostě neustále kontroluje a vy máte v hlavě především to jídlo, které vaříte a servírujete výborným kuchařům.

Kdybyste dala na radu porotců, myslíte si, že se dostanete v soutěži dál? 

Myslím si, že jsem tam určitě měla svoje místo a věřím tomu, že bych se dostala minimálně do top desítky. Možná až do finále. Kapr a žemlovka jsou pro mě jídla, ze kterých mám respekt. Snažila jsem si to v hlavě nastavit tak, že ty jídla prostě odevzdám a udělám je podle sebe. Chtěla jsem pracovat především sama se sebou, a ne s porotci, proto jsem nechtěla poslouchat jejich rady. Chtěla jsem překonat sama sebe, svoji hlavu a vyrovnat se s tím, že tam mám na stole živého kapra a teď s ním mám něco udělat. V ten moment ještě pod těmi kamerami je to horší, než se zdá. 

Jak letos probíhal casting? 

Letos to bylo tak, že se posílaly přihlášky. Já jsem ji tedy neposlala vůbec, protože jsem tam byla přihlášená díky partnerce Báře. Nějakým způsobem mě tedy oslovili a volali mi, jestli nechci dojet na první casting. Ten ale nebyl před kamerami, ale byl udělaný tak, že jsme šli rovnou s vlastním uvařeným jídlem, které jsme si museli uvařit dopředu doma. I přes to jsem věděla, že by to mělo být jídlo, které ty lidi osloví. Takže za mě to bylo jedno, jestli se vařilo před porotou nebo někde mimo. Potom jsme šli jídlo prezentovat. Během přípravy, která trvala 5 minut, se mě porotci ptali na různé otázky. Potom jsem strávila dalších 45 minut s produkcí Novy, kde se mě ptali na můj životní příběh, rodinu a orientaci. 

Čeho jste chtěla v soutěži dosáhnout? 

Chtěla jsem dát najevo lidem, že mají mít sílu ve vyjadřování a nebát se projevit sami sebe. Ono to jde vidět i na těch dílech, že pokud se někdo vzpříčí režimu soutěže, tak vypadne. Ale u mě vlastně věděli, že chci jít domů. Mám prostě rozjetý svůj byznys a tomu se chci věnovat. Říkala jsem si, že to nevzdám, ale kdyby byla ta možnost tak půjdu ráda domů. 

Nemrzí vás, že v letošním roce této soutěže už není kolo, ve kterém se vyřazení účastníci mohli vrátit zpět? 

Asi ne. I kdyby ta výzva byla, tak se budu snažit vařit průměrně, ať se tam nedostanu zpět. Já mám teď už jiné starosti. Mám tady svůj podnik, a to je pro mě naprostá priorita. 

Měla jste kolem sebe někoho, komu jste mohla 100% věřit? 

Ano, našla jsem se tam mezi čtyřmi dalšími lidmi. Já, Péťa, Anička a Žanet. S Aničkou jsem vlastně sdílela i pokoj. Určitě bych to neměnila. Postupem času jsme si sedli i s Terkou a vzniklo tam takové hezké přátelství. 

Máte nějakého favorita, komu přejete výhru? 

Já to přeji Péťovi. Přeji to samozřejmě i Žandě a Terce. Uvidíme, co se z toho vlastně vyklube. Tuším, že největší favorit pro všechny je asi Kuba, protože on je fakt super. Je to takový ten typický český kuchař. Takže samozřejmě i on má mou podporu. 

Díváte se zpětně na díly, ve kterých jste figurovala?

Ano, dívala jsem se. Spíše se ale snažím držet linii s těmi novými díly, protože se k nim snažím vždycky nějak vyjádřit. Ještě ve mně přetrvává zloba z šestého dílu. (Pozn. red. - Martina jako kapitánka nechala zbytek svého týmu ve vyřazovací výzvě a spolu s vybranými členy se zachránila a postoupila tak v soutěži dál.) Myslím si, že nikdy nebude mít nic svého. Takový člověk nemůže prostě nikdy vést tým. 

Co říkáte na podniky, které vedou vaši bývalí porotci? 

K panu Punčochářovi do restaurace jsem chodila a chodím do dneška. Má prostě výborná jídla, suprově nad tím přemýšlí, a i ta cena je dostupná. U pana Kašpárka jsem nikdy nebyla, i když bych chtěla. Jídlo za deset tisíc korun si prostě nedám, ale chápu, že to má svoje zákazníky. Restauraci Přemka Forejta jsem ještě nenavštívila. Mám to v plánu, ale vlastně ani nevím, proč jsem tam ještě nebyla. Přitom Přemek je mi asi nejblíže, co se týká kreativity. Upřímně jsem Přemkovi i psala, že bych k němu chtěla na stáž, ale zatím na mou zprávu neodpověděl. 

Máte v soutěži během vaření k dispozici recepty, podle kterých se můžete orientovat? 

Já jsem se vlastně k receptu ani nedostala. Za ty dva díly, co jste viděli, tak jsme si museli jídlo vymýšlet bez receptu. Později byla výzva s dorty, kde dostali přesný návod. Ale za mě nebyl ani potřeba. Nevím, jak by u mě dopadlo pečení dortu. Myslím, že bych dopadla podobně jako někteří soutěžící, kterým se dort rozpadl. 

Když jste v podstatě neustále obklopená kvalitním jídlem, nemáte chuť někdy na něco nezdravého? 

Ano, já miluju fastfoody, langoše, kluky naproti, co dělají nudle nebo kari. V jednom fastfoodu jsem i dva roky pracovala a musím říct, že to byla super škola. Naučí vás tam, jak se chovat. Líbí se mi, že začínáte třeba uklízením a můžete se postupně vypracovat až na manažera. 

Co říkáte na spolupráci Přemka Forejta s fastfoodovým řetezcem Mcdonald’s?

Já si myslím, že je to boží. Naprosto to rozseklo tu jeho kreativitu. Právě to je přesně ono, kdy ten člověk se musí obrátit na jinou stranu. Přemek je prostě takový srandovní týpek a myslím si, že to dělá fakt dobře. 

„Půlku rodiny mám tady v Olomouci.“

Proč zrovna Olomouc?

Já jsem se rozhodovala mezi Brnem, Ostravou a Olomoucí. Předtím jsem pracovala v Praze na celkem vysokých pozicích. Dělala jsem finance, manažerku největší diskotéky v České republice a vždycky, když jsem se na něco chytla, začala jsem sama na sebe začala dělat menší začínající firmy. Když jsem viděla, že se pod mýma rukama těm firmám daří, tak jsem si říkala, že začnu kopat sama za sebe. Chtěla jsem být i blíže rodině a paradoxně mám půlku z nich tady v Olomouci. Našla jsem si zde prostor a přestěhovala se. 

Pro koho je vaše kavárna DVĚ, kterou teď provozujete v Olomouci? 

Tak upřímně mi přijde, že převažují studenti. Jinak se snažíme vybudovat si nějakou svoji zákaznickou klientelu, která se bude vracet. Jeden člověk přijde a líbí se mu tady. Později s sebou vezme přátele, a to se mi na tom líbí. Jak se na sebe vlastně postupně ti zákazníci nabalují. My jsme tady něco přes rok a neustále mi ta klientela přijde nová, a to mě na tom baví. 

V kavárně připravujete snídaně a brunche. Kdy si na nich lidé mohou u vás pochutnat? 

Snídaně vymýšlím a vařím já. Snažím se o to, aby na ně lidé začali chodit. Zatím jsou snídaně od 8 do 12 a o víkendu do jedné. Kvůli studentům bych je ale chtěla prodloužit třeba až do pěti hodin. Zatím v plánu ani nic jiného nemám. V budoucnu bych chtěla začít dělat i večeře, protože ty se v Olomouci moc nedějí, ale zatím na to nemám kapacitu lidí. 

Jakou byste dala radu lidem, kteří uvažují o založení vlastního podniku, ale nemají na to odvahu? 

Nepřemýšlejte nad tím a udělejte to. Jakmile totiž začnete přemýšlet a dělat si velké podnikatelské plány, tak se nedopočítáte. Hlavně neposlouchejte rodinu a kamarády, kteří vám říkají, ať to neděláte. Kdybych já poslechla je, tak tady teď nejsem.  

Související

  • Stavbu nové gastro zóny chystají už na příští rok. Dřevěná chalupa půjde k zemi
    Společnost

    Stavbu nové gastro zóny chystají už na příští rok. Dřevěná chalupa půjde k zemi

    Dřevěná chalupa, kterou vidí návštěvníci olomouckého letního kina dlouhodobě sloužila jako provozní základna. Kvůli nevyhovujícím hygienickým a technickým podmínkám je ale uzavřena a čeká ji demolice. Nové řešení v podobě designových gastro kontejnerů má být přechodnou fází na cestě k trvalé restauraci. Realizaci nové gastro zóny chystají na roky 2026–2027.

  • Lidl otevřel outlet v Olomouci, zákazníci stáli frontu už od čtyř ráno
    Společnost

    Lidl otevřel outlet v Olomouci, zákazníci stáli frontu už od čtyř ráno

    Několik stovek lidí si dnes ráno v Olomouci nenechalo ujít otevření nové prodejny Lidl Outlet, která se do nákupního areálu v okrajové části města přestěhovala z pražských Štěrbohol a nabízí neprodané spotřební zboží z týdenních akcí s až devadesátiprocentní slevou. První nedočkavci stáli před jejím vchodem už od čtyř hodin ráno, aby byli první ve frontě a při nákupu ušetřili tisíce korun. Otevření olomoucké prodejny se obešlo bez incidentů i dopravních komplikací v okolí.

  • Výtěžek z plesu vykouzlí úsměv dětem. Nemocnice má nové hračky a vybavení
    Společnost

    Výtěžek z plesu vykouzlí úsměv dětem. Nemocnice má nové hračky a vybavení

    Dětské oddělení Nemocnice AGEL v Přerově ožilo novými hračkami a vybavením. Radostné chvíle dětem umožnil výtěžek z druhého ročníku Plesu pro dříve narozené, který organizovalo pro zdejší seniory město Přerov. Stalo se tak ještě příjemnějším místem pro malé pacienty.

  • Highlighty týdne: Město kultivuje výdejní boxy, míří Petr Čech do Sigmy?
    Společnost

    Highlighty týdne: Město kultivuje výdejní boxy, míří Petr Čech do Sigmy?

    Je tu neděle a my pro vás máme pravidelnou rubriku Highlighty týdne. Představíme témata, která patřila mezi největší a nejčtenější za uplynulý týden. Highlighty týdne si můžete pustit i do uší ve formátu Podcastu Olomouckého Reportu.

Rychlovky

  • PŘEROV
    Na hladině přerovské Laguny se od posledního červnového čtvrtku pohupuje nové molo, které bude sloužit k odpočinku i posezení. Návrh vzešel z participativního rozpočtu, tedy vznikl na přání obyvatel Přerova. Městskou pokladnu přišel na bezmála 300 tisíc korun. Více.
  • OLOMOUC
    Opravy křížení tramvajových a železničních kolejí na přejezdu v Palackého ulici omezí dopravu. Ode dneška až do konce srpna nejezdí tramvaje z centra Olomouce do Neředína. Neprojedou tudy ale ani řidiči. Podrobnosti. 
  • OLOMOUCKÝ KRAJ
    - Olomoucký kraj zajistí rozšíření zubní pohotovosti na Šumpersku a Jesenicku. Nově budou v okresech na severu kraje rozšířené ordinační doby o 120 minut. Zubní ordinace v jednotlivých okresních městech se střídají po týdnu. Více.

Nejnovější

  • Tereza Kneblová vyhrála v Troji
    Sport

    Tereza Kneblová vyhrála v Troji

    Olomoucká vodní slalomářka Tereza Kneblová vyhrála závod v kayakcrossu na domácím Světovém poháru v Praze. Vloni na stejném podniku obsadila čtvrtou příčku, na kterou ji z prvního místa odsunul verdikt rozhodčích. Druhé místo ve stejném závodě, ale v kategorii mužů získal olomoucký Martin Rudorfer.

  • Olomouc hostí světový unikát. Ženský paraatletický Grand Prix startuje ve čtvrtek
    Doporučujeme
    Sport

    Olomouc hostí světový unikát. Ženský paraatletický Grand Prix startuje ve čtvrtek

    Světový pohár v paraatletice žen startuje už ve čtvrtek 3. července v Olomouci. Jedná se o jeden z devíti závodů prestižní paraatletické série World Para Athletics Grand Prix, která je obdobou atletické Diamantové ligy. Zahájení proběhne za účasti hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO), primátora Olomouce Miroslava Žbánka (ANO) a první dámy Evy Pavlové.

  • Fotbalová Sigma má nového vlastníka
    Sport

    Fotbalová Sigma má nového vlastníka

    Po mnoha letech snažení a různých jednání má prvoligový SK Sigma Olomouc nové vlastníka. Klub patřil spolku SK Olomouc Sigma MŽ, který převedl akcie společnosti Sigma Sport, která spadá pod společnost SPL Holding, mateřskou společnost koncernu Sigma.

  • Prostějov pořídí chytré zastávky MHD. Stát budou miliony
    Doprava

    Prostějov pořídí chytré zastávky MHD. Stát budou miliony

    Prostějovští radní doporučili zastupitelstvu schválit navýšení rozpočtu o 11,5 milionu korun. Důvodem jsou inteligentní zastávky městské hromadné dopravy. Modernizace by měla zlepšit dostupnost informací pro cestující.

Doporučujeme

  • Eleanor Cafe Žulová soutěží v Cenách kraje. Získá váš hlas?
    Doporučujeme

    Eleanor Cafe Žulová soutěží v Cenách kraje. Získá váš hlas?

    Malá rodinná kavárna v divokém prostředí Rychlebských hor, umístěná v jednom z nejmenších měst Česka - v centru Žulové. Pracují s výběrovou kávou, pečou si své dorty, koláče a zákusky, vaří krémovou polévku a k tomu všemu ještě rozdávají milé úsměvy. Nyní můžete kavárnu podpořit v Cenách Olomouckého kraje.

  • Jízda králů v Doloplazích bude i s hodovou zábavou
    Doporučujeme

    Jízda králů v Doloplazích bude i s hodovou zábavou

    Na první červencový víkend připravili v Doloplazích Jízdu králů a hodovou zábavu. Kromě krásných krojů nebo ušlechtilých koňů toho bude k vidění ještě mnohem více. V programu nechybí ani pestrá a atraktivní kulturní pasáž.

  • Hanácké Woodstock 2025 se blíží, zajistěte si lístky včas
    Doporučujeme

    Hanácké Woodstock 2025 se blíží, zajistěte si lístky včas

    Oblíbený festival Hanácké Woodstock se ve Velké Bystřici uskuteční v sobotu 2. srpna. V zámeckém parku se bude začínat ve 13 hodin. A pořadatelé připravili atraktivní line-up. Zajistěte si tedy lístky včas, ať nepřijdete o skvělý hudební zážitek. Nedílnou součástí akce je také Bystřické pivní salón.

  • SOUTĚŽ: Plumlov budou dobývat šermíři a mušketýři
    Doporučujeme

    SOUTĚŽ: Plumlov budou dobývat šermíři a mušketýři

    Na Plumlově se bude první víkend v červenci bojovat. Nepůjde ale o opravdovou bitvu, ale o tradiční a oblíbený program s názvem Dobývání hradu Plumlov. Akce se koná v sobotu 5. a v neděli 6. července, plumlovský zámek bude otevřen od 9:30 do 18:00, bitva vypukne ve 12:30.

Nejčtenější

  • Mobilní odběrový tým odebíral krev ve Šternberku
    Společnost

    Mobilní odběrový tým odebíral krev ve Šternberku

    Daruj krev, daruješ život. To stále platí. Poslední červnovou středu se ve Šternberku uskutečnil další úspěšný mobilní odběr krve, který připravila AGEL Transfúzní služba ve spolupráci s Nemocnicí AGEL Šternberk. Mobilní odběrový tým tak již podruhé přivezl možnost darovat krev přímo občanům Šternberku, díky čemuž se opět potvrdilo, že zájem o dobrovolné dárcovství ve městě roste.

  • Přerované mají molo na Laguně, sami si ho vybrali
    Společnost

    Přerované mají molo na Laguně, sami si ho vybrali

    Na hladině přerovské Laguny se od posledního červnového čtvrtku pohupuje nové molo, které bude sloužit k odpočinku i posezení. Návrh vzešel z participativního rozpočtu, tedy vznikl na přání obyvatel Přerova. Městskou pokladnu přišel na bezmála 300 tisíc korun.

  • Hasiči radí, jak si užít bezpečné léto u vody
    Společnost

    Hasiči radí, jak si užít bezpečné léto u vody

    Letní sezóna odstartovala, horké dny lákají na koupaliště, k jezerům i bazénům. Protože je ovšem utonutí v České republice druhou nejčastější úrazovou příčinou náhlé smrti dětí a mládeže a čtvrtou nejčastější u dospělé populace, připravili hasiči základní pravidla, jak se během léta chovat u vody bezpečně a předcházet tak svízelným a krizovým situacím.

Seriály