Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Svatomartinské víno je pro mě puberťák v lahvi, ale pro český trh tradice funguje, říká vinařka

Johana Bílková vystudovala vinařství a nyní působí jako obchodní zástupce ve vinařství Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž. Jak se dívá na tradici svatomartinských vín? Jaký je vinný zákazník z Hané? A která vína se hodí právě ke svatomartinské hostině?

Kde se vzala tradice Svatomartinských či mladých vín?

Vůbec značka Svatomartinská vína je hodně mladá, nemá ani třicet let. Původně vznikla z myšlenky mladých vín, která tady je přes 200 let z dob Josefa II. Nemělo to ovšem formu prodejně-marketingovou, ale spíše šlo o zhodnocení úrody. Značka mladého Svatomartinského vína je nápad pana Kopečka z jižní Moravy, který si ji zaregistroval. Značku teď vlastní Vinařský fond a v dnešní době jde hlavně o marketing pro lidi a pro ten trh.

Čím to je, že se tato mladá tradice u nás tak chytla?

Podle mě jde o snahu navázat na tradici, která funguje ve Francii, a to jsou vína z oblasti Beaujolais. Jde o francouzskou původní variaci na mladé víno z jedné odrůdy. S tímto typem vína dobyli svět, ač ta vína svým způsobem nejsou kvalitou shodná s těmi, která dozrávají rok dva ve sklepích. Francouzi dokázali udělat díru do světa s těmito víny. Čeští vinaři pak navázali, akorát zůstali na lokální rovině. Dnes je z toho značka, která lidi táhne. Pro náš trh Svatomartinská vína určitě fungují.

Jak se na to díváte vy, jako vinařka?

Já tato vína nevyhledávám. Jde o víno hotové, ale myslím, že není zralé do lahve. Každý vinař vám ke svatomartinskému vínu řekne, že se musí vypít do Vánoc, nejpozději do Velikonoc. Potom už se ztrácí vše dobré, co ve víně je a kazí se. Tato vína nejsou stabilizovaná správným způsobem, nejsou správně vyzrátá. Jde o narychlo udělaná vína pro trh. Co mám kolegy z branže, shodujeme se, že svatomartinská vína neodkazují na práci vinaře. Pár týdnů zpátky byla ještě na vinici ve formě hroznů. Pro mě je to puberťák v lahvi, jsem spíš za komplexnější vína, kde s každým douškem objevuji novou chuť.

Pokud se mladá vína musí rychle vypít, je pro vinaře trochu risk, taková vína prodávat…

Produkce svatomartinských vín se hodně mění. Bývalo přes sto vinařství, která prodávala oficiální svatomartinská vína. Musí je schvalovat komise, není jednoduché je vyrobit a i za tu značku se platí, což moc lidí neví. Hodně vinařů už dělá svatomartinská vína v menších množstvích, protože vědí, že je nestihnou prodat.

Jak tuto situaci řeší Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, kde pracujete?

Máme omezený počet lahví, víme, kolik jich prodáme. Neděláme nadbytek, protože dostat tato vína mezi lidi, je často komplikovanější. Je to podobně jako s burčákem. Lidé jsou natěšení, první dva týdny je boom, a pak řeší prodejci, co s tím.

Jak se tedy liší vaše nabídka oproti loňsku?

Letos jsme oproti minulým letům dělali jen jednu odrůdu. Dřív jsme mívali bílé, růžové i červené. Vycházíme z našich zkušeností, kdy jsme nebyli schopní dostat vína úplně na trh. Letos máme odrůdu Irsai Oliver. Není to odrůda určená pro svatomartinské víno, ale je to raná odrůda. Máme asi tři sta lahví, o kterých víme, že je stihneme prodat a nebudeme mít ztráty.

Co se pak tedy děje s mladým vínem, které se neprodá?

Bohužel se musí likvidovat. Když se neprodá, zkazí se a je zdravotně závadné. Což je ztrátové pro každé vinařství, a to nikdo nechce.

Jaký je hanácký zákazník?

Na Hané okolo Kroměříže pořád podle mě převládá oblíbenost pálenky. Lidé nejsou úplně zvyklí pít víno, ale máme tam prestižní klienty, kteří ví, po čem dobrém jít. Obecně gramotnost v rámci zákazníků nakupujících víno, roste. Lidé už vědí, co chtějí hledat, nenechají se ošálit, dokáží pochopit, proč stojí lahev tři sta korun, umějí ocenit kvalitu a práci vinařů. Pro vinaře je to celoroční náročná práce.

Mění se nějak naše preference v průběhu let?

Určitě ano, byl tady trend sladších vín, v dnešní době už lidé volí sušší vína. Trendy se mění také sezónně. S příchodem zimy volí zákazníci červená vína, v létě bílá a růžová. Výkyvy ale nejsou markantní, většinová preference je do bílých vín, červená vína tvoří menší část prodejů.

Co byste tedy doporučila ke svatomartinské hostině?

U nás míváme kachnu, ale obecně k drůbeži se hodí bílá, svěží vína, což k tomu Martinovi sedí. Svatomartinská vína jsou krásně ovocná, nepatří mezi sladší vína, takže s chutí drůbežího masa i paštik se pěkně snoubí.

Související články

Olomoucký kraj

Čtvrt miliardy korun na řešení povodní. Olomoucký kraj částku schválil dnes

V pondělí dopoledne se sešlo krajské zastupitelstvo, které projednalo i uvolnění finančních prostředků na řešení povodňové situace. „Považuji podporu tohoto bodu za svou...

Chcete pomoct? Povodňové sbírky běží, pro dobrovolníky existuje formulář

Do nejvíce záplavami zasažených oblastí nyní směřuje pomoc neziskových organizací a dobrovolníků, především na Jesenicko a Olomoucko. Člověk v tísni již uvolnil milion korun....

ONLINE: Charita zakládá potravinovou sbírku. V Olomouci se zavírají cesty

Povodňová vlna v noci na pondělí dorazila do Litovle a opustila sever Olomouckého kraje. Na Jesenicku ukončili hasiči záchranné práce, nachází se tam i...

Čekáme na ráno, řekl starosta České Vsi. V noci evakuovali obyvatele, nemají elektřinu, ani...

Rozbouřená řeka Bělá odřízla dnes v noci severní cíp Olomouckého kraje, voda podemlela hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku směrem na Českou Ves, Písečnou...

Nejnovější

Adrenalin nebo hazard? Strážníci vyzývají k opatrnosti v blízkosti řek

Zatímco se někteří snaží zachránit svou rodinu před povodní, jiní si v rozbouřených řekách užívají svou vlastní adrenalinovou show. V některých místech se může zdát voda...

AKTUÁLNĚ: Toky v kraji se uklidňují. Extrémní stupeň nebezpečí již neplatí nikde

Olomoucký Report pro čtenáře sleduje hladiny řek v Olomouckém kraji. Situaci na místech v kraji eviduje Hlásná a předpovědní povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu...

Auto srazilo cyklistu v Olomouci. Policisté pátrají po řidiči i svědcích nehody

V pátek kolem šesté hodiny ranní se měl cyklista střetnout s autem značky Peugeot u Olomouce ve směru na obec Bystrovany. Zraněného cyklistu odvezla rychlá zdravotnická...

Čtvrt miliardy korun na řešení povodní. Olomoucký kraj částku schválil dnes

V pondělí dopoledne se sešlo krajské zastupitelstvo, které projednalo i uvolnění finančních prostředků na řešení povodňové situace. „Považuji podporu tohoto bodu za svou...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...

V hlavní roli ovoce. Čokoládové Losiny lákají na čokoládovo-ovocné variace

Na festivalu se na pódiu představí vynikající cukráři, pekaři a kuchaři, kteří budou tvořit a kombinovat rozmanité čokoládovo-ovocné variace. Soutěž o nejlepší velkolosinskou buchtu...

Haná je můj život. Lidovou kulturu a tradice stojí za to udržovat, říká Hana...

Bezmála osm stovek lidí se rozhodlo dát jí svůj hlas. Získala tak Cenu veřejnosti za mimořádný počin v oblasti kultury za rok 2023. Hana Pospíšilíková...

Burzy nabídnou práci, vzdělání i zábavu. Ve všech regionech Olomouckého kraje

Nový ročník Burz práce a vzdělávání v Olomouckém kraji začne ve čtvrtek 26. září. Akce, na které se představí nejvýznamnější a perspektivní zaměstnavatelé z...