Na první pohled muž štíhlé postavy. Přitom dokáže sníst 47 párků za pět minut a láme různé rekordy v pojídání na čas. Na svůj seznam rekordů si zapsal i tři nejsmradlavější jídla světa. Řeč je o Jaroslavu Němci alias Maxijedlíkovi.
K jídlu a gastronomii má Jaroslav blízko už dlouho, vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst a chtěl jsem to někde zkusit,“ říká. Před šestnácti lety ho kamarádi vyhecovali na první soutěž v pojídání knedlíků na vizovickém Trnkobraní. Soutěž vyhrál.
Od té doby neváhal, jen za minulý rok zvládl 46 vyhraných soutěží. „Začátky byly těžké, ale postupem času jsem se vypracoval. Na soutěže se nijak nechystám, ani netrénuji, ono jich je tolik, že vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít pět litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ prozradil Maxijedlík.
Soutěží by zvládl i více, ale často se kryjí a není možné jich v jeden den objet několik. Na zabijačkových hodech v Brně se mu podařilo vyhrát pět soutěží v jeden den.
Na GO to Foodpark v Brně snědl jako jediný na světě tři nejsmradlavější jídla. Konkrétně Hakárl, kombinace močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná Jaroslav.
Jako další snědl Surstromming, zkvašené rybí maso zapsané v Guinnessově knize rekordů jako nejsmradlavější jídlo světa. „Jedl jsem ho už po jedenácté, smrdí jako zkažené přesolené maso, chuťově je hrozný, okamžitě vás to natáhne na zvracení, snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ pochlubil se.
Posledním páchnoucím pokrmem byl Durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, na Výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ zhodnotil jedlík, který se teď soustředí na extrémní jídla.
Zvládl sníst celé menu o jedenácti chodech. V pětiminutových soutěžích spořádal 3,75 kilo zmrzliny, 68 rumových kuliček, 108 svatebních koláčků, 47 párků, 38 tatranek, 14 jitrnic a 29 a půl šišek s mákem. Pod pět minut se dostal u švestkových knedlíků, snědl jich 35 za 4 minut 14 sekund. Kilo steaků mu trvalo 4 minuty 44 sekund. Půl kila tlačenky za 79 vteřin. A do půl hodiny snědl 9 158 červů.
Doma se Jaroslav stravuje úplně normálně. Snaží se dodržovat pravidelnou stravu a jíst hodně zeleniny. Začal jíst i vegetariánská indická jídla. Soutěž je pro něj zhřešením, na které se těší.
„Baví mě to, mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, v publiku i mediální sledovanost. Nedávno jsem počítal poháry za vyhrané soutěže, samozřejmě všude je nedávají, mám jich kolem stovky plus medaile. Mám je na knihovně naproti posteli. Jsou chvíle, kdy mi ta ocenění připomenou, že čas a úsilí, které jsem tomu věnoval, nebylo promarněnou energií,“ zakončuje Maxijedlík.