Sezóna tradičních výlovů je po roce opět tady, tentokrát bez protiepidemických opatření. Rybáři se sejdou o víkendu 16. a 17. října při výlovech Hradeckého rybníka u Tovačova a u šumvaldského rybníka Hrubý. Na obou místech bude pro návštěvníky od rána připravena řada rybích specialit a bohatý doprovodný program.
Výlov Hradeckého rybníka u Tovačova se letos odehraje ve slavnostním kabátu
Pro návštěvníky výlovu Hradeckého rybníka bude od půl deváté ráno přichystána řada rybích specialit. „Připravovat se budou kapří hranolky, kapr smažený a pečený na cibulce, stejně tak pstruh. Bude i nějaká uzená ryba,“ láká na pochutiny z vodního světa Jiří Zahradníček z Rybářství Tovačov.
O víkendu 16 a 17. října se nemusí lidé těšit pouze na rybí dobroty, ale i na doprovodný kulturní program. Při výlovu zahrají místní folkové skupiny, v sobotu Šediváci a v neděli Coura.
Na náročný výlov jednoho z největších rybníků v okolí se chystá dvacet pět rybářů. Podle odhadu Jiřího Zahradníčka vyloví 600 až 650 metráků ryb, to je vyrovnaný počet, který z rybníka vytáhnou každý rok. „Nesmíme vylovit jednou 400 metráků a pak zase 800. Snažíme se to udržet vyrovnané na těch 600 metráků,“ dodává Zahradníček.
V Šumvaldu budou atrakce pro děti
Na víkendový výlov rybníka Hrubý u Šumvaldu se chystá kolem třicítky rybářů, z jejich úlovků budou moci lidé okusit nevšedně zpracované ryby – smažené i upravené na přírodno. Zatímco si rodiče budou pochutnávat na rybích specialitách, děti se vyřádí na připravených kolotočích nebo autíčkách. Zahraje i hudební skupina Karamel.
„Chybět nebude samozřejmě ani prodej živých ryb. Kromě tradičního kapra si lidé mohou domů odnést pstruha, amura, štiku, candáta nebo lína,“ upozorňuje Dan Malík z Rybářství Horák a dodává: „Náš výlov bude od pátku do neděle. Začínáme v devět ráno a končíme s přicházející tmou.“