Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Jak odhalit pančované hovězí? Olomoučtí vědci mají novou metodu

Olomoučtí vědci vyvinuli ve spolupráci s kolegy ze Španělska a Brazílie speciální diagnostickou metodu, která dokáže spolehlivě, rychle a levně posoudit kvalitu hovězího masa. Elektrochemickou metodou detekce a s využitím dvojrozměrné grafenové kyseliny dokážou odhalit i malé zbytky vepřového masa v hovězím. To je důležité například tam, kde hovězí nesmí obsahovat zbytky vepřového například z náboženských, kulturních, ale i zdravotních důvodů, informovali zástupci Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií CATRIN Univerzity Palackého.

„Cena hovězího masa je vysoká a lze očekávat, že dále poroste. To může svádět k přidávání levnějšího vepřového masa do různých produktů. Odhalení takové příměsi bylo dosud složité a časově náročné, neboť vyžadovalo použití například PCR metody. Vědci se dlouho věnovali nalezení rychlého diagnostického nástroje, ale výsledky nebyly ani zdaleka uspokojivé. Chyběl vhodný materiál s potřebnými biosenzorickými vlastnostmi. Problém vyřešila až naše dvourozměrná grafenová kyselina, kterou jsme na našem pracovišti nedávno vyvinuli,“ uvedl jeden z autorů Michal Otyepka z CATRIN.

Grafenová kyselina má podle odborníků široké možnosti uplatnění – vede elektrický proud a nevykazuje žádnou toxicitu vůči lidským buňkám. „Její výroba je levná, jednoduchá a kyselina je velmi stabilní. S jejím využitím jsme dosáhli detekce DNA vepřového masa v hovězím mase v nízkých koncentracích, což je extrémně důležité pro případné využití v praxi. Detekce nevyžaduje složité laboratorní zařízení a trvá jen asi půl hodiny. Biosenzor rovněž nepotřebuje další složité úpravy a na rozdíl od jiných materiálů je velice stabilní, řádově až několik týdnů,“ uvedl David Panáček z CATRIN.

Olomoucké pracoviště spojilo v tomto případě síly s kolegy z Katalánského institutu nanověd a nanotechnologií v Barceloně, kteří patří k předním světovým odborníkům na biosenzory využívající nanomateriály. Zatímco vědci z CATRIN do společného projektu vnesli své bohaté zkušenosti s přípravou 2D materiálů odvozených od grafenu, španělští spolupracovníci zúročili své schopnosti najít pro biosenzory konkrétní aplikace. Výzkumu se zúčastnili také odborníci z Federal University of Uberlândia v Brazílii. Právě tato země patří k nejvýznamnějším světovým producentům hovězího masa.

Vědci jsou přesvědčení o tom, že vzhledem k jeho vlastnostem je nový senzor DNA vepřového masa atraktivní pro další vývoj a komercializaci. Kromě toho otevírá cestu k vývoji citlivých a selektivních senzorických zařízení pro rychlé, jednoduché a spolehlivé monitorování čistoty masa, doplnila mluvčí CATRIN Martina Šaradínová.

Související články

Olomoucký kraj

Vicemistryně Evropy na kánoi Satková vyhrála anketu Král divoké vody

Vicemistryně Evropy Gabriela Satková vyhrála anketu Král divoké vody. Slalomářka, která sbírá úspěchy především na kánoi, hodnocení disciplín v peřejích ovládla s velkou převahou...

Kapela O5 a Radeček nahraje další vánoční koledu. Chystá se i na Českého slavíka

Šumperská kapela O5 a Radeček stejně jako v předchozích letech nahraje nové zpracování jedné z vánočních koled. Tentokrát si vybrala poprvé jiné hory než...

Highlighty týdne: Olomouc řeší proměny veřejných prostor. V Hanušovicích ruší Úřad práce

Která témata rezonovala olomouckou společností v uplynulém týdnu? To vám přináší oblíbená rubrika Highlighty týdne. Do výběru jsme zařadili nejčtenější a největší texty, které...

Začne výstavba úseků VRT na Přerovsku. SŽ investuje miliardy

O miliardu víc peněz bude mít v následujícím roce Správa železnic na obnovu trati. Přesněji jde o částku 62,7 milionu korun. Přes 39 miliardy půjde...

Nejnovější

Armáda přivezla provizorní lávky. Stát budou následující dva roky

Šest lávek v Jeseníku poničily zářijové povodně. Sedmá lávka "U Dalamánku" sice utrpěla vážné poškození, ale pracovníci technických služeb ji zvládli opravit. Město zažádalo...

VIDEO: Záchrana z výšky i hloubky. Hasiči-lezci cvičili na Dolní Moravě

Turisticky vytěžovaná destinace na Dolní Moravě se stala cílem posledního cvičení pro lezecké specialisty HZS Olomouckého kraje. Na nejdelším visutém mostě na světě i...

V Šemberce opět ožije Ježíškova alej. Stromky už se chystají

Šemberovu ulici v centru Olomouce letos opět ozdobí vánoční stromky. Smrky, které budou lemovat ulici, nazdobí děti z mateřských a základních škol, ale také...

Vicemistryně Evropy na kánoi Satková vyhrála anketu Král divoké vody

Vicemistryně Evropy Gabriela Satková vyhrála anketu Král divoké vody. Slalomářka, která sbírá úspěchy především na kánoi, hodnocení disciplín v peřejích ovládla s velkou převahou...

S architekty na procházku? Projděte si Hranice

Chcete si projít Hranice s odborným komentářem architektů? Vyrazte na komentovanou prohlídku s architektonickým manuálem okresu přerovského (AMOP). Procházka se koná už v sobotu...

Víno, ženy, zpěv. A nezapomenutelná atmosféra na Slavnosti vína 2024

Během pátečního večera NH Collection Olomouc Congress hotel doslova zářil! Konal se tu devátý ročník Slavnosti vína pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka...

SOUTĚŽ: Malé oči pro malé diváky. Metropol připravil animáky pro nejmenší

Na nejmenší diváky čeká v kině Metropol od neděle vlastní program. Po dva dny tady bude probíhat proběhne dětský festival s doprovodným programem pod...

Vánoce v Hranicích začínají v pátek. Přijede Davide Mattioli i kapela Buty

Letošní Vánoce v Hranicích na Přerovsku budou skutečně bohaté. Vánoční trhy začínají rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí, celý program začíná v pátek 29....