Vyhlášeným restauracím v Olomouci loni kvůli pandemii koronaviru a následnému dlouhodobému uzavření klesly tržby o miliony korun. Gastronomické provozovny sice čerpaly z vládního programu Antivirus dotace na vyplacené náhrady mezd svých zaměstnanců, dopady pandemie se ale výrazně promítly ve výsledku jejich hospodaření.
Například společnost Entree Gastronomy, která v Olomouci provozuje restauraci Entrée pod vedením šéfkuchaře Přemka Forejta, loni snížila tržby o 27 procent na 32,4 milionu korun ze 44,5 milionu korun v roce 2019. Hospodaření restaurace se podařilo udržet v černých číslech, ovšem zisk klesl z 3,3 milionu korun v roce 2019 na dva miliony korun.
„V roce 2020 došlo k poklesu tržeb z důvodu pandemie covid-19, kvůli které musela být dle vládního opatření provozovna uzavřena jak v jarních měsících, tak i koncem roku,“ stojí ve výroční zprávě restaurace Entrée, která loni zaměstnávala 35 pracovníků a z programu Antivirus obdržela dotaci 3,8 milionu korun.
Restaurace Entrée má zhruba osm desítek míst a od podzimu 2015 funguje v opravené budově bývalého Hodolanského divadla, která stojí v okrajové části Olomouce. Díky šéfkuchaři Forejtovi si získala renomé v tuzemsku a také za hranicemi Česka. Třicetičlenný personál měsíčně obslouží zhruba 2000 hostů. Přibližně 80 procent hostů restaurace Entrée pochází z tuzemska a pětina ze zahraničí.
Propad tržeb loni zaznamenala i firma Gastroland restaurants, která v olomouckém nákupním centru Galerie Šantovka provozuje restauraci Lobster Family restaurant specializující se na italskou kuchyni. Tržby této restaurace v roce 2020 klesly meziročně o 42 procent ze 49,6 milionu korun v roce 2019 na 29 milionů korun. Provozovatel Lobster Family restaurantu loni vykázal ztrátu 10,7 milionu korun po zisku 2,8 milionu korun v roce 2019.
Patronem restaurace Lobster Family restaurant v Galerii Šantovka je od jejího otevření v roce 2013 kuchař Roman Paulus, který v minulosti pro pražský hotel Alcron získal šest michelinských hvězd, V kuchyni Lobster Family restaurantu působili známí kuchaři Jaroslav Klár či Richard Klemeš. Akce v této restauraci pořádal Jan Punčochář. Nynějším šéfkuchařem je František Pospíšil.