Trojkřídlý dům na okraji Horního náměstí blízko Mahlerovy ulice toho zažil hodně. V současné době se v domě nachází restaurace Potrefená husa, ta zde ovšem nebyla vždycky. Historie tohoto domu je zajímavější, ať už počtem majitelů nebo využitím domu.
Vinárna i útulná pivnice
Nepřehlédnutelný dům s gotickými sklepy byl v 18. století přestavěn na barokní palác s monumentální fasádou s erbem domu Podstatských. První známý majitel byl v roce 1443 Mikuláš Zews. Na počátku 19. století zde pan Vavřinec Padovec otevřel vinárnu, poté se zde vystřídalo několik majitelů, ale oblíbená vinárna zůstala.
V roce 1869 se jako majitel uvádí Jan Englisch, který zde měl vinárnu a hospodskou živnost. Jeho nástupce se stal Jan Brejník, jeho hospoda se nazývala „Erste Pilsner Bierhalle“ a návštěvníci si zde mohli pochutnat na vynikajícím plzeňském pivu.
Po válce se zde zrodila Dietní jídelna
V roce 1946 zde pověřenec Ústředního národního výboru Bohumil Přikryl provozoval „Plzeňskou pivnici a restauraci“, v roce 1950 mu však byla živnost uzavřena. Na počátku 70. let budovu převzala organizace Restaurace a jídelny Olomouc a byla zde zřízena Dietní jídelna.
Kejklíř a Husa
Od roku 1997 se chodilo do hospody „U Kejklíře“. Budova byla po roce 1989 velice poničená, hlavně interiér a klenby. Název hospody byl odvozen od kočovných kejklířů, kteří k Olomouci vždy patřili. Návštěvníci si mohli pochutnat na tradičních českých pokrmech i pivu.
V současné době je zde pěkná restaurace „Potrefená husa“, na čepu lze nalézt Ostravar i Staropramen. Týdenní jídelní menu i minutková kuchyně jsou samozřejmostí. Dá se tu dobře najíst i napít, ale genius loci byste zde hledali marně. To ale vůbec nevadí, Olomouc nabízí více míst, které se za čas tolik nezměnily. A o těch si možná přečtete příště.