Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Olomoucký kraj

Základní stavební výroba v Olomouckém kraji do června vzrostla na 3,2 miliardy

Základní stavební výroba v Olomouckém kraji letos v prvním pololetí vzrostla o 5,3 procenta na 3,198 miliardy korun. Ve srovnání s ostatními kraji byl...

Celkové škody po povodních vláda odhaduje na 45 až 50 miliard korun

Celkové škody po zářijových povodních odhaduje vláda na 45 až 50 miliard korun. Více než polovina veškerých škod je na státním majetku, řekl dnes...

Počet turistů v kraji klesl. I kvůli povodním

V hromadných ubytovacích zařízeních v Olomouckém kraji se v 3. čtvrtletí ubytovalo 251 953 hostů, meziročně o 8,5 procenta méně. Procentuální pokles byl ve...

Hejtman žádá vládu o prodloužení stavu nebezpečí. Mohl by tak trvat do 12. prosince

Stav nebezpečí aktuálně platí na území Jesenicka a Šumperska. Hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) požádal vládu o jeho prodloužení kvůli efektivnější obnově zasažených území. Pokud...

Nejnovější

Základní stavební výroba v Olomouckém kraji do června vzrostla na 3,2 miliardy

Základní stavební výroba v Olomouckém kraji letos v prvním pololetí vzrostla o 5,3 procenta na 3,198 miliardy korun. Ve srovnání s ostatními kraji byl...

Hledaná dívka ze Šumperska se našla. Je zdravá a v pořádku

Policie pátrala od pátečního odpoledne po patnáctileté dívce ze Šumperska. Nevrátila se totiž ze školy domů. Podle policejní mluvčí Petry Vaňharové se ji už...

Mohelnice má novou městskou knihovnou, i s vybavením stála 80 milionů korun

Mohelnice na Šumpersku má novou městskou knihovnu, stavbaři ji budovali asi tři roky a stála zhruba 80 milionů korun. Bezbariérová stavba je na bývalém...

Sběr gastroodpadu se osvědčil. Teď se v Přerově zaměří na plasty

V Přerově se sběr gastroodpadu podle radnice ujal. Hodlají v něm tak pokračovat i v následujícím roce 2025. Krom kuchyňských zbytků se ale zaměří...

Slaví 30 let, slavit ale budou zákazníci. Velká narozeninová loupež je tady

Před třiceti lety začínali jako malý, odvážný hráč na trhu s IT a elektronikou. Od té doby prošla společnost T.S. Bohemia obrovskou proměnou, během...

Loni uháčkovali 197 hraček pro děti v nemocnici, letos jich bude víc. Háčkovací maraton...

Na začátku byl seriál Gilmorova děvčata a úraz syna, teď se koná už druhý ročník Háčkovacího maratonu, který pomáhá. Originální čtyřiadvacetihodinová akce, která sdružuje...

Kolotoč smrti nebo adrenalin na vysokém laně? Cirkus Alex míří do Olomouce

Už ve čtvrtek přijede Cirkus Alex do Olomouce. Chcete vzít děti na cirkusové představení? Pak vyrazte k sokolovně u tržnice, kde od 7. listopadu...

Vychází nové číslo AZ magazínu. Co v něm najdete?

Nové číslo magazínu Akce Zábava už je na stáncích. Přinášíme krátký přehled toho, co v listopadovém výtisku zjistíte. A to nejlepší? Na výdejních místech...