Zpravodajský report z Olomouckého kraje

KRUČÍ MI V BŘIŠE: Tvarůžky nebo syrečky. Kde jsou nejlepší?

Čekali jste na něj déle a možná ani netušili, že jej potřebujete. Ale už je tady. Další díl rubriky KRUČÍ MI V BŘIŠE se tentokrát zaměří na typickou pivní chuťovku, kterou ovšem nejspíš jinde než na Olomoucku nenajdete. Kam zajít za dobrými tvarůžky?

U Kuděje

Cena: 80,-

Hodnocení: 4 z 5 reportů

Tvarůžky jsou prostým jídlem, které při správném servírování může vaše chuťové pohárky navnadit, ale i znechutit. Pět zlatavých olympijských kruhů, ozdobených cibulí a sypaných sladkou paprikou se na vás usmívá v tradiční hospůdce U Kuděje u Čechových sadů. Nechybí kus másla a pozor! Ošatka plná krájeného chleba, což není standardem v jiných podnicích, kde dostanete přesný počet krajíců.

V případě syrečků od Kuděje platí naštěstí první varianta. Jedinou věcí, kterou jako hladový strávník zrovna neoceníte, je tuhost másla. Abyste si chléb dobře namazali, musíte chvíli počkat, protože obsluha nejspíš máslo zrovna vytáhla z lednice.

Personál ovšem u Kuděje kmitá a kromě olomoucké speciality najdete v místním jídelníčku další hospodské chuťovky, jako je tlačenka, či nakládaný hermelín. Bonusem jsou příjemné ceny, ochutnávka místních dobrot vás rozhodně nezruinuje. Udělujeme čtyři reporty.

zdroj: Olomoucký Report

Svatováclavský pivovar

Cena: 105,-

Hodnocení: 3 z 5 reportů

Nejdražší ze zkoušených variant, čtyři půlkrajíce a poprvé i zeleninová obloha, která nesestává jen z cibule. Tak by se dala shrnout naše zkušenost s tvarůžky ze Svatováclavského pivovaru.

Syrečky byly sypané červenou paprikou, kmínem a u zmiňované přílohy nechyběly dva druhy cibule. Hůř hodnotíme menší porci chleba, stejně jako u dalšího podniku se jednalo o pouhé dva krajíce, což nemusí stačit, zvlášť pokud máte více másla.


V minulých dílech jsme se zaměřili na párky v rohlíku, dozvěděli jste se i o tipech, kam zajít na polévku. Zaujaly vás i tipy na olomoucké kebaby.


U Václava si většinou musíte rezervovat stůl a bývá tady hlučno. Milá obsluha, která má přehled a nenechá vás čekat žíznivé vám ale stejně jako dobré jídlo tohle všechno vynahradí. Dáváme tři reporty.

zdroj: Olomoucký Report

Zkouška

Cena: 90,-

Hodnocení: 2 z 5 reportů

Zkouška je hospoda studentská, nejspíš podle toho také vypadala porce bílkovin na talíři. Ze všech podniků vypadalo servírované jídlo nejprostěji, což naštěstí neubralo na chuti. Ovšem dvě máslíčka hotelového balení, misky s kmínem a solí a pouhé dva krajíce chleba, vypadaly skoro uboze.

Porci alespoň zachraňují skutečně tvarůžky, těch je pět a narozdíl od předchozích podniků mají větší šířku, podobně jako při koupi v běžném supermarketu. Cena jedné porce je také příznivá, za 90 korun si tady třeba právě studenti mohou dát i něco jiného, než těstoviny nebo kebab odvedle.

Návštěvníka potěší i větší výběr piv, kterými může tvarůžky spláchnout a příjemná obsluha. Chybějící cibuli u syrečků ale nic z toho nedorovná. Dáváme dva reporty.

zdroj: Olomoucký Report
Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...