Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Pro jahody si přiletěl zákazník i vrtulníkem. Samosběr začne do 14 dnů

Kousek od Olomouce leží Skrbeň, obec, která by s trochou nadsázky mohla mít ve znaku jahodu. Na skrbeňské jahody se čekají fronty, a tak jsme s Olomouckým Reportem zjišťovali, kolik práce stojí v cestě od sazenice až po ovoce na jídelním stole? Na kolik letos jahody vyjdou a jaký je zájem o samosběr?

Na skrbeňském statku mě vítá Marcel Špaček. „Každá jahodárna to má nastavené trochu jinak a za dobu, kdy existují, si asi každá našla svou klientelu. Když jim vyhovuje naše nabídka, vrací se zákazníci k nám a nedají na nás dopustit,“ vysvětluje agronom společnosti Solagro. Společně se přesouváme na pole, kde už za pár dní budou sbírat jahody zákazníci.

Přicházíme na plochu, která je připravená na sběr jahod v příštím roce. „Na podzim se plocha zorá, na jaře se nachystá, půdu prokypříme, aby byla mělká a měkká. Sazenice nám dojely zhruba před měsícem, mají kolem 20 centimetrů,“ popisuje Špaček a pokračuje: „Na tuhle plochu máme 65 tisíc sazenic a sadíme strojem, kterému říkáme babosed. Má čtyři kola, čtyři sedačky, na kterých sedí čtyři ženské, které cvakají jednu sazenici za druhou, zatímco traktor jede pomalu rovně.“

Sazenice si skrbeňská jahodárna objednává v zahraničí. Aktuálně mohou zákazníci ochutnat ve Skrbeni dva druhy jahod, třetí druh zkouší Solagro na příští sezonu. „Jahoda vyroste, vykvete, my chodíme a kvítky stříháme, aby letos nezaplodily. Jahoda naroste, trochu zesílí a příští rok na jaře budeme mít první sklizeň,“ ukazuje na jahody agronom. „Během roku se to zatáhne, řádky se zacelí, během roku ještě plečkujeme, aby jahody rostly v řádku a neroztahovaly se do stran. Máme tři odrůdy, letos zkoušíme jednu novou a dvě stálice,“ popisuje celoroční práci, která pak nese červené plody, za kterými jezdí zákazníci z Olomoucka i vzdálenějších koutů republiky.

Přiletěl i vrtulník

Tady máme parkoviště pro sběrače, loni sem přiletěl i vrtulník. Pán si přiletěl nasbírat jahody,“ říká mi Marcel Špaček, zatímco se přesouváme na další pole, kde už je část jahodníků zasypaná slámou. Slámu rozhazuje traktor, pak se ovšem musí ručně zapravit do řádků. „Ideální je slámu dát ve chvíli, kdy má jahoda jen květy, ne plody, takže teď je ideální čas,“ vysvětluje Špaček s tím, že slámu používají v jahodárnách používá, protože ve chvíli, kdy přijde déšť, dá se po slámě chodit. Zároveň jahody nejsou od bahna a dají se lépe sbírat.

Samosběr začne do čtrnácti dnů

Podle Špačka se první sběrači mohou na jahody těšit do čtrnácti dnů. „Sezona samosběru pak při dobrých podmínkách trvá pět týdnů. Rekord je šest, ale v půlce července už jsou lidé na dovolených, tady jsou pařáky. Je to spíš na škodu, lepší je čtyři až pět týdnů, jahody postupně dozrávají a je jich dost,“ popisuje agronom.

Cena skrbeňských jahod letos stoupne. Za kilo posbíraných jahod zaplatili loni dali zákazníci 75 korun. „Budeme lehce zdražovat, ale finální cenu ještě nevíme. Cenu řešíme vždy s majitelem před zahájením sezóny, teď už se u silnic jahody prodávají klidně za 180 korun a lidi to jsou ochotní zaplatit. Bojujeme hodně s polskými jahodami, ty nás trochu zaplavují a dozrávají dřív. My máme pár hektarů, oni jich mají stovky. Chuťově jsou přitom horší, nemají ty podmínky, jako my,“ odpovídá Špaček na otázku konkurence a ceny.

Jakmile skončí samosběr jahod, práce na polic pro skrbeňské zemědělce zdaleka nekončí. „Nemáme jen jahody, jsme také zemědělský podnik. Zaseje se sem obilí, jak skončí jahody, pomulčuje se plocha, zruší se výsadba, pozemek zarovná a v srpnu, září můžeme osít jinou plodinu. Dáváme pšenici, ječmen,“ říká agronom s tím, že málokdo ví, že Solagro pěstuje i jiné plodiny, než právě vyhlášené jahody.

A jací jsou místní zákazníci? „Lidé si zvykli chodit i během týdne, tak se netvoří fronty a nájezdy jako o víkendech. Snažíme se fronty zkrátit, otevíráme další stánky tady na poli,“ popisuje Špaček. „Lidé už dneska sbírají větší množství, když vidí, že jde o české jahody. Máme i zákazníky, kteří si přijedou natrhat 20, 40 kilo. S jahodami je práce od jara do podzimu, ale lidé už to dovedou ocenit,“ chválí agronom.

Pokud si lidé nechtějí přijít sami nasbírat jahody, jsou pro ně v Olomouci čtyři prodejní stánky, kde si mohou jahody koupit. „Část plochy máme pro naše sběrače, v Olomouci máme čtyři stánky a zvažujeme pátý, kde si část své produkce sami prodáváme. Lidé jsou na naše jahody zvyklí, udělají si výlet z Ostravy, z Brna a vezmou to i k nám na jahody,“ uzavírá Marcel Špaček.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...