Na sedm desítek pokut v celkové výši 210 tisíc korun rozdali v Olomouckém kraji za uplynulé čtvrtletí hygienici při kontrolách stravovacích zařízení. Zaměřili se nejen na restaurace, ale i stánky s občerstvením a školní jídelny. Sankce padly především za porušení zásad hygieny či kvůli trvanlivosti potravin. V případě jídelen zaznamenali odborníci častá překročení koncentrace soli, informovali dnes zástupci olomoucké krajské hygienické stanice. V porovnání s prvním čtvrtletím tohoto roku padlo ve druhém kvartále pokut méně.
Hygienici od dubna do konce června provedli celkem 420 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. „Mezi nejčastěji zjišťované nedostatky na úseku potravinového práva patřilo porušení zásad provozní hygieny, podmínek pro skladování potravin a nedodržení data použitelnosti, minimální trvanlivosti potravin. Za zjištěné nedostatky bylo uloženo celkem 71 pokut v úhrnné výši 210 tisíc Kč. Za první polovinu roku 2023 bylo celkem provedeno 850 kontrol, kdy za zjištěné nedostatky bylo uloženo 172 pokut v úhrnné výši 397 tisíc korun,“ uvedli hygienici v dnešní tiskové zprávě.
Hygienici se během kontrol zaměřili převážně na na stravování v provozovnách s přístupem široké veřejnosti, kam z celkového počtu 420 kontrol zamířili ve 309 případech. „Přičemž 109 kontrol – 35 procent – bylo zaměřeno na provozovny stravovacích služeb v turisticky významných lokalitách a 61 kontrol – 20 procent – na stánky s občerstvením,“ doplnili hygienici.
V zařízeních školního stravování provedli hygienici během uplynulého čtvrtletí 94 kontrol, z toho v 78 případech navštívili školní jídelny včetně vývařoven a výdejen a v 16 případech ostatní stravovací služby pro děti, nezapsané v rejstříku škol a školských zařízení. „V 18 školních jídelnách bylo v uvedeném období v rámci kontroly provedeno také orientační stanovení koncentrace soli v polévkách, kdy v osmi případech byla zjištěna zvýšená koncentrace soli a v devíti případech vysoká,“ uvedla krajská hygienická stanice.
Hygienici během června v kraji také namátkově kontrolovali výrobce zmrzlin. Již minulý týden uvedli, že téměř polovina v červnu kontrolovaných vzorků zmrzliny v Olomouckém kraji nevyhověla požadovaným hygienickým limitům, které se týkají přítomnosti nežádoucích bakterií rodu Enterobacteriaceae. Hygienici v červnu v regionu odebrali 16 vzorků zejména točených zmrzlin a hygienické limity ohledně Enterobacteriaceae nesplnilo sedm z nich. V terénu narazili i na případy porušení zásad provozní hygieny. Za zjištěné nedostatky hygienici uložili prodejcům zmrzliny pokuty v celkové výši 12 tisíc korun.