Olomouc se v pátek a sobotu 18. a 19. června dočká ve chválkovické sokolovně opravdu jedinečného festivalu. Uskuteční se zde totiž premiérový ročník Moravské vernisáže piva (MVP), na které se představí 25 předních moravských minipivovarů s více než padesáti druhy piv. Vedle již známých a oblíbených pivovarníků z olomouckého okolí se ve Chválkovicích bude čepovat například i pivo z celosvětově nejoceňovanějšího pivovaru.
„Pivo je ušlechtilý nápoj a festival, kde nebude jen pouhým doplňkem k ostatnímu programu, si jednoznačně zaslouží,“ říká ředitel Moravské vernisáže piva Filip Harviš. Akci podobných parametrů, kde se vše točí kolem piva, hanácká metropole podle něj ještě nikdy nezažila.
Kondici piva bude mít pod palcem druhý z trojice pořadatelů Jiří Gregor. „Povedlo se sehnat ty nejlepší možné výčepy a budeme mít také nachlazené sudy. Navíc jsme zajistili, že přímo v sokolovně bude probíhat profesionální sanitace skla,“ prozrazuje Gregor festivalové fígle, jak dosáhnout co nejlepšího výsledku.
Pečlivě vybrané pivovary z celé Moravy a Slezska
Pečlivý výběr finálního festivalového menu sestavoval dohromady Matúš Krátky, majitel olomoucké pivotéky Pivní ráj. Půjde například o piva ze Svatého Kopečku, prostějovského Axiomu, brněnského Sternu či Mazáka z Dolních Bojanovic.
Naši sportovně pivní manageři Matúš Krátky a Filip Harviš vybrali tuhle nominaci. Co vy na to? Axiom Brewery Pivovar…
Zveřejnil(a) Moravská vernisáž piva dne Pondělí 24. května 2021
Největší vzácností pak bude produkce mikulovských Wild Creatures, podle populární aplikace Untappd celosvětově neoceňovanějšího moravského pivovaru. „Jejich proslulá spontánně kvašená piva jsou českým unikátem. V Olomouci se díky MVP objeví poprvé na čepu, dosud byla k dostání pouze v lahvích,“ upozorňuje Matúš Krátky.
„Můj tajný tip je čokoládovo-kokosový stout z opavské Nové sladovny. Měl jsem ho přímo z tanku a byl božský,“ rozplývá se Krátky. Při výběru piv se snažil obsáhnout velké množství stylů, nicméně vsadil také na poctivou porci ležáků, jimiž Morava vyniká. „Cílem byla kvalita a pestrost. Tak, aby si každý vybral a mohl si MVP vychutnat,“ dodává.
Dojde také na přednášky pivovarnických expertů
Hlavním tahákem doprovodného programu budou přednášky expertů z pivovarnického světa, jako bude například senzorické poznávání pivních vad pod taktovkou Davida Jandy a jeho sady Snifair. „Naučíte se rozeznat a pojmenovat nejčastější chyby pivovarníků. Zjistíte, co znamená, když cítíte z piva máslo, kukuřici nebo třeba dětské zvratky,“ povídá ředitel festivalu Filip Harviš.
Vstupenky na nový olomoucký degustační festival jsou již v prodeji za 250 korun na celou akci. Jednodenní vstupenka stojí 150 korun. Festival se uskuteční v areálu sokolovny v Olomouci-Chválkovicích v pátek a sobotu 18. a 19. června. „Na pátek prodáváme 500 lístků, to samé platí pro sobotu. Rychle mizí, věříme, že budeme mít vyprodáno,“ dodává Filip Harviš s tím, že festival proběhne plně v souladu s aktuálními vládními opatřeními.