Amuse bouche neboli „potěšení pro ústa“ je jedinečná možnost, jak do maličkého kousku jídla vložit maximum kuchařského umění a rafinovanosti. Toto umění, ale i další originální postupy v kuchyni představí v sobotu 14. října v olomoucké galerii Šantovka držitel tří michelinských hvězd a velká celebrita mezi šéfkuchaři, Jacob Jan Boerma z Nizozemska. Můžete přijít ochutnat!
Kombinací píle, přesvědčení a talentu se už v pětadvaceti letech dopracoval k první michelinské hvězdě. Během dvaceti let pak tento charizmatický chef získal takové hvězdy hned tři. V sobotu bude on sám hvězdou gastronomické části oslav desátých narozenin Galerie Šantovka.
Jeho umění mohou zájemci sledovat na indoor stage v Šantovce. Jacob Jan Boerma představí live cooking show v ideálním čase před polednem, tedy od 11:30 do 12 hodin. Veřejnost dostane šanci vyzkoušet stovku malých, ale skvělých ochutnávek jídla, koncipovaných jako amuse bouche. Vyznavači vysoké gastronomie se mohou těšit na cauliflower with piccalilli, nutmeg, parmesan a lemon.
Zásadním podnikem pro kariéru Jacoba Jana Boermy byl jeho De Leest ve Vaassenu. Boermovo umění i renomé ovšem během let zdobilo i další věhlasné podniky jako je The White Room, ‚t Laurierblad či De Bokkedoorns. Působil nejen v rodném Nizozemsku, ale také v Belgii či Velké Británii, momentálně je slavný jeho podnik Smaak v japonské Yokohamě. První michelinskou hvězdu získal už půl roku po otevření podniku De Leest v roce 2002, druhou v roce 2006 a třetí přidal v roce 2013. Při nedávné návštěvě Česka s potěšením ochutnal i Olomoucké tvarůžky. „Ten sýr byl skutečně úžasný,“ řekl při vysílání TV Nova slavný šéfkuchař Boerma.