Gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále. Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu slibuje gurmánské zážitky i program plný zábavy. V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoní olomoucké Horní i Dolní náměstí.
Druhý dubnový víkend trefíte do centra Olomouce už z dálky. Navede vás totiž specifické aroma Olomouckých tvarůžků. Horní i Dolní náměstí zaplní několik desítek stánků s tvarůžkovými pokrmy, ale i s tradičními regionálními výrobky a produkty. Na hlavním pódiu na Horním náměstí se během víkendu vystřídají známé hudební hvězdy, jako je Petr Bende nebo skvělý Rock & Roll Band Marcela Woodmana, a zatančí a zazpívají také folklorní soubory. Dolní náměstí bude patřit divadelním představením pro děti, koncertům základních uměleckých škol, klauniádě na chůdách či dechberoucí fireshow.
V hlavní roli tvarůžky
Olomoucký tvarůžkový festival je každoročně přehlídkou originálních pokrmů z tohoto specifického moravského zrajícího sýra s typickým aroma. I letos se proto můžete těšit na desítky prodejců, kteří nabídnou nejrůznější varianty tvarůžkových zákusků, burgery či pomazánky. Budete mít možnost nakoupit si tvarůžky různých tvarů a příchutí a chybět nebude ani originální stánek se suvenýry. „V Tvarůžkovém obchůdku si budou moci návštěvníci vybrat například veselá trička, plechové hrnky i oblečení pro nejmenší děti. Chybět samozřejmě nebude ani oblíbená tvarůžková pralinka,“ vyjmenovává Jitka Lučanová, vedoucí Informačního centra Olomouc, které pro letošní ročník festivalu připravilo také několik novinek v podobě dárkových předmětů s folklorní tematikou a v barvách Olomouckého tvarůžkového festivalu.
Soutěž kuchařů o titul Tvarůžkového krále
Pokrmy z tvarůžků připraví i zástupci nejlepších restaurací z celého Olomouckého kraje a šest z nich se dokonce utká o titul Tvarůžkového krále. V souboji kuchařů změří své síly Petr Heneš z Long Story Short Eatery & Bakery, Tomáš Hochla z restaurace hotelu Central Park Flora, Michal Duračka z restaurace Asado grill, Lukáš Velšmíd z Bistra Nro 66 a restaurace Bělecký Mlýn, Roman Paulus z Bistra Paulus a Tomáš Juřík z Bistra Helen. Ti během festivalu předvedou své umění na hlavním pódiu na Horním náměstí.
„Každý ze soutěžících kuchařů uvaří v rámci cooking show vlastní tvarůžkový recept, který budou moci návštěvníci ochutnat v prodejních stáncích. Poté vyberou kuchaře, od kterého jim nejvíce chutnalo, a označí jej na hlasovacím lístku. Kuchař, který dostane nejvíce hlasů, získá titul Tvarůžkový král 2024,“ přibližuje průběh soutěže Karin Vykydalová, vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu a dodává, že hlasovací lístky budou navíc slosovatelné, takže pokud na sebe návštěvníci zanechají kontakt, zařadí se do slosování o víkendový pobyt v Olomouci pro dvě osoby.
Olomoucký tvarůžkový festival je jednou z největších akcí v historickém centru města, kterou si nenechají ujít místní ani turisté. Letos se koná již posedmé a rok od roku se těší stále větší oblibě. „V loňském roce přivítal festival více než dvacet tisíc návštěvníků nejen z Čech, ale i ze zahraničí, a prodalo se na něm rekordních sedm tun tvarůžků. Věřím, že letošní sedmý ročník bude neméně úspěšný,“ shrnuje náměstek primátora Viktor Tichák.