Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Tři roky s Reportem: Z praxe se stala brigáda. A pak už byli součástí redakce

Olomoucký Report slaví tři roky od svého vzniku. Po celý květen se tak můžete začíst do seriálu, který pro vás redakce ke svým narozeninám sestavila. Nahlédněte s námi do historie, zjistěte, které články měly největší úspěch a zavzpomínejte na starší členy naší redakce. 

Zatímco v prvním díle jsme se zaměřili na současnou redakci, dnes si připomeneme bývalé spolupracovníky a jejich texty. Olomoucký Report se věnuje praktikantům z řad studentů, pro tento díl jsme proto oslovili právě je a bývalé členy redakce, kteří Report před třemi lety pomáhali zakládat.

Tomáš Achilis

Přestože jsem do Olomouckého Reportu docházel jen asi dva měsíce, na mé novinářské začátky v teple tohoto newsroomu vzpomínám moc rád. Lýdiino bystré editorské oko, Jendův skvělý hudební vkus a občasná návštěva Toma Gottwalda z Rádia Haná – to všechno v přátelské atmosféře redakce v srdci Olomouce.

V mém prvním článku pro Report jsem psal o hřbitově, praxi jsem pak končil zprávou o dětském hřišti. To hřiště z posledního článku nemohlo mít pískoviště. Nemělo to žádnou pohádkovou nebo alespoň poetickou příčinu – v oblasti se vyskytovali bezdomovci, a tak pískoviště jednoduše zamítla hygiena. Těší mě, že je Olomoucký Report mimo jiné takovým pískovištěm pro začínající novináře. Přeji mu proto mnoho dalších profesionálně zpracovaných textů s víceméně pozitivními tématy.

Matěj Vrba

Pořád Report sleduju na Facebooku a Instagramu a sem tam si něco přečtu. A když se takhle zpětně koukám, tak mi vlastně přijde hustý, že jsme mohli být u rozjezdu nového deníku pro Olomoucký kraj a nějak nastartovat celý ten projekt.

Marie Mazáková

Jsem studentka Etiky v médiích a v Olomouckém Reportu jsem absolvovala akademickou praxi. Na Report jsem narazila náhodně na Facebooku, v té době už měl zhruba okolo 30 tisíc příznivců. I mě upoutala jeho pozornost, na první pohled pestré barvy, pěkný design, po hlubším pátrání se mi zalíbila pohotovost redaktorů, aktuálnost článků a zpravodajství, ale také publicistická činnost mladých novinářů.

Když jsem přemýšlela, kde se o praxi budu ucházet, Report pro mě byla volba číslo jedna. A podařilo se. Nejen, že jsem získala plno nových zkušeností, psala opravdové články (doteď si pamatuji radost z prvně publikovaného textu), vedla rozhovor, nebo se zúčastnila tiskové konference, navázala jsem i příjemné vztahy s redaktory.

Jsem ráda, že vedoucí mých praxí byla přívětivá, přátelská a zapálená (šéf)redaktorka. Až později po skončení praxí jsem se dozvěděla, že jsem byla její první praktikantka. Za tuto zkušenost jsem vděčná, osahala jsem si náplň novinařiny, poznala fungování redakce a posunula své hranice zase o něco dále. Dodnes je pro mě Report hlavním zdrojem informací o aktuálním dění Olomouckého kraje.

Johana Snášelová

Olomoucký Report je pro mě tím nejatraktivnějším zpravodajstvím z Olomouckého kraje. Mám aktuální přehled o tom, co se kde děje, a navíc mi poradí, kam vyrazit na výlet. V rámci dvouměsíční praxe jsem měla možnost se seznámit s prostředím redakce a plně se zapojit do jejího chodu. Díky dynamické atmosféře jsem si odnesla nejen spoustu zkušeností, ale především skvělých zážitků, na které budu s radostí vzpomínat. Doporučila bych ho všem, kteří chtějí být v centru olomouckého dění. 

Adriana Oboňová

Olomoucký Report jsem znala, ale nějak zvlášť jsem mu nevěnovala pozornost. Po měsíci intenzivní praxe v Olomouckém Reportu, ho nyní čtu denně, a to hlavně skrze sociální sítě, které mi poskytují rychlé info o dění na Olomoucku. I díky skvělému přístupu Lýdie, která byla profesionální, trpělivá a především přátelská, se Olomoucký Report stal mou srdcovkou. Na vlastní kůži jsem si totiž zažila, že to v OR dělají dobře!

Tereza Červenková

Za novinářskou praxi v Olomouckém Reportu jsem dodnes vděčná. Mohlo by se zdát, že tato malá redakce je vhodnou příležitostí, jak nevyjít ze své komfortní introvertní zóny a někam se „zašít“. Ukázalo se však, že šéfredaktor Honza má nekompromisní žurnalistický harmonogram, který mě nakonec, bohudík, donutil tuto zónu opustit. Bylo znát, jak moc jemu i všem, kteří se na chodu Reportu podílí, záleží na odvádění profesionální a vysoce kvalitní práce. Reportu k jeho 3. narozeninám přeji hodně štěstí, úspěchů a mnoho dalších oslav výročí!

Lea Gentric

Jako studentka Žurnalistiky na FF UP jsem v rámci studia absolvovala povinnou stáž. Vybrala jsem si Olomoucký Report. Jelikož jsem v Olomouci vyrostla a nyní tady studuji, byl pro mě Report skvělá volba. Stáž v něm mi dala nahlédnout do fungování regionálního média a pomohla mi rozvinout mé novinářské schopnosti a znalosti. V Reportu se mi líbil především mladý a aktivní kolektiv v redakci. Líbí se mi, že přináší zprávy z mého města a jsem tak díky němu v obraze o aktuálním dění, dozvím se o kulturních akcích či problémech ve městě.

Kryštof Lášek

Olomoucký Report sleduji od doby, kdy jsem nastoupil na vysokou školu. Informace o dění v kraji, natož přímo ve městě, tedy mém novém bezprostředním okolí, jsem se z celorepublikových médií nedozvěděl. Takže brzy jsem se naučil koukat na Report, ať už mě zajímalo, co se děje na radnici, nebo co to vidím za stoupající kouř. Navíc jsem mě tu možnost chvilku se podílet na fungování redakce v rámci praxí a jsem tak rád, že jsem nahlédl pod pokličku toho, jak funguje regionální médium od výběru témat, shánění informací až do výsledné podoby článků na webovkách. Jsem rád, že se mi Lýdie i Jan hodně věnovali a nebyl jsem tak odkázaný se se svou prací prát sám.

Josef Prášek

Byl jsem u zrodu Olomouckého Reportu a vzpomínám doteď na skvělý kolektiv mladých lidí i sbírání nových zkušeností. Nejvíce mě bavilo, když jsem mohl vyrazit do terénu a po Olomouci fotil, natáčel nebo sbíral názory společnosti. A samozřejmě sport! Jsem moc rád, že jsem mohl být dříve součástí tohoto projektu, i proto bych popřál Reportu hodně štěstí a mnoho úspěšných let nejen na mediálním trhu.

Adéla Sobotíková

Do Reportu jsem přišla na praxi, jenže z praxe se stala brigáda a já byla součástí redakce déle. Jsem za to moc ráda, že jsem právě v Reportu mohla nasbírat první zkušenosti a zjistila, jak to ve zpravodajství funguje. Prožila jsem zde své první tiskovky a podívala jsem se na zajímavá místa, jako třeba na olomouckou záchytku v rámci rozhovoru. Reportu přeji vše nejlepší, spoustu zapálených členů redakce a spokojené čtenáře. 

Jaroslav Zahrádka

 Když jsem letos na jaře sháněl měsíční praxe, spolužáci mi radili, abych zkusil Report. Původně jsem k tomu byl trochu skeptický, protože Report tvoří regionální zpravodajství a já jsem ze středních Čech, ale musím říct, že i ten měsíc byl opravdu fajn a jsem rád, že jsem mohl absolvovat praxe zrovna v Reportu.

Ze začátku jsem byl hodně nervózní, ale když potom člověk pracuje v příjemném přátelském prostředí, tak ho ty „povinné školní“ praxe vlastně celkem baví. Navíc jsem nabral důležité zkušenosti. Například na začátku dubna jsem titulky moc psát neuměl. Teď si myslím, že bych se to mohl třeba v budoucnu naučit. Současně mi díky praxi také došlo, jak je regionální zpravodajství důležité a jak opravdová novinářská práce vypadá. A ujistil jsem se opět, že je to vážně to, co bych chtěl jednou dělat.

Natálie Jebavá

Praxe v Olomouckém Reportu byla mou první větší zkušeností s opravdovou novinařinou. Dostala jsem se k zajímavým tématům a lidem, ale také jsem se učila vycházet ze své komfortní zóny. Redakce je sice malá, za to její redaktoři jsou zapálení a pracovití lidé, kteří dokážou zachovat chladnou hlavu i ve vážných situacích. Myslím, že Report má svým čtenářům co nabídnout, protože se snaží pokrýt všechna důležitá a zajímavá témata z celého Olomouckého kraje. Na své si tak přijde každý, ať už se zajímá o dopravu nebo třeba o tipy na výlet.

Jiří Panák

Součástí Reportu jsem se stal před rokem a půl jako naprosto nezkušený v oboru, od té doby vnímám obrovský posun v práci své, i svých kolegů. Máme skvělou možnost sdílet se čtenáři věci jako by byli na dotek, ať už se jedná o témata hýbající celým regionem s dosahem na celou republiku, nebo perličky pro malý okruh lidí. To, že jsme čtenářům skutečně na dotek dokazují i akce, kterých je Report součástí (namátkou zimní punčování).

Zaměřuji se především na sportovní události a minulost v Olomouci. Čtenářům tak mohu popsat přesně dění na hřišti, nebo přinést rubriku o tématu, co by v dané sekci nemělo být opomenuto.

Reportu patří obrovské poděkování za příležitost, díky níž jsem mohl vyzpovídat věhlasné a charismatické osobnosti napříč olomouckou i jinou sportovní smetánkou. Obrovský respekt a dík také patří Lydušce s Honzou, kteří z klenuté místnůstky na Blažejském náměstí mají dosah k velkému množství lidí.

Jiří Masničák

Sportovní žurnalistiku jsem začal dělat čistě ze srdce, jako fanoušek. Když mě oslovil Report, byla to pro mě první šance v tomto oboru prorazit. Jsem za to nesmírně vděčný, protože jsem si mohl zkusit skutečnou novinařinu, a to v oboru, který mě zajímá a baví.

Report je dle mého médium s velkým potenciálem. Otevírá témata, která nejsou příliš známá, avšak je dobré o nich mluvit. Zároveň může čtenáře poučit o historii města a ukázat věci, které čtenář (např. já) neznal. Proto jej rád a často sám čtu.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...