Na 120 kilo těsta, 80 plechů buchtiček, 320 litrů vanilkového krému, 800 pořádných porcí. Tak taková čísla mají na kontě kuchaři z Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL).
„Buchtičky patří k nejoblíbenějším sladkým pokrmům u nás a ty, na kterých si můžou pochutnávat strávníci v zaměstnanecké jídelně, jsou excelentní, jako od maminky,“ hodnotí výkon kuchařů FNOL na svém webu. Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem jsou náš unikát.
„Jídelnové šodó z našich jídelen totiž s opravdovým šodó nemá moc společného. Původní francouzské šodó je totiž vlastně horká pěna, na jejíž přípravu jsou nezbytné žloutky, cukr a bílé víno,“ uvedla fakultní nemocnice na svém webu. I tak ovšem jídlo všem ve FNOL chutná.