S příchodem teplého počasí přichází hojné využívání venkovních zahrádek. S tím je samozřejmě spjaté venkovní občerstvení a čerstvá jídla připravovaná na místním grilu. Jednou z ikonických pochoutek pro Olomoucký kraj jsou ryby opékané na klacku.
Odkud přesně pochází oblíbená pochutina na Hané není jasné. Pravděpodobně byla předloha pro hanáckou pochutinu německá „steckerlfisch,“ která pochází z Bavorska. Právě tam je opékaná ryba napíchnutá na špejli oblíbenou součástí pivních zahrádek. Krom makrely se tak připravuje také pstruh.
Na Hané makrely patří mezi neodmyslitelnou součást léta, a tak není divu, že se pravidelně sociální sítě plní dotazy na aktuální rybí nabídku hospod. Přinášíme proto přehled, kam si zajít na makrelu v Olomouci i dalších městech.
Hospoda U Kamzika Bohuňovice
Hospoda na Hřišti, Bohuňovice
Restaurace U Anči, Olomouc
Hospůdka Na Sokoláku, Olomouc
Hospůdka Na Hřišti, Štarnov
Hospůdka Černá cesta, Olomouc
Hospůdka na fotbalovém hřišti, Blatce
U Rudolfa, Mrsklesy
Hotel Zámek, Velká Bystřice
Na Srdéčku, Ludmírov
Hostinec hřiště Slavonín, Olomouc
Pohostinství Dalas, Uničov