Společnost A.W., která v Lošticích na Šumpersku vyrábí olomoucké tvarůžky, plánuje v příštích čtyřech letech investovat až 700 milionů korun do stavby nové továrny. Firma díky této investici zvýší svoji výrobní kapacitu o 70 procent, a pokryje tak rostoucí poptávku po zrajícím sýru s nezaměnitelným aroma. Stavbu továrny vybavené automatickými linkami a skladovacími prostorami chce zahájit v roce 2026 u příležitosti 150. výročí svého založení. Stavba nového provozu má zabrat nejvýše dva roky. Řekl to generální ředitel firmy A.W. Michal Pavelka.
„Pro stavbu nové továrny jsme se rozhodli kvůli rostoucí poptávce po olomouckých tvarůžkách z Česka i zahraničí, kterou v nynějších výrobních prostorách v centru Loštic už nejsme schopni uspokojit,“ uvedl Pavelka. Nový závod si vyžádá investici 500 milionů korun až 700 milionů korun a jeho areál v okrajové části Loštic zabere plochu 50 tisíc metrů čtverečních, z toho na zastavěnou část připadne až 10 tisíc metrů čtverečních. Podnik bude moci ročně vyrobit 3 800 tun tvarůžků. „Vyšší produkci chceme uplatnit v Česku, ale i na zahraničních rzích. Více tvarůžků plánujeme exportovat do Polska, Maďarska a na Slovensko. Zároveň zamýšlíme zahájit dodávky do Rakouska a Německa,“ dodal Pavelka.
Firma A.W. si nechala zpracovat technologickou studii, díky které její vedení získá jasnou představu o tom, jaké a kolik výrobních linek bude v nové továrně potřebovat instalovat a jak početnou obsluhu si vyžádají. „Následně se pustíme do přípravy projektu pro územní rozhodnutí a stavební povolení. Čeká nás také výběrové řízení na generální dodavatele stavební části i technologií,“ podotkl Pavelka, podle kterého odborníci už připravují napojení areálu průmyslové zóny na inženýrské sítě a vybudování přístupových komunikací.
Do nové továrny se přestěhuje výroba z centra Loštic, kde nyní pracuje více než stovka lidí. Kolik jich bude zaměstnáno v nové továrně, ukáže podle ředitele technologická studie. Továrna bude mít větší podíl automatizace, takže bude nutné rekvalifikovat některé zaměstnance. „Stávající provoz v centru Loštic má charakter potravinářské výroby, kterou se budeme snažit zachovat. Nabízí se tam například produkce nakládaných tvarůžků a dalších potravinářských specialit, při jejichž výrobě se používají tvarůžky. Neuvažujeme o tom, že bychom tento provoz prodali nebo přestavěli na něco jiného. Také naše muzeum a prodejna zůstanou na svém místě,“ řekl Pavelka.
Firma A.W. v Lošticích ročně vyrobí více než 2 tisíce tun tvarůžků. Většinu produkce prodá v ČR. Loni meziročně zvýšila obrat o 2,2 procenta na 419 milionu korun a zaměstnávala 180 pracovníků. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.