Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Ve dvou třetinách Hanušovic funguje elektřina. Na Jesenicko dorazilo 18 tun humanitární pomoci

Voda z řeky Moravy zaplavila olomoucký Chomoutov. Na Jesenicku se řeší humanitární pomoc, na jihu kraje jsou zalité i lesy. Vláda i krajské zastupitelstvo projednávaly poskytnutí pomoci zasaženým regionům. Olomoucký Report pro vás sledoval dění online i v úterý. Pondělní souhrn najdete zde.

20:30: Policisté i záchranáři stále hledají seniorku z Kobylé nad Vidnávkou. „Na Jesenicku dnes proběhla pátrací akce po seniorce z Kobylé nad Vidnavkou, která se pohřešuje od neděle 15. září. V hůře přístupném terénu jsme využili čtyřkolky. Pohřešovaná zatím nalezena nebyla,“ uvedla Policie ČR na sociální síti X s tím, že zítra budou policisté v pátrání pokračovat, tentokrát v širším perimetru. Mezi dalšími pohřešovanými je i trojice osob, které v sobotu sebrala rozbouřená řeka Staříč v obci Lipová-lázně.

18:40: Sbírka materiální pomoci, kterou vyhlásilo město Šumperk, byla úspěšná a dále pokračuje. První materiál ze sbírky už dorazil do postižených obcí, a to do Hanušovic, Rudy, Loučné, Petrova, Rapotína a do Vikýřovic. Oznámilo to město Šumperk na sociální síti Facebook.

Teplárny Přerov zajišťují potřeby zákazníků bez omezení, aktuálně je v provozu plynový kotel. „Připravujeme nájezd multipalivového kotle na biomasu a tuhá alternativní paliva,“ řekl Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie.

Navzdory kulminaci řeky Moravy je situace v teplárenských zdrojích stabilní, i díky preventivním opatřením, která byla realizována. „Parovody v Olomouci se daří odčerpávat, takže dodávky nebudou ohroženy,“ říká Kamil Vrbka.

Olomoucká krajská hygienická stanice připomněla, jak se chovat po povodni:


Základem jsou čisté ruce. Myjte si je často a pečlivě pitnou vodou a mýdlem, utírejte do jednorázových papírových ubrousků. Při styku s infekčním materiálem vydezinfikujte suché ruce nejlépe přípravkem s obsahem alkoholu.

Balenou pitnou vodu používejte k pití i přípravě jídel. V zasažené oblasti nepijte žádné nápoje připravené nápojovými automaty. Nekonzumujte zaplavené potraviny. Ovoce na stromech a keřích, které nebylo zaplaveno, je možno jíst po důkladném umytí pitnou vodou.

Zaplavenou nemovitost nechte posoudit odborně způsobilou – statiku, rozsah poškození, návrh sanačních prací. Při práci vždy používejte osobní ochranné pomůcky, větrejte průvanem a zdivo vysušujte pomocí přístrojů. Nepoškozený nábytek dezinfikujte.

Silně znečištěné prádlo namočte na čtyři hodiny do 3% roztoku Chloraminu T, nebo na osm hodin do 10% roztoku Savo Originál.

Riziko infekčních onemocnění vzniká při práci v zatopených prostorách a při jejich čištění. Infekce jsou přenášeny vodou kontaminovanou lidskými výkaly pocházejícími z žump nebo čističek odpadních vod. Původci takových onemocnění mohou vniknout do organismu člověka i nepatrně poškozenou kůží, a proto je žádoucí omezit styk vody a bláta s tělem člověka použitím osobních ochranných pomůcek. Infekcí mohou být ohroženi i domácí mazlíčci a zvířata.

Pokud studna nebyla přímo zasažena, je nutné zkontrolovat, zda voda ve studni nezměnila svoji barvu, zákal, pach či chuť. Pokud je jen zvýšená hladina vody, ale její kvalita se nezměnila, je nutné provést jednorázovou šokovou dezinfekci. Dávka volného chloru by se měla pohybovat mezi 0,5 – 1,0 mg/l s dobou působení nejméně 12 hodin

Pokud byla studna povodní přímo zasažena, bývá většinou nutné provést kompletní sanaci.


Město Přerov připravilo celkem 16 velkoobjemových kontejnerů na odpad. Od středy 18. září umístěno ve třech zatopených lokalitách v Přerově – 5 bude stát v zahrádkářské kolonii u Žebračky, 10 kontejnerů budou moci využít zahrádkáři pod nemocnicí a v Kozlovicích, jeden bude k dispozici u garáží u Prechezy.

Na značky a výstražné pásky narazí Přerované nejen v Žebračce, ale také u spojnice mezi Bezručovou ulicí a lávkou u tenisu, i u samotné lávky. Chodit se tady nesmí.

V Prostějově platí uzavírka parků, biokoridoru Hloučela, botanické zahrady i hřbitovů.

17:52: V Litovli opět zasedal krizový štáb. Silnice z Litovle do Pňovic přes Tři Dvory bude zítra do 15 hodin uzavřena. Průjezd autobusů v dané lokalitě bude umožněn.

„Odčerpávání spodních vod stále není možné, první pokusy mohou být provedeny nejdříve zítra. Žádosti o odčerpávání neevidujeme,“ uvedlo město Litovel.

17:34: „Kde byla urvaná cesta, tam není vůbec nic,“ řekl hejtman Josef Suchánek (STAN). Armádní ženisté vybudovali v České Vsi na Jesenicku provizorní cestu pro průjezd techniky a záchranných složek.

Olomoucké letiště využila Armáda ČR. Z Neředína přepravila do izolovaných oblastí Jesenicka vodu a hygienické potřeby. „Letiště bylo nejbližším místem, na kterém se dala nakládka v tomto rozsahu operativně uskutečnit,“ uvedlo město Olomouc na sociální síti X.

17:05: Město Olomouc otevřelo podzemní parkoviště u hlavního nádraží. Otevřel se i podjezd „myší díra“ u Ambulatoria, který byl zaplavený. Silnice mezi Chomoutovem a Štěpánovem zůstává zavřená.

Ministerstvo pro místní rozvoj spustilo web, díky kterému lidé i samosprávy zasažených obcí mohou zjistit, jak postupovat při demolici zaplavených staveb. „Kde získat peníze na opravu cest nebo školy? Na webu MMR najdou samosprávy aktuální informace o podmínkách podpory, výjimkách ze stavebního zákona nebo pravidla pro zadávání veřejných zakázek při mimořádných událostech,“ uvedlo MMR na sociální síti X. Odkaz na web je zde.

Nadále je nejvážnější situace na železničních tratích na Jesenicku a kolem tratě č. 292 Šumperk – Hanušovice – Jeseník – Krnov a mezi Bruntálem a Krnovem, kde zatím nebyla zavedena ani náhradní autobusová doprava.

Nejdůležitější povodní zasaženou tratí je koridor z Hranice na Moravě do Ostravy a k polské hranici. Ve velmi omezeném rozsahu je zavedena kyvadlová náhradní autobusová doprava mezi Hranicemi na Moravě a Ostravou. Omezením provozu z důvodu povodní se momentálně týká přibližně 15 % pravidelně vypravovaných vlaků Českých drah. To uvedl národní dopravce v tiskové zprávě.

16:16: Před očima obyvatel Kobylé nad Vidnavkou zmizela v neděli ráno seniorka, kterou z rozbořeného domu smetla rozbouřená Vidnávka. Ženu přitom evakuovali včas hasiči do protějšího kulturního domu, těsně před povodňovou vlnou se však rozhodla vrátit zpět domů. Pak už jí pomoci nebylo. Volala na nás a najednou nebyla, řekli svědci události. Dosud ji nikdo nenašel. Více informací v článku zde.

15:23: Do Hanušovic, Vrbně pod Pradědem, Jeseníku a Karlovic dorazilo přes 50 horských záchranářů z celé republiky. Budou pomáhat s úklidem ulic a domů v postižených obcí. Horská služba o tom informovala na sociální síti X.

15:12: Od úterý 17. září jsou v Jeseníku, Litovli, Hanušovicích a Mikulovicích dostupná mobilní informační místa pojišťovny Generali Česká pojišťovna. Specialisté zde budou poskytovat potřebný servis spojený s nahlašováním pojistných událostí. Provozní doba v každém místě je od 8 do 19 hodin.


Kde mobilní informační místa najdete:

Mikulovice: Před obecním úřadem

Jeseník: Masarykovo náměstí

Litovel: Kostelní 776/2

Hanušovice: Hlavní 92


14:58: Krom vojáků s těžkou technikou míří na Jesenicko také šest vojenských vrtulníků, každý s nákladem tří tun potravinové a humanitární pomoci. Náklad bude distribuován do nejpostiženějších obcí kolem řek Vidnávka a Bělá.

V Hanušovicích se podle ČEZu podařilo obnovit elektrický proud ve dvou třetinách města. Dodávky elektřiny jsou také částečně obnoveny v Mikulovicích. V Mikulovicích je funkční elektrocentrála, přičemž do dalších obcí míří dalších 20 elektrocentrál pro městské a obecní úřady, které jsou nyní bez proudu. Do postižených oblastí míří také cisterny s pitnou vodou a další humanitární pomoc pro zasahující složky i pro občany. 

Mezi Jeseníkem a Písečnou se podařilo zprovoznit železniční trať. Zatím po ní ale jezdí speciální obojživelné vozidlo hasičů, které může jezdit po železnici i po silnici. „Je to další možná cesta distribuce humanitární pomoci,“ uvedla krajská mluvčí Alena Minxová. 

Přímo v terénu začíná působit také hasičský psycholog ve spolupráci s armádními krizovými interventy. Postupně by je měli doplnit také dobrovolníci z Univerzity Palackého.

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje zavedla krizovou linku s číslem 585 719 719. Reaguje tak na zvýšený počet dotazů ohledně možného znečištění pitné vody. Občané se mohou na linku obrátit s dotazy na kontaminaci vody a další hygienické problémy.

Policie posiluje hlídkovou činnost na Jesenicku. „V současné chvíli neevidují žádnou majetkovou trestnou činnost. V případě, že by takovýto skutek zaznamenali, hrozí pachateli podle trestního zákona za spáchaný majetkový trestný čin trest odnětí svobody ve výši 2 – 8 let,“ doplnila mluvčí s tím, že běžná sazba je do dvou let. Přísnější sazba platí během stavu nebezpečí, který vyhlásil hejtman Josef Suchánek (STAN).

14:18: Do Jeseníků právě míří čtyři desítky vojáků s dvanácti kusy techniky. Informovala o tom armáda na sociální síti X.

13:43: V odpoledních hodinách přistaví město Litovel kontejnery pro velkoobjemový odpad na několika místech: v Chořelicích u bytovky, v Rozvadovicích u vjezdu ke hřišti, v ul. Šmakalova u křižovatky Čs. Armády a ul. Šmakalova, v ul. Družstevní, na sídlišti Vítězná, na Pavlínce u křižovatky Pavlínka a Nová a v ul. Rybníček. Ve Třech Dvorech už kontejnery stojí.

„Nevkládejte sem prosím elektroodpad, ten uložte bokem, rovněž zde neumisťujte uhynulá zvířata, v tomto případě volejte krizové číslo,“ uvedla radnice. Na dalších místech se kontejnery objeví v závislosti na opadu vody. V případě zaplnění kontejneru by měli občané využít číslo krizového štábu 607 076 398.

13:27: Do Jeseníků hodlá armáda vyslat 150 vojáků, přičemž by se mohly zapojit také příslušníci Aktivních záloh. „Dnes již na místo vyrazil tým, aby připravil prostory pro vojáky,“ uvedla za Olomoucký kraj Radka Kmochová.

Na pomoc s odklízením škod napáchaných povodněmi už míří 250 dobrovolníků. Ty budou po dvojicích pracovat v terénu v oblastech Jesenicka, Šumperska a Litovelska. „Tyto týmy, ve spolupráci s dobrovolníky z Univerzity Palackého, mají za úkol navštívit obyvatele a zjistit, co potřebují,“ dodala Kmochová.

Operátoři se na místech zasažených povodněmi snaží obnovit mobilní síť. Olomoucký kraj přesto zaznamenává výpadky.

13:20: Olomoučtí vojáci pomáhá Člověku v tísni uskladnit desítky palet a následně by měli pomoct s následnou distribucí do zasažených vesnic. „Naše vrtulníky dál jistí práci IZS ze vzduchu, operační centrum v Praze zajišťuje spolupráci s integrovaným záchranným systémem. V terénu máme nasazeny i naše psychology,“ uvedla Armáda České republiky na sociální síti X. Zároveň se v Olomouci aktuálně nachází sedmdesát ženistů s bagry a nákladními auty. 

Ode dneška může armáda nasadit až dva tisíce vojáků, díky včerejšímu nařízení vlády. Dosud pomáhalo složkám IZS sedm vojenských vrtulníků, během dneška by se podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) měl zapojit dnes.

13:09: Potravinová banka v Olomouci mění místa sběru potravin. „Jsme připraveni uvolnit další zásoby z našeho skladu pro lidi ze zasažených oblastí. Bohužel jsou naše možnosti značně omezené. Na místě chybí balené vody a zejména pokrmy určené k přímé spotřebě,“ uvedl ředitel Potravinové banky v Olomouckém kraji Tomáš Zatloukal. Nová sběrná místa jsou v Galerii Moritz a v Divadle Na cucky. Více informací píšeme v článku zde.

13:06: Hladina Bečvy už je podle ČHMÚ zase v normálu. Přerovští hasiči budou odpoledne demontovat protipovodňové hrazení z levého břehu Bečvy u Kazeta a pod nemocnicí, a z pravého břehu z nábřeží Dr. Edvarda Beneše a u Prechezy. „Po jeho odstranění bude opět průjezdný podjezd u Prechezy,“ uvedl magistrát.

Magistrát zároveň zakázal vstup do lesního komplexu národní přírodní rezervace Žebračka. Platit bude až do konce stavu nebezpečí, který vyhlásil hejtman – neděle 13. října. „Řeka Bečva se během povodní rozlila i do blízké Žebračky. Půda je tu podmáčená a hrozí pád stromů. Prostor proto není bezpečný pro pohyb veřejnosti. Nedodržení zákazu se bude řešit ve správním řízení – magistrát může uložit maximální sankce vyplývající z lesního zákona,“ zdůraznil Marek Herman z oddělení vodního hospodářství a zemědělství přerovského magistrátu. Na zákaz vstupu budou upozorňovat při vstupu do lesa cedule.

12:30: Policie od 11:30 uzavřela kvůli povodním komunikaci mezi obcemi Grygov a Blatec, současně je uzavřena komunikace Grygov – Nové Dvory. Uzavírka potrvá do odvolání.

12:15: „V souvislosti s extrémním počasím jsme od půlnoci 14. září do 17. září 10:00 zasahovali u 2 tisíc událostí. Z toho jsme při více než 200 z nich zachraňovali lidské životy, mnohdy celé rodiny i s domácími zvířaty. Díky vrtulníkům se podařilo dostat do bezpečí 54 lidí, a to v situacích, kdy již nebyla jiná možnost,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hasiči kromě osob, které zachránili, stále pátrají po třech osobách, které v autě vjely do rozbouřené řeky Staříč v sobotu. Auto se pak našlo prázdné.

„Nejvážnější situace se řešily v povodí Bělé a Vidnávky v obcích: Mikulovice, Písečná, České Ves, Jeseník, Bělá pod Pradědem, Lipová-lázně, Vápenná, Žulová, Vidnava, Velká Kraš a v jejích místních částech. Díky předsunutým odřadům z jiných územních odborů našeho kraje, které se na nejkritičtější místa vydaly ještě před kulminací obou řek, byla pomoc pro obyvatele zajištěna i přes naprosto krizové podmínky rychle a efektivně,“ popsala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V České Vsi se řeší škody po povodních.

Ptáte se, jak to vypadá uvnitř školy po povodni. Děkujeme ❤️ Natočili jsme vám krátké video a udělali pár fotek. Jestli chcete vidět školu naživo, jste zváni! Voda vně školy dosáhla výšky až dvou metrů. Vyplaveno je komplet celé přízemí všech 5 pavilonů do výšky od 30 do 50 cm. Je to 17 učeben (včetně školní družiny a klubu), tělocvična a šatny. Výuka nebude možná minimálně do pátku 20. 9. Děláme maximum, abychom mohli zase naplno fungovat. Jsme s vámi. Držte se.

Zveřejnil(a) ZŠ Česká Ves dne Pondělí 16. září 2024

11:40: Mlýnský potok u Šantovky má zvýšenou hladinu, ani sklepní prostory obchodního domu ovšem voda nezaplavila.

Krajská hygienická stanice zřídila informační povodňovou linku na čísle 585 719 719.

Na fakultách Univerzity Palackého začíná v pondělí nový semestr. Univerzita počítá s výukou podle plánu. Studentům, kteří by měli problém kvůli povodňové situaci dopravit do Olomouce, budou vzniklé absence omluveny. Výuka je zrušená jen na Fakultě zdravotnických věd UP, a to do dnešního dne.

11:20: Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého od úterý vysílá dobrovolníky do zasažených oblastí. Ne Jesenicku budou přespávat, mohou se hlásit i další zájemci. Jsou potřeba dobrovolníci, kteří budou prostřednictvím sociálního šetření zjišťovat potřeby v postižených domácnostech a pomocníci na odklízení trosek a dalších škod.

Dobrovolníci se mohou zapisovat prostřednictvím formuláře, kde si mohou vybrat místo i dny, ve kterých se chtějí zapojit.

Na Jesenicku se volby v řadě volebních místností v základních školách uskutečnit nemohou. Místnosti byly zaplavené a nefunguje tu elektřina ani internet. Obce tak budou muset najít náhradní prostory. Příkladem je Základní škola v České Vsi na Jesenicku, kterou voda zaplavila až do výšky půl metru. Její budova zvenčí odolávala během velké vody až dvoumetrové hladině bouřící řeky Bělé. Řešení zatím obec hledá.

„Situace obci Česká Ves je v současné době z hlediska přívalu vody již ustálená a voda pomalu opadá. S tímto se však odkrývají škody, které tato povodeň napáchala. Převážná část obce je bez jakékoliv infrastruktury. Nejde voda, plyn, elektřina,“ uvedla obec Česká Ves na sociální síti Facebook. „Všichni doufali, že se nebude opakovat rok 1997, kdy obcí prošla stoletá voda. To, co však přišlo, je svými důsledky daleko horší,“ popsali zástupci obce.

Město Litovel vyhlásilo sbírku na pomoc občanům, kteří byli zasaženi podvodní. Materiály je možné nosit na dvůr Městského úřadu Litovel. Aktuálně jsou potřeba věci jako gumáky, dezinfekce, tekutá mýdla, nové rukavice, lopaty, toaletní papír, jednorázové příbory, velké pytle na odpad.

11:00: „Pro dnešní den se toho dle současných poznatků pro dálnici moc nezmění, směr Polsko platí stále odklon přes D48, jinak D1 průjezdná obousměrně po Exit 354, dále směr Polsko neprůjezdná,“ informovalo Ministerstvo dopravy na sociální síti X.

Voda pomalu klesá. „V oblasti Jeseníku a Ostravska budeme kontrolovat statiku 21 mostů,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic. Platí tyto uzavírky:

  • I/44 za Jeseníkem u České Vsi neprůjezdná. Odplavena silnice v řádech stovek metrů
  • I/60 před Vápennou odplavená místa. Přesouváme techniku, abychom zajistili bezpečný průjezd alespoň pro IZS a zásobování.

10:50: České dráhy zavádí částečnou náhradní autobusovou dopravu za dálkové vlaky linky R27. Na trati Olomouc – Krnov budou v provozu autobusy v úseku Moravský Beroun – Bruntál a zpět. Na trati Opava – Krnov pak bude od dnešního odpoledne zavedena náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Opava východ a Krnov. Podrobnosti o náhradní dopravě najdou cestující na webu ČD a v aplikaci Můj vlak. 

Krajská hygienická stanice v Olomouci vydala seznam doporučení k povodňové situaci. Především platí, že by si měli lidé ze zasažených oblastí mýt pečlivě ruce. Lidé by neměli jíst zaplavené potraviny, mohou být kontaminované. Při odklízení po záplavách by měli používat ochranné pomůcky, při povodních je zvýšené riziko přenosu infekce.

Hasiči vydali další sestřih z povodňových prací. Vyzývají k tomu, aby lidé poslouchali pokyny záchranářů a dalších složek integrovaného záchranného systému.

VIDEO 🎥2! POVODNĚ 2024 – další souhrn našich a hlavně vašich náročných dnů, děkujeme moc za podporu! Vždy když se potkáte s kolegy nejen profesionálními a dobrovolnými hasiči…poslouchejte jejich požadavky, doporučení. My jsme tu od toho vám pomoci, dostat vás do bezpečí a hlavně zachránit vaše životy!

Zveřejnil(a) HZS Olomouckého kraje dne Pondělí 16. září 2024

10:20: Do formuláře s nabízenou pomocí, který zřídili hasiči ve spolupráci s Olomouckým krajem, se aktuálně zapsalo už 438 osob, jak uvedla za Olomoucký kraj Radka Kmochová. Lidé mohou poskytnout pomoc materální nebo osobní. Formulář je zde, kraj pak bude pomoc koordinovat.

„Upozorňujeme, že silnice mezi Žulovou a Jeseníkem přes Pomezí bude v následujících dnech nadále uzavřena v obou směrech. Důvodem je propadlá vozovka. Na uzavírku budou dohlížet policejní hlídky,“ uvedla Policie ČR na sociální síti X.

Povodňová komise města Olomouce má za sebou velmi náročné pondělí, protože kromě podrobných analýz pravděpodobného vývoje toku Moravy na území města řešila situaci přímo v terénu, hlavně v městské části Chomoutov. Osmi lidem z této městské části město zajistilo nouzové ubytování. „Přesto můžeme být momentálně rádi, že nejhorší scénáře se nenaplnily a opravdu jsme zůstali těsně pod hranicí pěti metrů, kterou jsme předpokládali v pátek,“ vyhodnotil stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouc Jan Langr.

Město Olomouc také potvrdilo výstrahu, aby se lidé nezdržovali v těsné blízkosti Moravy, jelikož se bude jednat o opravdu obrovský objem vody a bude takto kulminovat i několik dní. Povodňová voda může být kontaminovaná a může také docházet k pádům stromů z důvodu podmáčenosti. „A to přesto, že dle stávajících předpovědí by už několik následujících dní nemělo pršet a situace na toku by se měla uklidnit a voda začít pozvolně klesat,“ dodává Langr.

Krizový štáb města apeluje na občany i návštěvníky, aby do města nejezdili autem. Nejde jen o zaplavené cesty, ale také o uzavírky silnic v souvislosti s jejich opravami. Ty jsou v tak rozpracované fázi, že s nimi není možné v tuto chvíli nic udělat.

„V tuto chvíli jsou jednotlivé odbory magistrátu připraveny ve spolupráci s příslušnými organizacemi města okamžitě zahájit práce na odstraňování následků povodní. Nabídl jsem rovněž personální výpomoc svým kolegům z nejvíce postižených oblastí Olomouckého kraje,“ uvedl tajemník olomoucké radnice Marek Černý.

10:00: „Provořadé je, dát dohromady infrastrukturu. Možná bude nutné vyřešit i stravování pro občany,“ uvedl pro Radiožurnál starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) s tím, že teprve po opadu vody se uvidí, jaké škody voda napáchala.

„Na některých místech stále nefunguje elektřina, asi 600 lidí je zatím bez proudu, musí se vysušit trafostanice. Během dneška budeme opravovat zbytek. Jsou tady fámy, že je pitná voda kontaminovaná, to není pravda,“ shrnul situaci starosta Litovle pro radio Haná.

9:40: Kraj pošle vytopeným obcím 250 milionů korun, jak jednomyslně odhlasovalo pondělní krajské zastupitelstvo. „Prostředky budou moci obce využít na nákup ochranných pomůcek, úklidového materiálu a prostředků či pohonných hmot. Další stovky miliónů korun bude muset Olomoucký kraj investovat i do obnovy svého majetku, který povodeň zničila,“ uvedla mluvčí Olomouckého kraje Alena Minxová.

Domov pro seniory v Kobylé nad Vidnávkou žádného ze svých klientů nepohřešuje. „V médiích se objevila informace, že se z Domova pro seniory v Kobylé nad Vidnávkou na Jesenicku pohřešuje jeden klient. Po důkladném prověření této informace sdělujeme, že se nezakládá na pravdě! Všichni klienti jsou v pořádku, s ohledem na závažnost situace se jim daří dobře,“ informovala mluvčí hejtmanství.

9:30: Do Olomouckého kraje vyrazí mobilní týmy zaměstnanců úřadu práce.

V Litovli dnes opět zasedal krizový štáb. Jediným neprůjezdným místem v Litovli na Olomoucku zůstává úsek Tři Dvory ve směru na Pňovice a Nové Zámky. „Na některých místech stále nefunguje elektřina, ale na opravách ČEZ intenzivně pracuje a během dnešního dne by již měly být poruchy odstraněny. Pitná voda z veřejného vodovodu je zdravotně nezávadná. Na opravě kanalizace ve Vísce se pracuje,“ informovalo město Litovel na webu.

Litovel také připravuje kontejnery na velkoobjemový odpad. Harmonogram s tím, kdy a kde budou kontejnery přistaveny, aby lidé mohli vyhazovat zničený nábytek, zveřejní během úterý. Město zveřejní i informace o provozu škol a školek. V Litovli není možné odčerpat spodní vodu, nejdříve zítra to bude řešit hasičský sbor.

V Litovli se bude pohybovat tým psychologů hasičského záchranného sboru, informovalo o tom město na sociální síti Facebook. „Na tel. č. 778 964 069 se mohou obracet litovelští občané, kteří mají zájem o psychologickou intervenci,“ uvedla litovelská radnice.

Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční podle plánu, a to o víkendu 20. a 21. září.

9:15: V Olomouckém kraji zůstávají uzavřeny silnice:

I/60 Lipová – lázně – Vapenná;

I/44 Jeseníky – Mikulovice.

Ostatní silnice I. třídy jsou v provozu, jak uvedl na sociální síti X generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

9:01: Kromě materiální a potravinové pomoci se objevují i nabídky pomoci od psychologů. Společnost MedKomplex v Olomouci nabízí pomoc pro osoby zasažené povodněmi. Akutní psychiatrickou pomoc nabízí zdarma.

Ve Lhotě nad Moravou oznámila společnost Moravská vodárenská, že z důvodu zaplavení města Litovle bude dodávka pitné vody zastavena až do odvolání.


AKTUÁLNĚ: Toky v kraji se uklidňují. Extrémní stupeň nebezpečí již neplatí nikde

Chcete pomoct? Povodňové sbírky běží, pro dobrovolníky existuje formulář

Charita zakládá potravinovou sbírku. V Olomouci se zavírají cesty


8:52: Na Svatém Kopečku se po dvou dnech otevírá Zoo Olomouc. Uzavřela se v neděli kvůli špatným povětrnostním podmínkám a podmáčenému terénu. „Jelikož voda plynule odtéká, povětrnostní podmínky se zlepšily, nechceme lidi při návštěvě zahrady jakkoli omezovat. Jejich bezpečnost je pro nás ale klíčová. Pokud by si to však v nadcházejících dnech situace opět vyžádala, zahradu uzavřeme,“ uvádí ředitel zoo Radomír Habáň.

8:51: Město Olomouc uvedlo, že v Chomoutově se voda vylila přesně podle povodňových map, které povodňová komise a krizový štáb měli k dispozici. „To je nejzásadnější zlom oproti povodním z let 1997 nebo 2006. Ukázalo se, že protipovodňová ochrana tak, jak byla napočítaná, postavená, tak zafungovala poměrně přesně,“ dodal primátor města Olomouce.

Keplerova ulice má být neprůjezdná podle odhadů města ještě dva dny. Podle vedoucího odboru životního prostředí Petra Loyky kombinuje ochrana Olomouce koridor vodního toku s řízeným rozlivem do okolní krajiny. Proto také dochází k zaplavení silnice 570, která v polích spojuje místní části Holice a Nové Sady.

8:40: Chomoutov je od černovírského mostu uzavřen. Cesta na Štěpánov je pod vodou.

SDH Úsov na Šumpersku vyhlásilo sbírku materiální pomoci. Na hasičskou zbrojnici v Úsově mohou lidé nosit balené vody, hygienu, úklidové prostředky, nářadí, trvanlivé potraviny.

„Částečně máme obnovenou dodávku elektřiny i do Mikulovic, dnes by tam měl být obnoven signál aspoň jednoho operátora. Díky ČEZu máme od včerejška 2/3 Hanušovic s obnovenou dodávkou elektřiny,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (STAN).

Vláda na večerním jednání schválila nasazení až 2 tisíc příslušníků Armády ČR a příslušné techniky na pomoc s likvidací následků povodní, a to od 17. září do 31. října. Vojáci budou mít za úkol pomáhat v nejhůře zasažených krajích a obcích. „Například ženisté by měli být speciálně vyčlenění pro stavbu mostů, což je věc, která je pro obnovení komunikací a pro spojení s odříznutými obcemi naprosto zásadní,“ konstatoval premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda dala také souhlas Správě státních hmotných rezerv bezplatně poskytnout pohonné hmoty pro potřeby složek integrovaného záchranného systému, Armády České republiky při provádění záchranných akcí a na základě požadavků krizových štábů také bezplatně poskytnou pohotovostní zásoby a zásoby pro humanitární pomoc pro potřeby postižených krajů a obcí.

SSHR podle mluvčí také zapůjčí do postižených oblastí ze svých zásob mostní provizoria tam, kde velká voda zničila nebo poškodila důležité mosty. Správa státních hmotných rezerv bude moci také na základě souhlasu poskytnout bezplatnou humanitární pomoc lidem, které povodeň zasáhla. „Typicky se jedná o lůžka, spací pytle či základní hygienické potřeby. Vláda také aktivuje speciální systém, do kterého vidí starostové, mohou zadat poptávku a Správa státních hmotných rezerv jim to ihned poskytne,“ vysvětlil premiér Fiala.

8:34: Dobrovolní hasiči z Hynkova upozornili na přísný zákaz vstupu do lesů kolem Hynkova. „Kvůli podmáčenému podloží je opravdu velké riziko pádu stromů. Jak určitě sami slyšíte, každých pět až deset minut spadne jeden strom. Dodržujte prosím toto nařízení v zájmu vlastního zdraví. Co se týče povodňové situace, tu úspěšně zvládáme,“ uvedli hasiči na sociální síti Facebook.

„Včera večer se nám podařilo zařídit 6 vojenských vrtulníků na Jesenicko, každý nesl náklad 3 tuny potravin. Dnes bude dustribuováno do všech nejpostiženějších obcí,“ informoval hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek na sociální síti X.

8:15: Jesenicko zásobují potravinami vojenské vrtulníky. Na mnoha místech se daří obnovovat dodávky elektrického proudu. Problémem zůstává mobilní signál, pracuje se na jeho obnovení.


AKTUÁLNĚ: Toky v kraji se uklidňují. Extrémní stupeň nebezpečí již neplatí nikde

ONLINE: Charita zakládá potravinovou sbírku. V Olomouci se zavírají cesty


Situaci noci z pondělí na úterý okomentoval primátor Olomouce: „Noc pro Olomouc byla rozdílná v jednotlivých městských částech. V Chomoutově se Morava vylila. Hasiči celou noc pomáhali nepřetržitě hasiči odčerpávat vodu z kanalizačních sítí, aby tlak vody vyrovnali, protože hladina řeky se zvedla na kulminační hladinu. Voda se stále odčerpává a odčerpávat se bude. Myslím si, že minimálně ještě dva dny se budou odstraňovat následky vylité vody. Za Chomoutovem směrem na Štěpánov jsou zalité lesy, voda se na Olomouc valí z lužního lesa v Pomoraví. Bude protékat protipovodňovou ochranou města. Zafungovala protipovodňová ochrana města a voda se vylila pouze v jižní části města na nových Sadech, zavřela ulici Keplerova,“ řekl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek (ANO).

„Pokud se na to podíváme z úhlu pohledu řádění vodního živlu, tak to nejhorší je za námi. Včera jsem viděl rozlitou Moravu v Chomoutově, tam se ještě něco bude dít. Z pohledu řádění vody je nejhorší za námi, situace se zlepšuje. Z celkového pohledu si to nedovolím tvrdit, protože opadlé řeky, zejména na severu, ukazují rozsah škod, které za sebou nechávají, a to je opravdu katastrofa,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. „Z tohoto pohledu je to nejhorší před námi, protože se musíme vrhat na pomoc těmto oblastem. Nejde tam elektřina nemají tam plyn, nejde teplo, nemají tam základní potraviny, ale abych nebyl tak katastrofický, už včera odpoledne jsme mohli poslat na Jesenicko  šest vojenských vrtulníků, každý tam vezl tři tuny potravin. Částečná obnova elektřiny už se podařila. Ze dvou třetin jedou Hanušovice. V Mikulovicích už tam začínáme el proud. Dneska by se tam měl rozjet alespoň jeden operátor,“ dodal pro radio Haná hejtman Olomouckého kraje.

Aktualizace článku je uzavřena.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...