Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Bistro Paulus si za tři roky našlo stálou klientelu

Bistro Paulus slaví v listopadu tři roky od otevření. Moderní kantýna se za tu dobu stala pevnou součástí místní gastronomické scény a našla si široký okruh zákazníků v Olomouci i v širokém okolí. Je známá výbornou kuchyní v hezkém prostředí i cateringovými službami, které nabízí nejen v regionu.

Na začátku jsme dělali 120 obědů a byli jsme z toho překvapení, teď se občas dostaneme i k pěti stům,“ podotkl šéfkuchař podniku Petr Stoklásek.

Neskrývá, že uvařit a vydat takové množství jídla není žádná legrace. „Díky zkušenostem, které má náš tým za roky práce ve špičkových podnicích doma i v zahraničí, jsme schopni i takový nápor zvládnout. Zakládáme si na dokonalých přípravách. Bez toho by to rozhodně nešlo,“ říká.

Koncept kantýny kombinuje kvalitní klasickou českou kuchyni s nápady, které Stoklásek s dlouholetým kolegou Romanem Paulusem načerpali za svůj profesní život po celém světě. Na jedné straně tác a jídla na tabuli, na druhé straně prvotřídní kvalita, servis, nápad a zážitek v nevšedním a pohodovém prostoru.

A co šéfkuchaře Petra za tři roky práce v Olomouci překvapilo? „Mám radost, že lidé mají rádi kvalitu a jsou ochotni za ni zaplatit. Snažíme se vařit poctivě, z čerstvých surovin, bez dochucovadel a přídatných látek. Naši zákazníci to dokážou ocenit,“ uvedl Stoklásek. Zároveň ho těší, že u stolů v kantýně sedí vedle manažerů podniků třeba učitelé, dělníci nebo rodiny s dětmi. „Je to pro nás dobrá zpráva, že podnik umí nabídnout dobré jídlo různým zákazníkům. Jídla se tu, vyjma týdenních specialit, cenově pohybují lehce nad celostátním průměrem poledních menu.“

Po třech letech dokáže šéfkuchař v rychlém sledu vyjmenovat nejoblíbenější hity bistra – svíčková na smetaně, smažený sýr z nedaleké farmy, vepřový vrabec, butter chicken, nebo sladkovodní i mořské ryby.

A plány do budoucna? „Plně se věnovat bistru, držet kvalitu tady i u našich cateringů, představovat se i nadále široké veřejnosti na akcích jako jsou Burger street festival, Tvarůžkový festival nebo tematické degustace a školy vaření přímo v bistru,“ dodává Petr Stoklásek.


Petr Stoklásek (šéfkuchař)

Šest let stál po boku Romana Pauluse v michelinské restauraci Alcron. Pracoval na různých pozicích v řadě podniků doma i v zahraničí – např. v Schloss hotelu Dürnstein v rakouském Wachau, v Hochfirst hotelu pod ledovcem Ötztal, v pražském Marriottu nebo v projektu Elitegourmet.

V Bistru Paulus zakotvil jako šéfkuchař poté, co se vrátil z Prahy zpět na Moravu. Protože část života strávil v Rakousku, nedá dopustit na tamní kuchyni, ale hlavně kvalitu jídel a servisu. Přísný šéf dohlíží na to, aby v kantýně vše klapalo jako švýcarské hodinky a každý přesně věděl, co má dělat. Často se osobně vydá za hosty a ptá se jich na zpětnou vazbu, aby mohl se svým týmem podnik dál posouvat kupředu.

Související články

Olomoucký kraj

Vicemistryně Evropy na kánoi Satková vyhrála anketu Král divoké vody

Vicemistryně Evropy Gabriela Satková vyhrála anketu Král divoké vody. Slalomářka, která sbírá úspěchy především na kánoi, hodnocení disciplín v peřejích ovládla s velkou převahou...

Kapela O5 a Radeček nahraje další vánoční koledu. Chystá se i na Českého slavíka

Šumperská kapela O5 a Radeček stejně jako v předchozích letech nahraje nové zpracování jedné z vánočních koled. Tentokrát si vybrala poprvé jiné hory než...

Highlighty týdne: Olomouc řeší proměny veřejných prostor. V Hanušovicích ruší Úřad práce

Která témata rezonovala olomouckou společností v uplynulém týdnu? To vám přináší oblíbená rubrika Highlighty týdne. Do výběru jsme zařadili nejčtenější a největší texty, které...

Začne výstavba úseků VRT na Přerovsku. SŽ investuje miliardy

O miliardu víc peněz bude mít v následujícím roce Správa železnic na obnovu trati. Přesněji jde o částku 62,7 milionu korun. Přes 39 miliardy půjde...

Nejnovější

Dětská skupina, která myslí na celou rodinu. Baby Park dělá věci jinak

S Veronikou sedíme ve třídě na malých židličkách jak z pohádky o Sněhurce a sedmi trpaslících. Na stole leží několik dětských knížek a jednou...

Volně puštěný pes napadl yorkšíra i jeho majitelku. Policie hledá svědky incidentu

Policisté z Prostějova řeší incident z ulice Dolní, kde na veřejném prostranství zaútočil velký pes bez vodítka na yorkšírského teriéra. Ačkoliv se ho starší...

Zimní sezona už se blíží, skiareály se připravují. Kolik budou tento rok stát skipasy?

Zima už je za rohem a s ní přichází pro spousty lidí čas na to oprášit lyže či snowboard a vyrazit na svah. Rekreační...

EKOLTES čelí změnám. Rada zvolila nové představenstvo

EKOLTES Hranice a.s. je nyní kompletně obnoven s novým představenstvem. Rada města Hranice na Přerovsku jména zvolila na svém posledním jedání. K tomu došlo...

Dětská skupina, která myslí na celou rodinu. Baby Park dělá věci jinak

S Veronikou sedíme ve třídě na malých židličkách jak z pohádky o Sněhurce a sedmi trpaslících. Na stole leží několik dětských knížek a jednou...

Komentovaná procházka v Hranicích. Chystá se už v sobotu

Chcete si projít Hranice s historičkou architektury? Vyrazte na komentovanou prohlídku s architektonickým manuálem okresu přerovského (AMOP). Procházka se koná už v sobotu 30....

Víno, ženy, zpěv. A nezapomenutelná atmosféra na Slavnosti vína 2024

Během pátečního večera NH Collection Olomouc Congress hotel doslova zářil! Konal se tu devátý ročník Slavnosti vína pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka...

SOUTĚŽ: Malé oči pro malé diváky. Metropol připravil animáky pro nejmenší

Na nejmenší diváky čeká v kině Metropol od neděle vlastní program. Po dva dny tady bude probíhat proběhne dětský festival s doprovodným programem pod...