Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...