Zpravodajský report z Olomouckého kraje

V Kostelci na Hané vznikla nová rodinná sýrárna Rols. Moravský výběrový sýr vyrábí z mléka svých vlastních krav v nejlepší kvalitě

Vyrábět poctivý domácí sýr z vlastního mléka. Takový cíl si dal pan Jaroslav Kozárek ze zemědělské skupiny ROLS Lešany, která v Kostelci na Hané v letošním roce spustila provoz nově vybudované sýrárny. Výkupní cena mlékáren je totiž natolik nízká, že se v Kostelci rozhodli zpracovávat mléko od svých krav sami a vyrábět tak svůj vlastní sýr. V těsné blízkosti dojírny proto v bývalém skladu vznikl moderní provoz, jehož primárním produktem je Moravský výběrový sýr. Ten je vhodný nejen k využití ve studené kuchyni, ale také k tepelné úpravě. Kostelecký sýr navíc obsahuje i velice prospěšný selen, který je výborným antioxidantem a posiluje imunitní systém. 

Již naši předkové věděli, že smysluplné vedení zemědělského hospodářství tkví ve spojení živočišné i rostlinné výroby. „Ten kdo chová krávy, díky nim zúrodňuje svou půdu a tím pádem zase nazpět správně živí své krávy. Jen díky tomu může správně fungovat koloběh a symbióza živočišné a rostlinné výroby. Tím to všechno začalo. Když jsme udělali všechno pro to, aby se naše krávy měly dobře a produkovaly to nejkvalitnější mléko, nedávalo nám smysl, aby z naší práce nevznikaly ty nejkvalitnější produkty,“ popisuje základní myšlenku založení sýrárny ROLS její spolumajitel Jaroslav Kozárek.

Zemědělský podnik v Kostelci na Hané chová přibližně 420 krav a dostává se jim té nejlepší možné péče, aby výsledný sýr byl co nejkvalitnější. „Naše krávy dojíme dvakrát denně, což v dnešní době není obvyklé, protože běžně se v kravínech dojí třikrát za den. Základem je správná výživa. Nedokrmujeme proto žádnými bavlněnými pokrutinami ani jinými náhražkami, ale využíváme seno z našich luk z Konicka,“ říká Kozárek. ROLS má v okolí Konice přibližně šest set hektarů luk, na kterých zásadně nevyužívá žádných chemických ošetření a kravám se tak dostávají ty nejpřírodnější živiny. Kategoricky v Kostelci odmítají také využívání jakýchkoliv hormonů, které by vedly k rychlejšímu zabřeznutí krav.

Mléko z dojírny rovnou do sýrárny

Mléko v perfektní formě neztrácí na hodnotě ani složitou přepravou. Dojírna totiž stojí v těsné blízkosti sýrárny a čerstvě nadojené mléko tak putuje jen minimální vzdálenost v nerezových trubkách ke zpracování. Nedochází tak ani k míchání několika druhů mléka z různých provozů, jako tomu bývá ve velkých průmyslových mlékárnách.

Hlavním produktem sýrárny ROLS v Kostelci na Hané je speciální typ sýru, který se nazývá Moravský výběrový sýr. „Speciálně pro náš sýr jsme si nechali vyrobit vlastní mléčné kultury firmou Hansen, což je světový výrobce mléčných kultur. Jedná se tak o sýr, který se nejblíže dá připodobnit goudě, náš výběrový sýr má však na rozdíl od běžných goud také malá očka,“ vysvětluje Jaroslav Kozárek.

„Je pravdou, že náš sýr je trochu jinak složený než běžné goudy, protože používáme k výrobě výhradně plnotučné mléko. Kromě sýra nevyrábíme žádné další mléčné produkty, takže nemusíme mléko nijak odstřeďovat ani jinak separovat,“ vysvětluje Jaroslav Kozárek, podle kterého se za den v Kostelci vyrobí 700 kilogramů poctivého sýra, který obsahuje přibližně 48 procent tuku. Sýr následně tři měsíce zraje, než se z něj oficiálně stane Moravský výběrový sýr. Jediným dalším produktem vznikajícím v kostelecké sýrárně jsou ještě oblíbené sýrové nitě. Do budoucna se plánuje začít také s výrobou ochucených sýrů a také jeho uzené varianty.

Sýrové produkty sýrárny ROLS lze zakoupit v prodejnách masa a uzenin Makovec, jehož desítky poboček jsou rozesety po celé Moravě a východních Čechách. V Olomouci a okolí můžete Moravský výběrový sýr nalézt také v obchodech Hruška nebo supermarketu Senimo, o dalších místech se podle spolumajitele družstva ROLS Jaroslava Kozárka jedná. Pro sýr si můžete dojet také přímo do Kostelce na Hané do výdejního okna v budově sýrárny nebo si jej objednat na webových stránkách. Sýry jsou dostupné v celých cihlách, bločcích nebo jako plátkový sýr.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...