Vyrábět poctivý domácí sýr z vlastního mléka. Takový cíl si dal pan Jaroslav Kozárek ze zemědělské skupiny ROLS Lešany, která v Kostelci na Hané v letošním roce spustila provoz nově vybudované sýrárny. Výkupní cena mlékáren je totiž natolik nízká, že se v Kostelci rozhodli zpracovávat mléko od svých krav sami a vyrábět tak svůj vlastní sýr. V těsné blízkosti dojírny proto v bývalém skladu vznikl moderní provoz, jehož primárním produktem je Moravský výběrový sýr. Ten je vhodný nejen k využití ve studené kuchyni, ale také k tepelné úpravě. Kostelecký sýr navíc obsahuje i velice prospěšný selen, který je výborným antioxidantem a posiluje imunitní systém.
Již naši předkové věděli, že smysluplné vedení zemědělského hospodářství tkví ve spojení živočišné i rostlinné výroby. „Ten kdo chová krávy, díky nim zúrodňuje svou půdu a tím pádem zase nazpět správně živí své krávy. Jen díky tomu může správně fungovat koloběh a symbióza živočišné a rostlinné výroby. Tím to všechno začalo. Když jsme udělali všechno pro to, aby se naše krávy měly dobře a produkovaly to nejkvalitnější mléko, nedávalo nám smysl, aby z naší práce nevznikaly ty nejkvalitnější produkty,“ popisuje základní myšlenku založení sýrárny ROLS její spolumajitel Jaroslav Kozárek.
Zemědělský podnik v Kostelci na Hané chová přibližně 420 krav a dostává se jim té nejlepší možné péče, aby výsledný sýr byl co nejkvalitnější. „Naše krávy dojíme dvakrát denně, což v dnešní době není obvyklé, protože běžně se v kravínech dojí třikrát za den. Základem je správná výživa. Nedokrmujeme proto žádnými bavlněnými pokrutinami ani jinými náhražkami, ale využíváme seno z našich luk z Konicka,“ říká Kozárek. ROLS má v okolí Konice přibližně šest set hektarů luk, na kterých zásadně nevyužívá žádných chemických ošetření a kravám se tak dostávají ty nejpřírodnější živiny. Kategoricky v Kostelci odmítají také využívání jakýchkoliv hormonů, které by vedly k rychlejšímu zabřeznutí krav.
Mléko z dojírny rovnou do sýrárny
Mléko v perfektní formě neztrácí na hodnotě ani složitou přepravou. Dojírna totiž stojí v těsné blízkosti sýrárny a čerstvě nadojené mléko tak putuje jen minimální vzdálenost v nerezových trubkách ke zpracování. Nedochází tak ani k míchání několika druhů mléka z různých provozů, jako tomu bývá ve velkých průmyslových mlékárnách.
Hlavním produktem sýrárny ROLS v Kostelci na Hané je speciální typ sýru, který se nazývá Moravský výběrový sýr. „Speciálně pro náš sýr jsme si nechali vyrobit vlastní mléčné kultury firmou Hansen, což je světový výrobce mléčných kultur. Jedná se tak o sýr, který se nejblíže dá připodobnit goudě, náš výběrový sýr má však na rozdíl od běžných goud také malá očka,“ vysvětluje Jaroslav Kozárek.
„Je pravdou, že náš sýr je trochu jinak složený než běžné goudy, protože používáme k výrobě výhradně plnotučné mléko. Kromě sýra nevyrábíme žádné další mléčné produkty, takže nemusíme mléko nijak odstřeďovat ani jinak separovat,“ vysvětluje Jaroslav Kozárek, podle kterého se za den v Kostelci vyrobí 700 kilogramů poctivého sýra, který obsahuje přibližně 48 procent tuku. Sýr následně tři měsíce zraje, než se z něj oficiálně stane Moravský výběrový sýr. Jediným dalším produktem vznikajícím v kostelecké sýrárně jsou ještě oblíbené sýrové nitě. Do budoucna se plánuje začít také s výrobou ochucených sýrů a také jeho uzené varianty.
Sýrové produkty sýrárny ROLS lze zakoupit v prodejnách masa a uzenin Makovec, jehož desítky poboček jsou rozesety po celé Moravě a východních Čechách. V Olomouci a okolí můžete Moravský výběrový sýr nalézt také v obchodech Hruška nebo supermarketu Senimo, o dalších místech se podle spolumajitele družstva ROLS Jaroslava Kozárka jedná. Pro sýr si můžete dojet také přímo do Kostelce na Hané do výdejního okna v budově sýrárny nebo si jej objednat na webových stránkách. Sýry jsou dostupné v celých cihlách, bločcích nebo jako plátkový sýr.