Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Olomoucký kraj

FOTOREPORT: Kdo stojí na olomouckém orloji? Podívejte se s námi na unikát města

První zmínka o orloji na Horním náměstí pochází z roku 1519. Orloj byl ve středověku vybudován do severní části městské radnice, a tak jako radnice samotná,...

Speed Marathon 2025 v Olomouckém kraji? Tři šoféři přišli o řidičák

Policisté v kraji měřili stanovené rychlostní limity a navíc to nahlásili dopředu. Dopravně bezpečnostní akce s názvem Speed Marathon, do které se mohla zapojit i...

Slané polévky a sladké nápoje. Hygienici zkontrolovali jídelny v kraji

Ve školních jídelnách v Olomouckém kraji se stále podávají příliš slané polévky nebo nadměrně slazené nápoje. Hygienici během prvního čtvrtletí roku 2025 provedli přes...

Volně pobíhající pes způsobil nehodu. Instruktor autoškoly s žákem skončili v nemocnici

Dopravní policisté vyjížděli do obce Popovice k dopravní nehodě motocyklu. Instruktor autoškoly jel se svým žákem na motorce směrem do uvedené obce, kde jim...

Nejnovější

Jejich auto strhla rozbouřená řeka při povodních. Policie teď prověřuje nalezené ostatky

V Polsku byly nalezeny lidské ostatky a čeští policisté prověřují, zda nejde o jednoho ze dvou mužů pohřešovaných od záplav na Jesenicku. ČTK to...

Michal Broš je trenérem hokejistů Litvínova

Hokejisté HC Verva Litvínov budou mít od nového soutěžního ročníku nového trenéra. Stal se jím Michal Broš, olomoucký rodák, člen legendárního hanáckého útoku Kratěna,...

Los semifinále poháru poslal Sigmu na Baník

Semifinále aktuálního ročníku MOL Cupu je rozlosováno. Osudí v sídle Fotbalové asociace České republiky poslalo tým SK Sigma Olomouc do Ostravy, druhou dvojici tvoří...

Park čeká obnova za desítky milionů. Město tu vrátí altán i kavárnu

Park na náměstí Svobody v Přerově, který byl kdysi výstavní chloubou města, projde po desetiletích chátrání rozsáhlou revitalizací. Vznikne zde nový hudební altán, kavárna...

Lidé z celé republiky podpoří hospicovou péči poutí na Svatý Kopeček

Už pošesté se v dubnu uskuteční Národní pouť za hospice. Letos se zaměstnanci, dobrovolníci, podporovatelé a příznivci hospicové péče z celé České republiky sejdou...

Sezona pro korfbalisty končí zlatě

Sobota se navždy zapíše zlatým písmem do historie našeho klubu. V napínavém a dramatickém finálovém utkání MYPOWER.IS Finále České korfbalové Extraligy jsme dokázali otočit zápas proti...

Kouzla, láska a jeden král se střevíčkem. Navštivte zámek Plumlov

Chcete vyrazit na pohádkovou prohlídku zámku? Na Plumlově takovou můžete navštívit už o víkendu 12. a 13. dubna. A co vás čeká? Dozvíte se...

SOUTĚŽ: Alkehol a Arakain v Olomouci. Vyhrajte lístky

Chcete vyhrát vstupenky na koncert Alkehol a Arakain v olomouckém S-klubu? Máme pro dva z vás po dvou lístcích výhru na koncert, který se...