Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Sardinie je svérázný ostrov s výborným jídlem, říká šéfkuchař Lobsteru a láká na nové menu

Olomoucký podnik Lobster family restaurant připravil na podzimní měsíce originální menu ze Sardinie. Šéfkuchař František Pospíšil se jel se svým týmem inspirovat rovnou na ostrov ve Středozemním moři, aby hostům mohl servírovat tamní originální recepty.

Proč se Lobster v novém menu inspiroval zrovna Sardinií?

Náš podnik je specialista na italskou kuchyni. Postavili jsme jej na konceptu, ve kterém představujeme různé krajové gastronomie Itálie a několikrát ročně je obměníme. Letos jsme prezentovali Alto Adige a Puglii a podzim jsme se rozhodli věnovat svérázné Sardinii. Abychom načerpali inspiraci i atmosféru ostrova, vydali jsme se za tamní gastronomií i s kuchařským týmem. Prošli jsme několik sardských trhů a navštívili řadu podniků, kde chodí jíst místní lidé. Věřím, že našim hostům tak můžeme lépe zprostředkovat originalitu tamní kuchyně.

Čím je tento ostrov svérázný a zajímavý?

Je to takový malý stát ve státě. Obyvatelé se snaží maximálně využít všech darů ostrova a třeba v jídle jsou dost soběstační. Mají vlastní šunky, sýry, víno, ryby a mořské plody, maso z místních chovů a například pivo vám nabídnou taky sardské. Jejich křupavý tenky chléb carasau je jiný než na pevnině a speciální sušený kaviár z rybích jiker – bottarga, který strouhají na těstoviny, má rovněž původ na ostrově.

Nové menu v Lobsteru je rozmanité. O které kombinaci chutí při jeho sestavování jste hned věděl, že nesmí chybět?

Hosté mohou v novém menu ochutnat řadu dobrot, o kterých se bavíme. S celým týmem jsme se shodli, že v jídelníčku nesmí chybět originální sardské těstoviny fregola s mořskými plody, typické smažené lilky nebo špagety s mušlemi a bottargou. Tato jídla najdete na Sardinii doslova na každém rohu.

Návštěvník může ochutnat také pečené sele či jehně, tedy pokrmy, které se v běžných restauracích na jídelních lístcích objevují málokdy. Proč jste zvolili tato jídla z mladého masa?

Bez těchto pokrmů se neobejde na ostrově žádná oslava či rodinná sešlost. Nejzkušenější muži rodu, popřípadě šéfkuchaři v restauracích maso nakládají v lokálních bylinkách a pak je připravují po vzoru místních pastevců ve speciálních pecích. Je pravdou, že Sardiňané milují také oslí a koňské maso, ale to už se několik desetiletí v české kuchyni běžně nepodává.

Některé ingredience ve vaší restauraci jsou ryze italské. Zajišťujete si dovoz přímo z Itálie?

Ano, celou dobu vozíme z Apeninského poloostrova mouku na pizzu a těstoviny, rajčata, olivový olej, víno, tuňáka, sýry, šunky a další ingredience. V případě sardské kuchyně je to navíc chléb, kaviár bottarga, těstoviny fregola a tamní sýry a uzeniny.

Související články

Olomoucký kraj

Mezi elitou filmového průmyslu. Ředitelka prostějovského kina je ve světovém žebříčku

Ředitelku prostějovského Kina Metro 70 Barboru Kucsa Prágerovou zařadili do prestižního výběru Top Women in Global Cinema 2025, který každoročně sestavuje odborný portál Celluloid...

Stát odmítl vyplatit podporu po povodních. Hejtman zvažuje zadlužení kraje

Senát odmítl výzvu opozičního hnutí ANO, aby vláda okamžitě proplatila krajům náklady na odstranění škod způsobených loňskými záplavami. Neschválil ani požadavek, aby kabinet zmírnil...

Olomoucký kraj podpoří výstavbu kanalizací v obcích. Vyčlení na to 28 milionů

Krajští radní na posledním zasedání schválili návrh na podporu výstavby kanalizace v malých obcích Olomouckého kraje. Celkem na projekt hodlá vyčlenit 28 milionů korun....

Proti lesním požárům vzletí z Přerova vrtulník Black Hawk. Posílí hasiče přes letní sezónu

Hašení lesních požárů v Česku letos v létě posílí dva pronajaté vrtulníky Black Hawk s bambivaky, stejně jako tomu bylo v předchozích letech. K...

Nejnovější

Mezi elitou filmového průmyslu. Ředitelka prostějovského kina je ve světovém žebříčku

Ředitelku prostějovského Kina Metro 70 Barboru Kucsa Prágerovou zařadili do prestižního výběru Top Women in Global Cinema 2025, který každoročně sestavuje odborný portál Celluloid...

Stát odmítl vyplatit podporu po povodních. Hejtman zvažuje zadlužení kraje

Senát odmítl výzvu opozičního hnutí ANO, aby vláda okamžitě proplatila krajům náklady na odstranění škod způsobených loňskými záplavami. Neschválil ani požadavek, aby kabinet zmírnil...

SOUTĚŽ: Malé naděje fotbalu ještě můžete přihlásit na Camp Fotbal 2025

Camp Fotbal 2025 v Kozlovicích je určen pro nadějné fotbalisty. Čeká je nezapomenutelný tábor plný tréninku, zábavy a nových přátel. Neváhejte a přihlaste svého potomka...

Nové radary v Olomouci. Kde se s nimi řidiči setkají?

Rada města Olomouce schválila na posledním zasedání rozšíření měřících systémů. Tři nové stacionární radary budou řidiči potkávat od konce tohoto roku ve třech městských...

SOUTĚŽ: Malé naděje fotbalu ještě můžete přihlásit na Camp Fotbal 2025

Camp Fotbal 2025 v Kozlovicích je určen pro nadějné fotbalisty. Čeká je nezapomenutelný tábor plný tréninku, zábavy a nových přátel. Neváhejte a přihlaste svého potomka...

V Bělkovicích připravili tradiční hody

Tradiční hody se chystají v Bělkovicích-Lašťanech o víkendu 21.-22. července. Uskuteční se u Lašťanského rybníka, pořadatelé připravili bohatý nejen kulturní program. Hodový program bude začínat...

Uspěje významná památka v Cenách kraje? Hlasovat můžete i vy

Kostel sv. Kříže v Javorníku, jehož počátky sahají do pol. 13. stol., patří k nejvýznamnějším památkám Jesenicka. Byl svědkem bohatých dějin Slezska – válek,...

Na místě budou lístky dražší. Velká Morava Fest láká na velká jména

Letní festivalová sezóna se nezadržitelně blíží a Přerov nebude pozadu. V pátek 12. července se v parku Michalov uskuteční druhý ročník open-air festivalu Velká...