Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Chovatel: Sváteční husy podražily, prodej se přesouvá z restaurací na domácnosti

Sváteční husy v posledních letech kvůli rostoucím nákladům na jejich chov podražily o desítky procent, avšak růst cen celkovou poptávku zatím výrazně neovlivnil. „Letos je ale znatelný přesun objednávek od restaurací směrem k domácnostem,“ řekl spolumajitel rodinné husí farmy v Tovačově na Přerovsku Zbyněk Opatrný. Pro tuzemské chovatele hus znamenají svatomartinské oslavy spolu se závěrem roku vrchol sezony.

„Kvůli loňské ptačí chřipce šla cena housat nahoru a dražší je teď také krmení. Cena kilogramu husy v jateční úpravě je u nás aktuálně 300 korun, před pěti lety byla 180 korun. Je to sice výrazné zdražení, zákazníci si přesto naši kvalitní husu rádi dopřejí. Chtějí se potkat u svátečního stolu s rodinou či přáteli a vyšší cenu akceptují,“ uvedl Opatrný, který pro nadcházející svátek porazí 290 hus.

Tovačovská husí farma letos podle Opatrného eviduje o něco slabší poptávku provozovatelů restaurací. Někteří z nich totiž na svatomartinské slavnosti očekávají méně hostů. „Na druhou stranu se zvýšila právě poptávka domácností. Lidé zřejmě začali více ekonomicky přemýšlet. Místo toho, aby na svatomartinskou husu vyrazili do restaurace, tak si ji raději upečou doma,“ uvedl Opatrný.

Vykrmené husy si do Tovačova jezdí kupovat lidé z širokého okolí. Nejvyšší poptávka po husách je každoročně před svátkem svatého Martina a Vánocemi, což odpovídá českým tradicím. V posledních letech si hodně zákazníků podle Opatrného objednává sváteční husy i na 28. září, tedy na Den české státnosti.

Provozovatelé restaurací letos upozorňují na to, že nákupní cena hus je proti loňsku výrazně vyšší a zdražení budou muset zohlednit v konečné ceně letošního svatomartinského menu, což může oslabit poptávku. Například v Moravské restauraci v historickém centru Olomouce bude letos stát porce pečené husy se zelím 865 korun. Restaurace U Kristýna nabízí pro čtyři osoby celou husu se zelím a knedlíky za 1499 korun.

Svatomartinské menu je podle zástupce gastronomického odvětví v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera velkým lákadlem, proto předpokládá, že většina restauratérů ho nabídne i letos. Bude ovšem muset být za cenu odpovídající nákladům, případně restauratéři mohou upravovat porce, aby nemuseli tolik zdražovat. Kastner uvedl, že je nutné se připravit na nižší zájem, druhou možností bude, že lidé si odpustí dvě tři jiné návštěvy restaurace za cenu jedné při oslavách svatého Martina.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...