Priessnitzův dortík, tak se jmenuje tradiční soutěž profesionálních cukrářů, která se koná v Jeseníku. Už osmnáctý ročník soutěže hostila Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník.
Do letošního ročníku se zapojilo čtrnáct soutěžících ze třinácti středních škol. Cukrářky měly za úkol zdobení perníků glazurou, vymodelování dvou figurek zvířátek a dort na téma „Dívkám, slečnám a ženám k narozeninám.”
Porota pak hodnotila chuť, vůni a vzhled výrobků, ale také pracnost, osobní zručnost a hygienu práce. Vítězkou se stala Kristýna Vaculová ze SŠ gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci. Na druhém místě se umístila Veronika Hrabalová ze Střední odborné školy v Prostějově a třetí byla Karolína Petra Říhová ze SŠ gastronomické a technické v Žamberku.
Vedle soutěže se v Jeseníku konalo také pracovní setkání zástupců zřizovatele školy, jejího vedení a spolupracujících firem. O formách spolupráce školy a významných partnerských firem debatoval společně s hejtmanem Suchánkem také Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství a Miroslav Gajdůšek, vedoucí odboru školství a mládeže.
Střední škola gastronomie, farmářství a služeb Jeseník se dlouhodobě snaží o udržení a podporu tradičních řemesel a nabízí spoustu učebních oborů z oblasti gastronomie, farmářství a služeb.