Vyhlášeným olomouckým restauracím Entrée a Lobster Family loni meziročně vzrostly tržby, avšak kvůli pokračující epidemii koronaviru stále výrazně zaostaly za rokem 2019, kdy obě provozovny nemusely z důvodu vládních nařízení dlouhodobě omezit provoz. Informace pochází z výročních zpráv společností, které restaurace provozují.
Například firma Entree Gastronomy, která v Olomouci provozuje restauraci Entrée pod vedením šéfkuchaře Přemka Forejta, loni zvýšila tržby na 36 milionů korun z 32,4 milionu korun v roce 2020, kdy propukla pandemie koronaviru a preventivní opatření byla nejpřísnější. V roce 2019 tato restaurace utržila 44,5 milionu korun. Firma Entree Gastronomy loni zároveň výrazně zvýšila zisk na bezmála 11 milionů korun ze dvou milionů korun v roce 2020.
Vedení společnosti Entree Gastronomy ve výroční zprávě uvedlo, že loni kvůli vládním nařízením musela být restaurace Entrée od ledna do května uzavřena. „Během roku 2021 obdržela společnost dotace na zaměstnance a nájemné ve výši 8,456 milionu korun,“ stojí ve výroční zprávě. Firma Entree Gastronomy loni zaměstnávala 36 pracovníků.
Restaurace Entrée má zhruba sedm desítek míst a od podzimu 2015 funguje v opravené budově bývalého Hodolanského divadla, která stojí v okrajové části Olomouce. Díky šéfkuchaři Forejtovi si získala renomé v tuzemsku a také za hranicemi Česka. Personál měsíčně obslouží zhruba 2000 hostů. Přibližně 80 procent hostů restaurace Entrée pochází z tuzemska a pětina ze zahraničí.
Růst tržeb loni po předchozím poklesu v roce 2020 zaznamenala i firma Gastroland restaurants, která v olomouckém nákupním centru Galerie Šantovka provozuje restauraci Lobster Family restaurant specializující se na italskou kuchyni. Tržby této restaurace v roce 2021 vzrostly meziročně o zhruba čtyři miliony korun na 32,7 milionu korun. O rok dříve se propadly ze 49,6 milionu korun v roce 2019 na 29 milionů korun. Provozovatel Lobster Family restaurantu loni snížil ztrátu na 5,8 milionu korun z 10,7 milionu korun v roce 2020. V roce 2019 měla firma zisk 2,8 milionu korun.
Patronem restaurace Lobster Family restaurant v Galerii Šantovka je od jejího otevření v roce 2013 kuchař Roman Paulus, který v minulosti pro pražský hotel Alcron získal šest michelinských hvězd. V kuchyni Lobster Family restaurantu působili známí kuchaři Jaroslav Klár či Richard Klemeš. Akce v této restauraci pořádal Jan Punčochář. Nynějším šéfkuchařem je František Pospíšil.