Město Uničov pokračuje ve sběru gastroodpadu. Počet míst, kde najdou místní nádobu na odpad z kuchyní, se rozšíří o dalších 13 nových stanovišť. První letošní svoz chystá město už ve středu 15. března.
Nová stanoviště rozmístí město do ulic Balcárkova, Dukelská, Hrdinů, Mohelnická, Moravské náměstí, Nerudova, Nová, Pionýrů a Pod Šibeníkem. Svoz bude probíhat každou středu, odpad pak míří do Rapotína, kde se z něj v bioplynové stanici vyrábí plyn.
Svoz gastroodpadu uničovská radnice testuje od loňského září, prvních dvanáct nádob stojí na sídlištích v ulicích Generála Svobody a Nemocniční. „Jelikož se projekt osvědčil, bude od poloviny března počet těchto speciálních 120litrových popelnic rozšířen o dalších 13,“ informoval mluvčí města Uničov Marek Juráň.
Do nádob na gastroodpad patří:
– tepelně upravené i neupravené potraviny rostlinného či živočišného původu,
– prošlé potraviny,
– drůbeží kosti,
– mléčné výrobky,
– zbytky ovoce a zeleniny,
– pečivo,
– cukrovinky,
– sedliny kávy a čaje.
Potraviny mohou být i v původním obalu, ovšem kromě obalů skleněných! Naopak do gastroodpadu nepatří vepřové a hovězí kosti, uhynulá zvířata nebo psí exkrementy.
„Během prvních pěti měsíců bylo z Uničova odvezeno 8,41 tun gastroodpadu a celkové náklady na jeho svoz činily 31 tisíc korun. Bude-li projekt i nadále úspěšně fungovat, mohl by být v příštím roce zařazen do systému odpadového hospodářství města,“ uvedl Juráň na webu města.
Gastroodpad se začal třídit v Šumperku, kde se díky správnému třídění nemusel zvyšovat poplatek za odpad. Nyní už třídí kuchyňský odpad i v Olomouci, v Přerově, či v Litovli.