Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Helen hlásí zvučnou posilu. Pro Olomoučany bude vařit kuchař z La Finestry

Další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků zamířil do Olomouce. Tomáš Juřík se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař Bistra Helen v Galerii Šantovka. S jeho příchodem restaurace rozšiřuje provoz a nabízí vedle obědů nově i večerní menu.

„Chci zachovat směr, kterým se restaurace ubírá. To znamená důraz na regionální produkty, vlastní výroba řady základních surovin, vaření bez polotovarů, nabídka pro zákazníky, kteří hledají jídla bez lepku, laktózy či s nízkými sacharidy,“ nastiňuje cestu šéfkuchař. Jídelníček chce podle sezóny měnit co měsíc a v plánu má také netradiční degustace a pop-upy (gastro akce propojené s kulturními zážitky).

Juřík má za sebou praxi ve Švýcarsku a Spojených státech, vařil mimo jiné v pražském podniku Bellevue, michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, naposledy vedl kuchyně skupiny Collezzione, pod kterou v Praze patří například La Finestra in Cucina nebo La Bottega Bistroteka.

V Olomouci nyní působí řada kuchařů, kteří prošli špičkovými podniky v tuzemsku i zahraničí, například Roman Paulus a Petr Stoklásek vedou Bistro Paulus, Přemek Forejt oceňovanou restauraci Entrée nebo Petr Heneš podniky Long Short Story.

Bistro Helen zabodovalo v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který již devátým rokem mapuje domácí gastronomickou scénu. Stylová restaurace, která klade důraz na lokální suroviny, výrobu vlastních produktů a zdravý životní styl, se dostala mezi stovku nejlepších gastro podniků v Česku.

Medailonek šéfkuchaře:

Tomáš Juřík pochází z Přerova, střední hotelovou školu vystudoval v nedaleké Kroměříži. Brzy se vydal za praxí do Prahy. Působil v podnicích Pasta Cafe, La Degustation Bohême Bourgeoise, v Bellevue, v hotelu Les Sources des Alpes ve Švýcarsku. Půl roku byl na stáži v newyorkském michelinském podniku Avoce. V posledních letech pracoval jako executive chef ve skupině Collezione Riccarda Lucqeho, kam patří například La Bottega Bistroteka nebo La Finestra in Cucina. Tomáš miluje svou práci – gastronomii a vaření, nejraději připravuje zeleninu, ryby a omáčky. Je aktivním sportovcem – tenis, squash, hokej, plavání, zároveň je velkým fanouškem filmu. Je ženatý a má dvě děti.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...