Další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků zamířil do Olomouce. Tomáš Juřík se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař Bistra Helen v Galerii Šantovka. S jeho příchodem restaurace rozšiřuje provoz a nabízí vedle obědů nově i večerní menu.
„Chci zachovat směr, kterým se restaurace ubírá. To znamená důraz na regionální produkty, vlastní výroba řady základních surovin, vaření bez polotovarů, nabídka pro zákazníky, kteří hledají jídla bez lepku, laktózy či s nízkými sacharidy,“ nastiňuje cestu šéfkuchař. Jídelníček chce podle sezóny měnit co měsíc a v plánu má také netradiční degustace a pop-upy (gastro akce propojené s kulturními zážitky).
Juřík má za sebou praxi ve Švýcarsku a Spojených státech, vařil mimo jiné v pražském podniku Bellevue, michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, naposledy vedl kuchyně skupiny Collezzione, pod kterou v Praze patří například La Finestra in Cucina nebo La Bottega Bistroteka.
V Olomouci nyní působí řada kuchařů, kteří prošli špičkovými podniky v tuzemsku i zahraničí, například Roman Paulus a Petr Stoklásek vedou Bistro Paulus, Přemek Forejt oceňovanou restauraci Entrée nebo Petr Heneš podniky Long Short Story.
Bistro Helen zabodovalo v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který již devátým rokem mapuje domácí gastronomickou scénu. Stylová restaurace, která klade důraz na lokální suroviny, výrobu vlastních produktů a zdravý životní styl, se dostala mezi stovku nejlepších gastro podniků v Česku.
Medailonek šéfkuchaře:
Tomáš Juřík pochází z Přerova, střední hotelovou školu vystudoval v nedaleké Kroměříži. Brzy se vydal za praxí do Prahy. Působil v podnicích Pasta Cafe, La Degustation Bohême Bourgeoise, v Bellevue, v hotelu Les Sources des Alpes ve Švýcarsku. Půl roku byl na stáži v newyorkském michelinském podniku Avoce. V posledních letech pracoval jako executive chef ve skupině Collezione Riccarda Lucqeho, kam patří například La Bottega Bistroteka nebo La Finestra in Cucina. Tomáš miluje svou práci – gastronomii a vaření, nejraději připravuje zeleninu, ryby a omáčky. Je aktivním sportovcem – tenis, squash, hokej, plavání, zároveň je velkým fanouškem filmu. Je ženatý a má dvě děti.