Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Helen hlásí zvučnou posilu. Pro Olomoučany bude vařit kuchař z La Finestry

Další kuchař se zkušenostmi z oceňovaných pražských i zahraničních podniků zamířil do Olomouce. Tomáš Juřík se po letech vrací zpět do regionu a nastupuje jako šéfkuchař Bistra Helen v Galerii Šantovka. S jeho příchodem restaurace rozšiřuje provoz a nabízí vedle obědů nově i večerní menu.

„Chci zachovat směr, kterým se restaurace ubírá. To znamená důraz na regionální produkty, vlastní výroba řady základních surovin, vaření bez polotovarů, nabídka pro zákazníky, kteří hledají jídla bez lepku, laktózy či s nízkými sacharidy,“ nastiňuje cestu šéfkuchař. Jídelníček chce podle sezóny měnit co měsíc a v plánu má také netradiční degustace a pop-upy (gastro akce propojené s kulturními zážitky).

Juřík má za sebou praxi ve Švýcarsku a Spojených státech, vařil mimo jiné v pražském podniku Bellevue, michelinské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, naposledy vedl kuchyně skupiny Collezzione, pod kterou v Praze patří například La Finestra in Cucina nebo La Bottega Bistroteka.

V Olomouci nyní působí řada kuchařů, kteří prošli špičkovými podniky v tuzemsku i zahraničí, například Roman Paulus a Petr Stoklásek vedou Bistro Paulus, Přemek Forejt oceňovanou restauraci Entrée nebo Petr Heneš podniky Long Short Story.

Bistro Helen zabodovalo v prestižní publikaci Nejlepší restaurace vydavatelského domu TopLife Czech, který již devátým rokem mapuje domácí gastronomickou scénu. Stylová restaurace, která klade důraz na lokální suroviny, výrobu vlastních produktů a zdravý životní styl, se dostala mezi stovku nejlepších gastro podniků v Česku.

Medailonek šéfkuchaře:

Tomáš Juřík pochází z Přerova, střední hotelovou školu vystudoval v nedaleké Kroměříži. Brzy se vydal za praxí do Prahy. Působil v podnicích Pasta Cafe, La Degustation Bohême Bourgeoise, v Bellevue, v hotelu Les Sources des Alpes ve Švýcarsku. Půl roku byl na stáži v newyorkském michelinském podniku Avoce. V posledních letech pracoval jako executive chef ve skupině Collezione Riccarda Lucqeho, kam patří například La Bottega Bistroteka nebo La Finestra in Cucina. Tomáš miluje svou práci – gastronomii a vaření, nejraději připravuje zeleninu, ryby a omáčky. Je aktivním sportovcem – tenis, squash, hokej, plavání, zároveň je velkým fanouškem filmu. Je ženatý a má dvě děti.

Související články

Olomoucký kraj

Boj s kůrovci pokračuje, lesníci už se chystají na letošní rojení

S teplým počasím se pojí rojení kůrovců, a tak Lesy ČR začínají podnikat kroky v rámci protikůrovcových opatření. Po kalamitě, která celou republiku zachvátila...

Dům pod lesem i rybník u Tomíkovic. Architektonická cena zná vítěze

Výjimečné architektonické nápady, kvalitní řemeslné zpracování i důraz na propojení s krajinou a tradicí. Tak vypadají vítězné projekty soutěže Stavba roku Olomouckého kraje 2024....

FOTOREPORT: Kdo stojí na olomouckém orloji? Podívejte se s námi na unikát města

První zmínka o orloji na Horním náměstí pochází z roku 1519. Orloj byl ve středověku vybudován do severní části městské radnice, a tak jako radnice samotná,...

Speed Marathon 2025 v Olomouckém kraji? Tři šoféři přišli o řidičák

Policisté v kraji měřili stanovené rychlostní limity a navíc to nahlásili dopředu. Dopravně bezpečnostní akce s názvem Speed Marathon, do které se mohla zapojit i...

Nejnovější

Dvojí role politiků z kraje. Poslanec i primátor v jedné osobě není výjimkou

Politici působící jak na státní úrovni, tak na té krajské nebo komunální, to v ČR není žádná zvláštnost. Dokonce jsme v rámci EU unikátem. Možná i...

Pokorný a Muritala jsou zranění, Sigmě budou dlouho chybět

Fotbalistům SK Sigma Olomouc budou v závěru soutěžního ročníku, tedy utkání v lize i domácím poháru, chybět dva hráči. Klub na svém webu informoval o zraněních...

Olomoucký rodák jede na hokejové mistrovství světa osmnáctek

Olomoucký rodák Šimon Fasner hraje už několik sezón hokej z v HC Vítovice Ridera. V rodném městě se talentovaný útočník do vrcholového sportu nezapojil, začínal v Uničově a...

Festival pro celou rodinu se koná v půli května na fortu v Křelově

Čtvrtý ročník jarního festivalu dobrého jídla a pití Lobster Food Fest je tady - opět se koná v nevšedním prostředí křelovské pevnosti Fort XX. Návštěvníci...

Festival pro celou rodinu se koná v půli května na fortu v Křelově

Čtvrtý ročník jarního festivalu dobrého jídla a pití Lobster Food Fest je tady - opět se koná v nevšedním prostředí křelovské pevnosti Fort XX. Návštěvníci...

Lidé z celé republiky podpoří hospicovou péči poutí na Svatý Kopeček

Už pošesté se v dubnu uskuteční Národní pouť za hospice. Letos se zaměstnanci, dobrovolníci, podporovatelé a příznivci hospicové péče z celé České republiky sejdou...

Sezona pro korfbalisty končí zlatě

Sobota se navždy zapíše zlatým písmem do historie našeho klubu. V napínavém a dramatickém finálovém utkání MYPOWER.IS Finále České korfbalové Extraligy jsme dokázali otočit zápas proti...

Kouzla, láska a jeden král se střevíčkem. Navštivte zámek Plumlov

Chcete vyrazit na pohádkovou prohlídku zámku? Na Plumlově takovou můžete navštívit už o víkendu 12. a 13. dubna. A co vás čeká? Dozvíte se...