Na rozlehlou plantáž s jahodami na okraji Olomouce dnes po roce opět zamířily desítky lidí, kteří si tam za úplatu mohou sami nasbírat sladké červené plody či si koupit košík už natrhaných jahod. Provozovatel jahodových plantáží v Olomouci, Prostějově a Brně letos díky příznivému počasí očekává dobrou úrodu jahod. Jejich sklizeň potrvá několik týdnů, loni si zájemci mohli pozdní odrůdy natrhat ještě 23. července. „Cenu kilogramu jahod jsme ponechali na loňské úrovni,“ řekl dnes Jan Dostál, který se o plantáže stará spolu s rodinou a patří mezi největší pěstitele jahod v Olomouckém kraji.
Rodina Dostálova hospodaří na šesti hektarech jahod v Olomouci, v Prostějově má 5,5 hektaru a v Brně více než 13 hektarů. „Vzhledem k tomu, že byla teplá zima, máme plodů dostatek a očekáváme slušnou sklizeň. Pršelo nám teď dvakrát v období květu a plodu, takže jahody pěkně rostou,“ uvedl Dostál. Za jeden kilogram jahod sběrači letos zaplatí 75 korun, cena kilogramu už natrhaných jahod činí 150 korun. „Cenu jsme nechali stejnou jako byla loni. Je to už ale na hraně,“ uvedl Dostál, podle kterého náklady na pěstování jahod zejména v posledních měsících výrazně vzrostly.
Ceny jahod ze samosběru jsou podle Dostála výrazně nižší, než je tomu u dovážených jahod na pultech supermarketů. Na plantážích v Olomouci, Prostějově a Brně nejsou plody znečištěné hlínou, protože leží na slámové podestýlce. Pěstitelé minimalizují používání chemických prostředků. „Drtivá většina naší práce při odstraňování nežádoucích plevelů je ruční a mechanická. Používáme přirozené nepřátele škůdců, chytré houby, humáty, biohnojiva, mořské řasy a pěstujeme odrůdy odolné plísním. Závlahy řešíme pouze kapkovou závlahou, opylení květů posilujeme úly s českými čmeláky a neustále obměňujeme pozemky,“ podotkl.
Zákazníci mají díky tomu podle Dostála jistotu, že si z plantáží přinesou domů čerstvé plody s lahodnou chutí. Zájemci si předem nemusí na plantážích rezervovat místo na sběr jahod. „Přijdou v otevírací době a můžou jít hned sbírat,“ podotkl. Nad poptávkou po samosběru jahod na plantážích podle Dostála každoročně do poslední chvíle visí otazníky, protože lidé se předem neobjednávají.
Jahody se u silnic či ve stáncích začaly prodávat už v předchozích týdnech, avšak většinou šlo podle Dostála o importované plody. Tuzemští pěstitelé, kteří jahody mají ve sklenících, zahájili jejich sběr až minulý týden. Ostatní pěstitelé v těchto dnech. Pomocí samosběru rodina Dostálových prodává většinu produkce jahod. Provozuje i dva prodejní stánky v Prostějově. „Soustředíme se primárně na samosběr, což je záruka původu a kvality jahod,“ podotkl Dostál.
V Olomouckém kraji si lidé můžou jahody natrhat nejen v Olomouci či Prostějově, ale také ve Skrbeni na Olomoucku a Bochoři u Přerova. Sklizeň jahodárny postupně zahajují na přelomu května a června.