Myší trus ve skladu restaurace, znečištěné nože a nádobí určené k servírování pokrmů. Tyto prohřešky odhalili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v restauraci Hongkong v centru Olomouce. Po kontrole došlo k uzavření podniku.
„Naši inspektoři uvnitř provozovny zjistili absenci správné hygienické praxe, výrazně zanedbaný úklid či výskyt nečistot mj. na talířích pro servírování pokrmů. S ohledem na tato zjištění jsme provozovateli uložili úplný zákaz užívání prostor,“ uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce na webu Potraviny na pranýři.
🥢 V olomoucké restauraci Hongkong hrozila kontaminace potravin, zjistila Potravinářská inspekce Státní zemědělská a…
Zveřejnil(a) Potraviny na pranýři dne Úterý 22. března 2022
V restauraci provozovatel restaurace nedodržoval hygienické požadavky pro výrobu a uvádění pokrmů na trh. „Napříč celou provozovnou totiž docházelo k porušování řádné hygienické praxe a dlouhodobému zanedbávání úklidu,“ stojí dále na webu s tím, že nečistoty bylo možné spatřit na pracovních pomůckách (nožích) a na nádobí (talířích), které sloužilo k servírování pokrmů.
Podle inspekce provozovatel nezajistil odpovídající regulaci škůdců, což se projevovalo výskytem značného množství myšího trusu na podlaze ve skladu. „S ohledem na tato zjištění nebylo možné vyloučit riziko kontaminace potravin a připravovaných pokrmů,“ končí zpráva.
Zjištěné skutečnosti v olomoucké restauraci Hong Kong
- Výskyt trusu hlodavců
- Stopy po působení a výskytu hlodavců
- Výrazně zanedbaný úklid
- Znečištěné kuchyňské nebo pracovní náčiní
- Výrazné znečištění prostor
- Nečistoty na stěnách nebo stropě
- Nečistoty na podlaze
- Nečistoty na regálech či zařízeních
- Silně znečištěná chladící zařízení