Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Nejsmradlavější jídla světa, pojídání na čas? Mám rád adrenalin, říká Maxijedlík

Na první pohled muž štíhlé postavy. Přitom dokáže sníst 47 párků za pět minut a láme různé rekordy v pojídání na čas. Na svůj seznam rekordů si zapsal i tři nejsmradlavější jídla světa. Řeč je o Jaroslavu Němci alias Maxijedlíkovi.

K jídlu a gastronomii má Jaroslav blízko už dlouho, vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst a chtěl jsem to někde zkusit,“ říká. Před šestnácti lety ho kamarádi vyhecovali na první soutěž v pojídání knedlíků na vizovickém Trnkobraní. Soutěž vyhrál.

Od té doby neváhal, jen za minulý rok zvládl 46 vyhraných soutěží. „Začátky byly těžké, ale postupem času jsem se vypracoval. Na soutěže se nijak nechystám, ani netrénuji, ono jich je tolik, že vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít pět litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ prozradil Maxijedlík.

Soutěží by zvládl i více, ale často se kryjí a není možné jich v jeden den objet několik. Na zabijačkových hodech v Brně se mu podařilo vyhrát pět soutěží v jeden den.

Na GO to Foodpark v Brně snědl jako jediný na světě tři nejsmradlavější jídla. Konkrétně Hakárl, kombinace močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná Jaroslav.

Jako další snědl Surstromming, zkvašené rybí maso zapsané v Guinnessově knize rekordů jako nejsmradlavější jídlo světa. „Jedl jsem ho už po jedenácté, smrdí jako zkažené přesolené maso, chuťově je hrozný, okamžitě vás to natáhne na zvracení, snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ pochlubil se.

Posledním páchnoucím pokrmem byl Durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, na Výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ zhodnotil jedlík, který se teď soustředí na extrémní jídla.

Zvládl sníst celé menu o jedenácti chodech. V pětiminutových soutěžích spořádal 3,75 kilo zmrzliny, 68 rumových kuliček, 108 svatebních koláčků, 47 párků, 38 tatranek, 14 jitrnic a 29 a půl šišek s mákem. Pod pět minut se dostal u švestkových knedlíků, snědl jich 35 za 4 minut 14 sekund. Kilo steaků mu trvalo 4 minuty 44 sekund. Půl kila tlačenky za 79 vteřin. A do půl hodiny snědl 9 158 červů.

Doma se Jaroslav stravuje úplně normálně. Snaží se dodržovat pravidelnou stravu a jíst hodně zeleniny. Začal jíst i vegetariánská indická jídla. Soutěž je pro něj zhřešením, na které se těší.

„Baví mě to, mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, v publiku i mediální sledovanost. Nedávno jsem počítal poháry za vyhrané soutěže, samozřejmě všude je nedávají, mám jich kolem stovky plus medaile. Mám je na knihovně naproti posteli. Jsou chvíle, kdy mi ta ocenění připomenou, že čas a úsilí, které jsem tomu věnoval, nebylo promarněnou energií,“ zakončuje Maxijedlík.

Související články

Olomoucký kraj

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Hladina klesá, v postižených oblastech se uklízí. Kam vrátit písek?

Zhruba čtyři sta tun písku je v lokalitách ohrožených povodní. Pytle s již nepotřebným pískem bude možné vrátit v bývalých neředínských kasárnách příští týden. Návrat písku...

Vězně v Olomouckém kraji vybavili lopatami a holinkami, zamířili na Šumpersko

Lopaty a holinky se staly v těchto dnech součástí výstroje několika desítek vězňů z olomoucké a mírovské věznice, kteří zamířili na Šumpersko pomoci s...

Nejnovější

Na Jesenicku je potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Pomohou neziskové organizace

O víkendu 21. – 22. září se očekává, že do zasažených regionů začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomáhat lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však...

Pásová rypadla a jeřáby. Hasiči odklízí škody s těžkou technikou

S klesající vodou v kraji se postupně odhalují škody napáchané povodněmi. K úklidu škod využívají hasiči těžkou techniku na několika místech v kraji. Obrovský kus práce odvádějí dobrovolní...

Prostějovský magistrát bude mít zelenou střechu. Zaplatí za ni přes 1,2 milionu

Magistrát ve Školní ulici v Prostějově bude mít zelenou střechu. Rozhodnutí schválili městští radní. Realizace střechy a vegetační úpravy dvora a budovy budou stát 1...

Předčítání z knih i koncert. Přerovská knihovna se zapojí do Noci literatury

Noc literatury se každoročně koná na podporu současné evropské literární tvorby. Po celé republice tak proběhne již 18. ročník. Letos se poprvé zapojí také...

Dostupné bydlení, péče o seniory, ale také návrat ke kořenům. To je životní filozofie...

Lidé si ji pamatují především jako velmi aktivní propagátorku lidové kultury, tradic a spolkového života na Hané. Mnoho let stála v čele asociace folklorních...

Podzimní novinky z dýňového menu? Bombay Express v Šantovce brzy oslaví rok

Brzy oslaví rok od otevření, nyní se připravují na podzimní nabídku. Řeč je o podniku Bombay Express, olomoucké pobočce, která se nachází v jídelní...

Politika je práce jako každá jiná, říká František Jura. Jak vypadá běžný pracovní týden...

František Jura se v regionální politice angažuje už dobrou dekádu. Deset let je prostějovským zastupitelem, z toho šest v pozici primátora a za sebou má také práci...

Za tajuplnou legendou na plumlovský zámek. Noční prohlídky jsou zpátky

Tajuplné legendy, šerm, tanec, ale i intriky... Plumlovský zámek připravuje noční prohlídky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené, také letos. Už 20. a 21. září...