Zpravodajský report z Olomouckého kraje

Nejsmradlavější jídla světa, pojídání na čas? Mám rád adrenalin, říká Maxijedlík

Na první pohled muž štíhlé postavy. Přitom dokáže sníst 47 párků za pět minut a láme různé rekordy v pojídání na čas. Na svůj seznam rekordů si zapsal i tři nejsmradlavější jídla světa. Řeč je o Jaroslavu Němci alias Maxijedlíkovi.

K jídlu a gastronomii má Jaroslav blízko už dlouho, vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst a chtěl jsem to někde zkusit,“ říká. Před šestnácti lety ho kamarádi vyhecovali na první soutěž v pojídání knedlíků na vizovickém Trnkobraní. Soutěž vyhrál.

Od té doby neváhal, jen za minulý rok zvládl 46 vyhraných soutěží. „Začátky byly těžké, ale postupem času jsem se vypracoval. Na soutěže se nijak nechystám, ani netrénuji, ono jich je tolik, že vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít pět litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ prozradil Maxijedlík.

Soutěží by zvládl i více, ale často se kryjí a není možné jich v jeden den objet několik. Na zabijačkových hodech v Brně se mu podařilo vyhrát pět soutěží v jeden den.

Na GO to Foodpark v Brně snědl jako jediný na světě tři nejsmradlavější jídla. Konkrétně Hakárl, kombinace močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná Jaroslav.

Jako další snědl Surstromming, zkvašené rybí maso zapsané v Guinnessově knize rekordů jako nejsmradlavější jídlo světa. „Jedl jsem ho už po jedenácté, smrdí jako zkažené přesolené maso, chuťově je hrozný, okamžitě vás to natáhne na zvracení, snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ pochlubil se.

Posledním páchnoucím pokrmem byl Durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, na Výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ zhodnotil jedlík, který se teď soustředí na extrémní jídla.

Zvládl sníst celé menu o jedenácti chodech. V pětiminutových soutěžích spořádal 3,75 kilo zmrzliny, 68 rumových kuliček, 108 svatebních koláčků, 47 párků, 38 tatranek, 14 jitrnic a 29 a půl šišek s mákem. Pod pět minut se dostal u švestkových knedlíků, snědl jich 35 za 4 minut 14 sekund. Kilo steaků mu trvalo 4 minuty 44 sekund. Půl kila tlačenky za 79 vteřin. A do půl hodiny snědl 9 158 červů.

Doma se Jaroslav stravuje úplně normálně. Snaží se dodržovat pravidelnou stravu a jíst hodně zeleniny. Začal jíst i vegetariánská indická jídla. Soutěž je pro něj zhřešením, na které se těší.

„Baví mě to, mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, v publiku i mediální sledovanost. Nedávno jsem počítal poháry za vyhrané soutěže, samozřejmě všude je nedávají, mám jich kolem stovky plus medaile. Mám je na knihovně naproti posteli. Jsou chvíle, kdy mi ta ocenění připomenou, že čas a úsilí, které jsem tomu věnoval, nebylo promarněnou energií,“ zakončuje Maxijedlík.

Související články

Olomoucký kraj

Obyvatelstvo Olomouckého kraje dál stárne, průměrný věk vzrostl na 43,5 roku

Obyvatelstvo Olomouckého kraje dál stárne. Jeho průměrný věk loni vzrostl na 43,5 roku, v roce 2011 činil 41,2 roku. Podíl obyvatel ve věku 65...

V Hanušovicích jezdí řidiči po novém. Rekonstrukce silnice přišla na 26 milionů korun

V Hanušovicích byla dokončena rekonstrukce silnice, která prochází centrem města. Práce začaly na jaře a byly dokončeny začátkem listopadu. Během rekonstrukce došlo k úplným...

Jak jsem se s tetováním stal policistou

Ještě nedávno, kdybyste slyšeli někoho říct tuto větu, byl by to baron Prášil anebo člověk, který s velkými obtížemi prošel přijímacím řízení k PČR a při...

Zemědělci letos v Olomouckém kraji sklidili méně obilovin i řepky

Zemědělci letos v Olomouckém kraji sklidili 540 558 tun základních obilovin, v meziročním srovnání byla sklizeň o 4,1 procent nižší. Zhruba o desetinu klesla...

Nejnovější

Vánoce v Hranicích začínají v pátek. Přijede Davide Mattioli i kapela Buty

Letošní Vánoce v Hranicích na Přerovsku budou skutečně bohaté. Vánoční trhy začínají rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí, celý program začíná v pátek 29....

Bourali na ledovce. Nehoda tří aut se obešla bez zranění

V noci na pátek napadl na Olomoucku první sníh, situace v dopravě se neobešla bez úplných komplikací. Hasiči řešili nehodu tří osobních automobilů v...

V kraji napadlo několik centimetrů sněhu. Silnice jsou sjízdné

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci v Olomouckém kraji, hlavní silniční tahy jsou po chemickém posypu sjízdné se zvýšenou opatrností. Na méně důležitých cestách...

Tip na výlet: Vydejte se ke kaskádovému vodopadu v Paseckém Žlebu

Dnešní Tip na výlet Olomouckého Reportu zavede čtenáře k obci Paseka, jen pár kilometrů od Uničova na Olomoucku. Jde o přibližně pět metrů vysoký...

Vánoce v Hranicích začínají v pátek. Přijede Davide Mattioli i kapela Buty

Letošní Vánoce v Hranicích na Přerovsku budou skutečně bohaté. Vánoční trhy začínají rozsvícením vánočního stromu na Masarykově náměstí, celý program začíná v pátek 29....

Skatepark v Losinách rozšíří sportovní vyžití v Areálu zdraví

Velké Losiny představily nový přírůstek do svého Areálu zdraví. Je jím moderní skatepark, který osloví nejen skateboardisty, ale i koloběžkáře a další milovníky akčních...

Jak jsem se s tetováním stal policistou

Ještě nedávno, kdybyste slyšeli někoho říct tuto větu, byl by to baron Prášil anebo člověk, který s velkými obtížemi prošel přijímacím řízení k PČR a při...

Zažijte největší akci moravského podzimu! Je tu Slavnost vína

Devátý ročník Slavnosti vína promění už 22. listopadu hotel NH Collection Olomouc Congress v ráj milovníků kvalitního vína, špičkové gastronomie a dobré zábavy. „Na této již...