Téměř 13 tisíc balení cukrů z celého světa čítá sbírka Jana Mináře z Bludova na Šumpersku. Balené cukry začal sbírat, když přestal sladit a během zhruba deseti let jich i za pomoci přátel a příbuzných nasbíral tisíce ze 76 zemí. Zastoupeny jsou ve sbírce cukry různých tvarů i barevných provedení. Sbírka mu na rozdíl od sběratelů jiných exponátů příliš místa doma nezabírá, uchovánu ji má ve speciálních krabičkách v obývacím pokoji. Chránit ji však musí před vlhkem a mravenci.
„Začalo to zhruba v roce 2012. Jakmile jsme přestali sladit kávu nebo čaj, tak jsme cukry začali dávat na hromádku. A poté začaly přibývat další z výletů a cest a začal jsem je tak postupně sbírat. Nyní jich mám již 12 712 a stále přibývají. Všechny cukry mám pouze v jednom balení. Mám o nich celkem přehled, takže když se ke mně dostane nový kousek, prohlédnu jej, aby se neopakovaly,“ řekl čtyřiapadesátiletý sběratel z Bludova.
Jeho sbírka čítá balené cukry ze 76 zemí světa, pro které vyrábí i speciální dřevěné kazety, do kterých je třídí. Má cukry z Evropy, Asie, Afriky, Severní i Jižní Ameriky a Austrálie. Z cest si je vozí často sám, například loni na podzim z Koreje, kam se vydal s rodinou. Sbírku zaplňují i jeho známí a příbuzní; myslí na něj, když se vydávají do světa.
Zajímavostí na sbírce je podle něj její pestrobarevnost i rozdíly podle zemí. „Například jižní státy mají na balených cukrech většinou malované obrázky, čím více na východ, mají cukry větší gramáž než evropské cukry. Balené cukry mají také různé tvary. Mám je i kulaté, ve formě hrníčku, srdíčka či domečku,“ doplnil sběratel. Kromě bílého či třtinového cukru sbírá také sladidla.
Sbírku čas od času představuje veřejnosti. V Kulturním domě v Bludově ji mohli v těchto dnech obdivovat lidé už potřetí. Zatímco v roce 2019 měla 3 700 balených cukrů, nyní zabraly sběratelské kousky 54 stolů ve dvou místnostech. Ve sbírání cukrů chce pokračovat, o trvanlivost obsahu obavy nemá. „Zkazit se na tom nic nedá, maximálně mravenci nebo pokud by byla balení ve vlhku, cukr by poté mohl ztvrdnout. Obsahově se to zkazit asi nedá, já to ale ochutnávat nebudu,“ dodal s úsměvem.