Strava je pro rodičky a novopečené maminky velice důležitou součástí komfortu v porodnici. Porodnice Nemocnice AGEL Šternberk proto nabízí i speciální stravu pro vegetariánky, veganky nebo rodičky s bezlepkovou dietou. Speciální strava a jídelníček je pacientkám k dispozici zdarma.
„Nastávajícím a novopečeným maminkám se v porodnici snažíme vycházet maximálně vstříc ve všech ohledech – od průběhu porodu, volby polohy, metody tlumení bolesti, až po poporodní péči o ni i miminko. A protože strava je důležitou součástí regenerace po porodu i nastartování laktace, snažíme se i v tomto ohledu nabízet pestrost a individuální přístup tak, aby každá maminka dostala stravu dle svých představ,“ vysvětluje přístup zdravotníků Radka Sedláčková, vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk.
Porodnice ve Šternberku nabízí rodičkám individuální přístup. Úprava jídelníčku kvůli alergiím, porodnice ovšem zohledňuje také vegetariánství, bezmléčnou dietu nebo veganství. „Aktuálně evidujeme jen několik málo zájemkyň ročně a samozřejmě takovouto stravu připravujeme individuálně na požádání, ve spolupráci s nutriční terapeutkou. Věřím, že pro maminky veganky je to významný benefit, který jim zpříjemní a usnadní první dny po porodu a přispěje k duševní i tělesné pohodě,“ říká Radka Sedláčková.
Při tvorbě jídelníčky se ve velké míře vychází ze stávajících návyků a preferencí každé z maminek. „Při tvorbě jídelníčku přímo vycházíme ze stravovacích návyků pacientek, ale zároveň je důrazně edukujeme ohledně vyvážené stravy, vhodného poměru jednotlivých složek ve stravě, nebo i rizik spojených s veganstvím nebo jiným výrazným stravovacím omezením během kojení,“ vysvětluje Kristýna Bechníková, vedoucí nutriční terapeutka Nemocnice AGEL Šternberk, s tím, že speciální jídelníček je pro všechny rodičky zdarma – a nejen pro ně.
Veganskou stravu, specializovanou dietu a jídelníček Nemocnice AGEL Šternberk nabízí nejen rodičkám, ale i pacientům na jiných odděleních. „Stačí se během hospitalizace domluvit s kýmkoliv z personálu a nutriční terapeutka na základě konzultace připraví nejen stravu odpovídající omezením, ale i plnohodnotnou a vyváženou, dle zdravotního stavu a potřeb každého z pacientů,“ uzavírá Radka Sedláčková.