Už měsíc vyrábí ovocné destiláty pěstitelská pálenice v Žešově u Prostějova. Z jejího destilačního přístroje pálenka díky nezvykle brzkému jaru a rychlejšímu zrání ovoce začala kapat o několik týdnů dřív než v předešlých letech. Majitelé Žešovské pálenice si dosavadní průběh sezony pochvalují. Množství ovocného destilátu by letos podle jejich odhadu mohlo být výrazně vyšší než loni, kdy kvůli velmi špatné úrodě ovoce bylo kvasu mnohem méně. Řekl dnes jednatel Žešovské pálenice Aleš Letocha.
„Letošní sezonu ve srovnání s loňským rokem, který byl naprosto katastrofální, hodnotím spíš pozitivně. Start letos nebyl zas tak špatný a jedeme víceméně každý den. Zatím zpracováváme hlavně třešně a višně. Samozřejmě meruněk se moc neurodilo a tam je to špatné. Uvidíme, co bude dál,“ uvedl Letocha, podle kterého by ale letošní úroda špendlíků, mirabelek, jablek a hrušek nemusela být až tak hubená. „Asi to sice nebudou takové objemy kvasu, na které jsme byli zvyklí před zhruba pěti lety, ale v našich zeměpisných šířkách by to neměla být katastrofa. Loni byla situace daleko horší,“ dodal.
Letocha upozornil na to, že letošní sezona bude pro pěstitelskou pálenici v Žešově ale zřejmě spíše podprůměrná. „Loni jsme byli na třetině průměrné sezony. Letos odhadujï, že bychom se mohli dostat na dvě třetiny. Ve srovnání s loňskem je už teď náš start o poznání lepší,“ podotkl Letocha.
Pěstitelská pálenice v Žešově letos zahájila sezonu už 1. července. „Většinou začínáme až v polovině července. Letos byly některé kvasy nachystané ještě v době, kdy jsem neměli zcela otevřeno. Souvisí to s tím, že ovocné stromy na jaře kvetly o hodně dřív,“ dodal Letocha.